Vianočný tofu kapor je náš overený recept, ako pripraviť štedrú večeru bez ryby a majonézy, ale tak, aby chuťou oklamala aj toho, kto túži po pravej rybe. Aj výzorovo zapadne na tradičný stôl, tofu je len tmavšie kvôli nori riase, ale po dojedení vám bude oveľa ľahšie. Môžete nasledovať náš recept ale nebojte sa ho upraviť tak, aby vyhovoval chuti, na ktorú ste zvyknutý vy.
U nás budú mať všetci zemiakový šalát s rastlinnou majonézou, lebo chutí rovnako, ako sú všetci zvyknutí. Raz si snáď k nej všetci dajú aj tofu kapra. Ak chcete raw hlavné jedlo, aj to sa dá, ako všetky raw koláčiky. Nebojte sa spraviť si vianočnú vegánsku večeru po svojom. :)
Na zemiakový šalát potrebujeme:
– 2kg zemiakov
– 1 pohár zaváraných uhoriek
– 3 až 4 ks mrkvy
– 200g hrášku
– cibuľu
– 300-400g rastlinnej majonézy (Spak, Provita, Vegenaise)
– 2-3PL octu
– 2PL cukru
– štipku soli
– čierne korenie
Zemiaky uvaríme v šupke. Po uvarení ich ošúpeme a nakrájame alebo pretlačíme cez mriežku na zemiaky. Nakrájame aj uvarenú mrkvu, hrášok a uhorky, ktoré môžeme pridať do misky k zemiakom. Na drobno nasekáme aj cibuľku, ktorú dáme variť do asi 2dc vody. Potom pridáme aj 2-3PL octu, 2PL cukru a soľ. Všetko varíme kým nezmäkne cibuľka, potom môžeme cibuľku scediť aby nám zostal len ochutený „vývar“. Ak máte radi cibuľku v šaláte, tak cediť vodu nemusíte.
Nálev pridáme k zemiakom a zamiešame. Nakoniec pridáme rastlinnú majonézu a podľa toho ako sme zvyknutý aj čierne korenie, soľ a vodu zo zaváraných uhoriek. Šalát je najlepšie robiť deň dopredu, ako bežný,a by sa chute lepšie spojili. Majonézu si môžete pripraviť doma svojpomocne z tofu alebo raw z kešu orieškov.
Na Vianočného tofu kapra potrebujeme:
– 2 kocky tofu (lahôdkové alebo biele)
– 2x nori riasu na sushi
– asi 6PL ľanového semienka (dostatok aby vám ho po namočení rozmixoval mixér)
– múku (bezlepkovú alebo akúkoľvek na obaľovanie)
– strúhanku ( z kukuričných vločiek, ovsených vločiek alebo obyčajného bieleho rohlíka)
– slnečnicový olej do panvice
Vianočný tofu kapor postup:
Najskôr si na hodinku do vody namočíme ľanové semienka, aby zmäkli a vytvoril sa gél. Budú slúžiť ako pojivo – vajíčko na trojobal. Tofu rozdelíme na dva tenšie plátky, takže nám z jednej kocky vzniknú dve „ryby“. Nemusíme ich tvarovať, ale ak sa chcete zabaviť, môžete. Tvarovali sme len tak od oka nožom.
Tofu obalíme do plátku nori riasy, ktorý sa používa na prípravu sushi a ktoré dodajú správnu rybiu chuť. Jeden list si tiež rozrežeme na polovicu a navlhčíme, potom doň obalíme tofu. Naše ľanové semienka dáme do mixéra, môžeme pridať ešte trochu vody naviac a rozmixujeme ich na lepivú kašu.
Potom môžeme začať s obaľovaním. Najskôr tofu obalíme v múke, potom jemne v ľanových semienkach a nakoniec v strúhanke. Stačí už len vypražiť z oboch strán do zlata a naservírovať so šalátom a citrónom. A ak sa chcete ešte trochu baviť, krájané mandle môžu nahradiť šupinu pre šťastie. Chuť je na nerozpoznanie, ale žiadne lovenie kapra z vane, krv a žiadne vyťahovanie kostí z krku. Vianočný tofu kapor je na našom stole už 4 roky a už asi neodíde.
K celému vegan a raw menu budete ešte potrebovať napríklad tieto recepty:
Raw Kapustnica
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Agávníky
Vanilkové rožteky
a Vianočnú hubovú polievku, na ktorú recept nájdete na blogu zajtra.
Pingback: Vianočná hubová polievka - Raw Mother&Daughter
Pingback: Vegan Linecké koláčiky - Raw Mother&Daughter
Pingback: Vegánsky "Vaječný" likér - Raw Mother&Daughter