K sviatkom nepatria len koláčiky a zemiakový šalát. Varíme červené víno, punč… Alebo sa nalieva vaječný likér, eggnog. Ten sme si pripravili vo forme vegánskej – mandlovej aj my. Môžete mať alkoholický aj nealkoholický raw vegánsky vaječný likér a vždy bude chutný. Aspoň mám chutil veľmi!
Na vegánsky vaječný likér budete potrebovať:
- 150g mandlí
- 60g strúhaného kokosu
- 8ks medjool datlí
- vanilkový lusk
- 1ČL muškátového oriešku
- asi 600ml vody
- rum (podľa chuti, asi 1-2dc)
Postup:
Ako prvé si namočíme do vody mandle, aspoň na hodinu alebo pokojne cez noc. Medjool datle stačí namočiť na hodinu, aby úplne zmäkli. Začneme tým, že si nastrúhaný kokos opečieme do zlata. Stačia 3 minúty na 170 stupňoch na plechu s papierom na pečenie. Potom máme všetky ingrediencie pripravené na mixovanie.
Všetko okrem rumu sme rozmixovali na raw programe v MioMate, ktorý zohrieva na jemných 42 stupňov. Po rozmixovaní máte viac možností. Môžete teraz „vaječný“ likér scediť cez sitko a odstrániť časti mandlí, čím vznikne hustý krémový likér. Ten môžete ešte zriediť vodou aby bol redší ak vám tak chutí viac. A môžete doň naspať pridať trochu orieškovej drene ak by ste tam chceli len trochu.
Môžete tiež likér nechať nescedený ak vám nevadia šupky z orieškov (tie sú po 24 hodinách od rozmixovania veľmi jemné, takže nemusia vadiť vôbec) a na záver už len pridajte rum alebo nie. „Vaječný“ likér môžete servírovať s kockami ľadu a škoricou ;)
Ďalšie vianočné recepty:
Vegan Linecké koláčiky
Tofu Kapor a zemiakový šalát
Hubová polievka
Raw Kapustnica
Raw Parížske rožky
Raw Šuhajdy
Raw Linecké
Kokosové guľky
Agávníky – medovníky
Vanilkové rožteky
Pingback: Vegan linecké koláčiky - Surová Dcérka
zdravím :)
8 medjool datli je asi kolko g?
dakujem :)
Ahoj, jedla datla moze mat tak 20gramov :)
Ako dlho vydrží v chladničke?
Podľa mňa tak tyzden vydrzi :)
Pingback: Vegan Vaječný likér - tradičný a jednoduchý recept. - Surová Dcérka