Vegan Zázvorníky

Zázvorníky sú tradičný záhorácky vianočný recept. Pripravovali, a stále sa aj pripravujú podľa špeciálnej formy (zázvorky), ktorá vraj patrila k základnej výbave všetkých domácností. U nás v Piešťanoch sa vždy vykrajovali do tvaru kvetiniek. Ako napovedá názov, hlavnú úlohu v tomto recepte bude hrať zázvor. Pokiaľ plánujete vegan zázvorníky piecť na Vianoce, alebo inú špeciálnu príležitosť, doprajte si pár dňový predstih.

Vegan Zázvorníky

Počet porcií50 porcií
Čas prípravy10 hod.Čas varenia10 min.Celkový čas10 hod. 10 min.

 400 g hladkej pšeničnej múky
 200 g múčkového cukru
 10 g mletého sušeného zázvoru
 2 ČL cukrárskeho droždia amonia (salajka)
 1 štipka soli
 140 g jablkového pyré
 2 PL repkového oleja

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 400 g hladkej pšeničnej múky
 200 g múčkového cukru
 10 g mletého sušeného zázvoru
 2 ČL cukrárskeho droždia amonia (salajka)
 1 štipka soli
 140 g jablkového pyré
 2 PL repkového oleja

Pokyny

Notes

Vegan Zázvorníky
vegánske zázvorníky

Na tento recept odporúčam použiť cukrárske droždie. Ak ho náhodou nezoženiete, nahraďte ho kombináciou 1 ČL kypriaceho prášku a 1 ČL jedlej sódy. Salajku často nájdete v drogériach (Teta drogerie), v)čších supermarketoch alebo v cukrárskych obchodoch. Hľadajte ju aj pod názvom jelenia soľ.

Krásne duté zázvorníky však najlepšie vytvorí práve cukrárske droždie.

Začnite tým, že v miske zmiešate všetky suché ingrediencie. K suchým ingredienciám pridajte jablkové pyré a olej. Pomocou silikónovej špachtle zmes zmiešajte a ručne spracujte do mrveničky. Dôležité je, aby sa pyré premiešalo s múkou.

Keď vznikne mrvenička, cesto vysypte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ďalej spracovávajte, kým z mrveničky nevznikne tuhšie nelepivé cesto. Nemalo by to trvať viac ako 4 — 5 minút. Ak by bolo cesto lepivejšie (môže sa to stať v závislosti od múky a jablkového pyré, ktoré použijete), pridajte múku.

Keď je cesto hladké a nelepivé, nechajte ho 10 minút odstáť. Následne ho na pracovnej doske poprášenej múčkovým cukrom jemne rozvaľkajte na hrúbku 5 mm. Cesto pri vaľkaní zdvihnite a otáčajte, aby sa nenalepilo na pracovnú dosku. Takto rozvaľkané cesto je pripravené na vykrajovanie. Tradičné zázvorníky sa vykrajujú pomocou typickej hranatej zázvorky. Mne osobne prišli vždy sympatickejšie kvietky. Výber formy je však na vás.

Po vykrojení zázvorníky uložte na papier na pečenie alebo vymastený plech. Z tohto množstva vám vyjdú asi 4 plechy zázvorníkov. Ukladajte ich pritom spodnou pocukrovanou stranou nahor, vďaka čomu dosiahnete tradičný ostrý tvar. Pred samotným pečením nechajte zázvorníky cez noc alebo aspoň 10 hodín na plechu vyschnúť. Ak by ste ich piekli hneď, mohli by sa roztiecť a riskujete, že sa nezdvihnú.

Vysušené zázvorníky pred pečením poposúvajte, aby náhodou niektoré neostali prilepené. Pečte ich 10 — 15 minút v rúre vyhriatej na 150 °C. Keď začnú byť zhora ružovkasté a objaví sa kôrka, sú hotové. Po upečení ich znovu na plechu poposúvajte a nechajte ich úplne vychladnúť.

Hneď po upečení budú vegan zázvorníky pravdepodobne mäkké, po vychladnutí však stuhnú. Podobne ako pri medovníkoch časom naberú vzdušnú vlhkosť a zmäknú. Z mojej skúsenosti sú mäkké tak akurát na druhý deň, môže to však trvať aj dlhšie. Ak máte doma suchší vzduch a chcete mäknutie urýchliť, nechajte ich zatvorené v dóze s vlhkým obrúskom alebo prekrojeným jabĺčkom.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie vienočné recepty.

vegan zázvonríky bez vajec

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 7 462 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *