Pri nakupovaní potravín, ktoré nemajú vegan nálepku, je každý vegán nútený dobre si prečítať zloženie každého produktu. Pozeráme sa na mlieko, srvátku, vajíčka, želatínu, bravčovú masť… A riešime aj konzervanty – éčka, lebo niektoré z nich majú živočíšny pôvod a veľa z nich má potencionálne živočíšny pôvod. Tento zoznam éčiek vám možno pomôže pri vašich nákupoch a povie viac, o tom, či je nutné pred týmito éčkami utekať.
Zoznam éčiek živočíšneho pôvodu:
E120 – Karmín/Košelina/Kyselina karmínová (červené farbivo z tiel hmyzu Dactylopius Coccus)
E422 – Želatína jedlá
E901 – Včelí vosk
E904 – Šelak (polyesterová živica z výmeškov hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr)
E913 – Lanolin (vosk získavaný z ovčej vlny)
E920 – L-cysteine (hlavným zdrojom sú štetiny prasiat a ľudské vlasy. Edit 2020: vo svete už existuje aj rastlinná verzia tohto éčka)
E966 – Laktitol (získava sa z mliečneho cukru – laktózy, mliečny pôvod)
E1000 – Kyselina cholová (žlčová kyselina)
E110 – Lysozym (získava sa z vaječných bielkov alebo z baktérií v očných kanálikov zvierat)
Ďalšie živočíšne éčka ( Napr: E542,E921…) nie sú povolené v EÚ.
Druhá skupina éčok, ktoré môžu a nemusia mať živočíšny pôvod je oveľa dlhšia. Človek sa z obalu nedozvie či na výrobu éčka bol použitý napríklad živočíšny tuk prasiat, alebo len rastlinné oleje. Pre tieto informácie treba pri každom produkte písať výrobcovi a veriť informáciám, ktoré poskytuje. Je na každom vegánovi, či si bude veci zistovať, preventívne sa týmto éčkam vyhne alebo ich bude konzumovať bez zisťovania.
Treba povedať, že kvôli týmto éčkam nie sú účelne zabíjané žiadne zvieratá. Sú len vedľajším produktom nášho mäsového či mliečneho priemyslu. Preto ich konzumáciou nepodporujete zabíjanie zvierat. Ak by sme nemali živočíšnu výrobu, nemali by sme ani tieto otázne konzervanty. Ak začínate s vegánstvom alebo máte pragmatický prístup a chcete mať ľahší život, tak tieto éčka nemusíte nutne riešiť. Upozornila by som ešte na fakt, že na obaloch výrobkov môžete nájsť éčka pod rôznym názvom, nie len pod číselným označením. Zloženie produktov sa taktiež mení a často líši v rôznych krajinách.
Špeciálne ťažké je to napríklad pri výbere pečiva ako som ukázala v poslednom videu:
Zoznam éčiek, ktoré môžu a nemusia mať živočíšny pôvod:
E101 – Riboflavín
E101(a) – Riboflavín-5-fosfát
E270 – Kyselina mliečna
E640 – Glycín
E1518 – Glyceryl-triacetát
Z tohto zoznamu som vynechala niektoré éčka (E430,E478, E488, E641, E642), ktoré nie sú vrámci EÚ povolené. Najčastejšie sa stretnete s rôznymi glyceridmi, pri ktorých je šanca, že majú základ v živočíšnych tukoch.
Uložte si obrázok vyššie, aby ste mali prehľad v éčkach vždy pri sebe – v smartfóne napríklad!
Pingback: Náhodne Vegan: Želé a cukríky - Surová Dcérka
Pingback: Ktoré pečivo je vegánske: Billa - Surová Dcérka