Vegan sviečková je prvý recept zo Slovegán kuchárky, ktorý vám čiastočne prezradím. V knihe bude obsahovať aj recept na domáci seitan. Takže si na to počkajte a podporte vydanie prvej slovenskej vegánskej kuchárky na Startlabe.
Na vegan sviečkovú budete potrebovať:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Knedľa:
Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a nadrobeným droždím. Potom pridajte vodu a zmiešajte. Vznikne lepivé cesto, ktoré teraz nechajte pomúčené 1 hodinu v pokoji kysnúť na teplom mieste.
Po hodine cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti na dobre namúčenej doske a vytvarujte knedle. Nechajte ho potom ešte ďalších asi 20 minút kysnúť. Ak by boli bochníky príliš lepivé poprášte ich múkou.Hrniec naplňte do polovice vodou a nechajte ju zovrieť. Pridajte vytvarované cestoa hrniec prikryte. Na strednom plameni varte 20 minút bez odkrývania.
Domácu knedľu môžete nechať vychladnúť, potrieť jemne olejom a potom zmraziť všetko, čo nespotrebujete.
Sviečková omáčka:
Cibuľu si nakrájate na drobno a opražte ju do zlata na miernom ohni a 2PL oleji. Trvá to asi 5-10 minút.
Medzitým si očistite mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájajte ich na menšie kocky a pridajte do hrnca k cibuľke, keď je zlatistá. Všetko spolu pár minút restujte kým zelenina nechytí správnu farbu. Potom pridajte 2PL cukru a znova miešajte aby cukor na zelenine skaramelizoval. Po minúte pridajte ocot a znova miešajte kým sa tekutina nevyparí.
Všetko zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte korenie, bobkový list a soľ. Nové korenie, čierne korenie a klinček môžete zviazať do vrecka, aby ste ich nemuseli v omáčke hľadať.
Zeleninu s korením varte do úplneho zmäknutia asi hodinu na mierno ohni. Zeleninu môžete rozmixovať tyčovým mixérom alebo prepasírovať, nezabudnite predtým vybrať korenie.
Finálny krok je pridanie šťavy z polovice citrónu, smotany a soľ ak treba. Ak máte omáčku príliš hustú zriedte ju vodou a ak je príliš riedka tak pridajte hladkú múku. Ak mixujete zeleninu ako ja, skôr budete potrebovať omáčku zriediť vodou a smotanou.
Seitan nakrájajte na kúsky a opražte do zlata na oleji. Omáčku so seitanom a knedľou servírujte samozrejme s brusnicovým džemom a citrónom.