Recept na vegan žĺtkové rezy som pripravovala už v januári, aby ste si tento klasický koláčik mohli upiecť k blížiacej sa Veľkej noci. Ešte by som vás chvíľu nechala čakať, ale keďže som ochorela a stratila čuch (áno, covid), príprava nových receptov pre mňa skončila. Tak som vytiahla aspoň tento recept. Prísť o čuch, čo znamená, že človek príde aj o väčšinu chutí jedla, je hrozné. Nočná mora pre každého nadšeného kuchára. Nielenže som nič necítila, ale stratila som aj apetít. Jedlo bolo strašne nudné. Našťastie sa postupne môj čuch vracia a možno tento mesiac ešte nejaké recepty stihnem.
Vegan žĺtkové rezy:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. V tomto recete ju nešľahám, ale len pridávam do cesta. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.
Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.
Žltá gélová farba – žĺtkový krém treba trochu dofarbiť. Dá sa použiť aj štipka kurkumy, ale ja kurkumu vo všetkom cítim (keď mám čuch a neležím s covidom) a v koláči mi naozaj nechutí. Preto odporúčam radšej potravinársku farbu. V bežnom obchode nájdete žltú gélovú farbu Dr. Oetker, ktorá by mala byť okej. Vegánsku gélovú farbu nájdete online tu – je fajn si nakúpiť hneď viac farieb ak vás pečenie baví, farby môžete spolu miešať a vytvárať nové.
Čierna soľ – Ak nepoznáte čiernu soľ Kala namak, tak je to malý vajíčkový zázrak. Má silne sírovú vôňu, ktorú my z Piešťan poznáme z termálnych prameňov. Jedlu dodá vajíčkovú arómu. Zahrievaním sa čiastočne vytráca, takže je najvhodnejšia do nepečených jedál alebo ako dochucovadlo na záver. Čierna soľ začína byť dostupná v bežných obchodoch, ale naisto ju nájdete v zdravej výžive.
Orechové cesto
Rastlinné mlieko vlejte do misky a pridajte ocot. Mlieko odložte bokom. Vo väčšej miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, vanilku, citrónovú kôru, soľ a mleté orechy. K mlieku pridajte aquafabu (alebo použite viac mlieka) a olej.
Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a všetko dobre premiešajte, aby vzniklo hustejšie cesto.
Menší plech (rozmer 27 x 37 cm) jemne potrite olejom a vysteľte papierom na pečenie. Papier na pečenie sa vám nebude posúvať, keď plech vytriete olejom, takže silne odporúčam pre lepšie rozotieranie. Cesto rozotrite rovnomerne po celom povrchu plechu a pečte v rúre vyhriathej na 180 stupňov asi 10 – 11 minút bez zapnutého ventilátora. Cesto kontrolujte špáradlom a vytiahnite hneď, ako bude cesto dopečené, aby ste ho príliš nevysušili.
Vegan žĺtkové rezy – žĺtkový krém
Kým sa pečie cesto, vyšľahajte aquafabu. Teraz nepotrebujeme penu našľahať ako na snehové pusinky, takže to zvládnete aj ručne. V malej miske zmiešajte vychladenú aquafabu a citrónovú šťavu.
Šľahajte metličkou, kým nevznikne hustá biela pena – ale ešte nie nadýchaná, len jemná biela bez objemu. Skontrolujte, či sa všetka aquafaba zmenila na penu, a nemáte na dne tekutinu. Teraz k aquafabe pridajte vanilku, cukor, žlté farbivo (farbivo môžete vynechať, ak vám nevadí, že krém bude biely, nepoužívajte kurkumu na zafarbenie, lebo má v poleve výraznú chuť, ktorá skazí dojem), rum a štipku čiernej soli. Zašľahajte všetko kým nevznikne hladký krém.
Keď bude korpus upečený, vyberte ho, nechajte jemne vychladnúť a žĺtkový krém vylejte na vrch. Cukrárskou stierkou alebo špachtľou krém rovnomerne rozotrite po povrchu orechového cesta na hrúbku 2-3 mm. Takto nechajte polevu stuhnúť – čím dlhšie je na vzduchu, tým bude krém pevnejší – suchší. Potom môžete roztopiť trochu horkej čokolády a koláč ozdobiť striekancami čokolády. Koláč krájajte na rezy pomocou ostrého noža.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Dobry den,vsetko islo ako po masle,vyslahala som krasny husty zlty sneh a dala na cesto dopiect a uplne splasol na tenucku vrstvu myslíte ze to je tym ze sa to pieklo nie 10 ale asi 13-15minut? Aby som vedela ci to skusat este raz,ci to je len tym ze som to mala skor vybrat. Dakujem krasne dopredu za odpoved! Verna fanynka
Pekný deň :) Bol sneh hustý ako pri výrobe snehových pusiniek? Pti tomto recepte je cieľom spraviť z neho len hustý krém, nie sneh – sneh splasne pri takej tpelote, krém sa len jemne vysuší a jeho objem sa nezmení :) Prípradne používali ste aj guarovú alebo xantanovú gumu? :)
Ano použila som aj guarovu gumu. Ked ja som pusinky nikdy nerobila takze asi neviem odhadnut hranicu krem – sneh. Takze mozno skusim teda menej slahat. Stalo sa totiž ze sa na kolaci objavila obrovská bublina a potom to splaslo. A vrstva bola teda vyssie než tie 2mm takze asi ozaj bolo velmi naslahane. Dakujem a dufam ze nabuduce to vyde ;)
Tak to bude asi našľahaním, nemali by tam byť žiadne bublinky ani nič :) Je to skor poleva ako keď sa robí bielkový sneh na perníky ako poleva.
Super tak uz viem! urcite este skúsim,pretože podľa konzumentov je to to najlepšie co zatial jedli!
Dobrý deň. Dala by sa múka v recepte použiť aj bezlepková? Ak áno, viete mi poradiť aká? Ďakujem za odpoveď. Jana
Dobrý deň, bohužiaľ sa v bezlepkovom pečení nevyznám, takže poradiť naozaj neviem, ale su rozne zmesy a múky, ktoré by určite šli pouziť. :)
Z receptu mi vyplývá, že těsto i s krémem se už nedává sušit do trouby, ale slečna Eva v prvním komentáři píše, že dávala krém do trouby, takže nevím, jak tedy. Jsou možné oba způsoby? Každopádně mně se to nepovedlo, krém jsem nalila na těsto, je tedy pravda, že těsto už bylo vychladlé… neměla jsem dost moučkového, takže jsem si upekla těsto a až za několik hodin po nákupu jsem udělala krém – polevu. Bohužel poleva vůbec nevyschla, byla to taková normální cukrová poleva, vůbec ne suchá jako na obrázku. Nevím, jestli by struktura byla třeba jiná, pokud bych polevu lila na ještě teplé těsto… chuťově taky nic moc, druhý den chuť jako tekutější cukr. Barviva jsem dávala určitě více než 2 gramy a stejně poleva nebyla nijak moc žlutá, čistě bílá ne, ale žlutá teda určitě také ne. Nevím tedy, jestli polevu ještě budu zkoušet, ale těsto je moc dobré, to zase ano. Jsou na této stránce pěkné recepty a určitě budu zkoušet dál, příště se snad povede…
Pekný deň :)
V predchádzajúcej verzii receptu sa dával krém ešte sušiť, ale upravila som ho aby to nebolo potreba :) Neviem dke sa stala chyba, ale keď sa použije dostatočné množstvo cukru, poleva krásne zaschne či už na teplom alebo studenom. Ovplyňovať to môže ešte vlhkosť v miestonosti, ktorá ak je vysoká, tak vrch nevyschne. Koláč pečiem ja aj rodina pravidelne a problém sme nemali. Rovnakú polevu používam aj na farebne zdobenie pernickov (kralovska glazura) kde tiež zaschne skvelo a rovnako sa farbí skvelo :) Každé fabrivo je ale iné, takže to množstvo je už individuálne :) Nech sa darí!