Pri spomienkach na jedlá detstva sa mi jednoznačne vybaví aj segedínsky guláš. Bolo to moje obľúbené jedlo vďaka kapuste, rovnako ako strapačky. Po hlivovom guláši, prišiel na rad vegan segedínsky guláš s domácou knedľou. Konečne som zistila, že spraviť domácu knedľu nie je vôbec ťažké. A hlavne, že pridávanie vajíčka či mlieka je absolútna zbytočnosť. Minimálne, čo sa chute a štruktúry týka.
Na domácu knedľu budete potrebovať:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Z tohto množstva pripravíte 1kg knedle. Ak nemáte dosť veľký hrniec, tak ju budete variť na viac krát, takže príprava zaberie o ďalších 20 minút viac.
Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a nadrobeným droždím. Potom pridajte vodu a zmiešajte. Vznikne lepivé cesto, ktoré teraz nechajte 1 hodinu pomúčené v pokoji kysnúť na teplom mieste.
Po hodine cesto rozdeľte na pomúčenej doske na 2 alebo 4 časti, podľa toho, ako veľké knedle sa vám zmestia ho hrnca. Ja som si cesto rozdelila na 4 časti a vytvarovala na bochníky. Každú knedľu dobre obalte v múke, aby sa nelepila. Nechajte ho potom ešte ďalších asi 20 minút kysnúť.
Hrniec naplňte do polovice vodou a nechajte ju zovrieť. Pridajte vytvarované cesto (Ja som pridala 2 naraz, takže koľko sa vám zmestí) a hrniec prikryte. Na strednom plameni varte 20 minút bez odkrývania. Najväčšia výzva bola nenakúkať do hrnca. Po 20 minútach som vybrala knedle a dala variť ďalšie. Aj keď prvá knedľa vyzerala trochu ako mimožemšťan, chutila dokonalo!
Domácu knedľu môžete nechať vychladnúť, potrieť jemne olejom a potom zmraziť všetko, čo nespotrebujete. Knedľa je na mrazenie a rozmrazovanie skvelá. Potom nemusíte toto dlhšie jej varenie riešiť.
Na vegan segedínsky guláš budete potrebovať:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Sójové kocky:
Sójové kocky sú vyrobené zo sójovej múky a, keď sa dobre pripravia a okorenia, dokážu nahradiť mäso dokonalo. Na vegan segedínsky guláš budete potrebovať 200g, čo sú dve malé balenia. Zoženiete ich asi v každom supermarkete pod značkou BonaVita a sú fakt lacné ( asi 18czk/0,70eur za balenie).
Príprava je tiež jednoduchá. Zohrejte si liter vývaru, pridajte sójovú omáčku a vo vriacom vývare kocky varte asi 10-15 minút. Po dovarení ich vyberte a nechajte vychladnúť. Potom ich zabaľte do utierky a zbavte sa prebytočnej vody (vyžmýkajte ich). Teraz sa môžu sójové kocky marinovať v oleji a korení, ale pre segedín to nie je potrebné. Teraz máte „mäso“ a môžete variť guláš.
Pár slov k vývaru.
Ak nemám domáci zeleninový vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Na tento recept budete potrebovať tak 2 litre vývaru – 4 kocky bujónu.
Varenie vegan segedínskeho guláša:
Očistite a nadrobno nakrájajte červenú cibuľu. Asi 5 minút ju hrnci na oleji smažte do zlata na strednom plameni. Potom na cibuľu pridajte sladkú a údenú mletú papriku, múku a premiešajte. Potom zmes zalejte trochou vlažnej vody.
Teraz pridajte presušené sójové kocky, kmín, pálivú papriku, čierne korenie, soľ a bobkový list. Všetko zalejte vývarom, pridajte sójovú omáčku a nechajte asi 5-10 minút na miernom ohni zakryté variť.
Teraz už treba pridať len kyslú kapustu. Môžete ju premyť alebo nie, ak máte radi kyslejší segedín. Potom všetko spolu varte – duste až, kým kapusta nezmäkne. Takže tomu dajte tak 20 minút.
Po uvarení vegan segedínu vyberte bobkový list a pridajte sójovú smotanu, jogurt či mlieko na zjemnenie chuti. Ja som pridávala len trochu, ale kľudne môžete pridať aj celé balenie sójovej smotany (cca 200ml), ak ste navyknutý. Ďalej som už vegan segedín nezahusťovala.
Vegan segedínsky guláš som servírovala s čerstvou knedľou. U nás doma sme robievali segedín vždy viac kyslý a túto verziu som robila podľa neho. Ešte lepší je na druhý deň, keď sa všetky chute spoja.
Ak sa vám tento recept páčil, mohli by vás zaujímať aj ďalšie vegan slovenské recepty. Ak vám bude vegan segedínsky guláš chutiť, napíšte komentár alebo pošlite fotku na instagram.
Pingback: Sviečková z hokkaido tekvice - Surová Dcérka
Pingback: Vegan hlivový guláš so zemiakmi a údenou paprikou - Surová Dcérka
Pingback: Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha - Surová Dcérka
AHoj,
chci se zeptat, zda je možný klasickou mouku nahradit špaldovou celozrnnou hladkou?
děkuju :-)
Ahoj, špaldová býva okej, urcite by to malo ist :)
Ahoj, knedle sa majú robiť priamo vo vode? Nie nad parou? Ďakujem za odpoveď :)
Ahoj. Možeš robiť tak aj tak, ja ich radšej varím a naparujem až keď sú hotové. Je to pre mňa rýchlejšie :)
A tiež ich máš také lepkavé keď ich vytiahneš?Či len ja som spravil niekde chybu?
Zvonku budú určite jemne lepkavé, ale vyschnú a treba ich potrieť olejom :)
Ahoj, recept je uzasny! Prvy krat v zivote som robila vlastnu knedlu a vegansky segedin a vyslo to naozaj skvele :) Dakujem za super recept.
Ahoj, to ma veľmi teší! ❤️
ahoj. pri knedli mas napisany olivovy olej. ale nikde neni potom uz spomenuty? on nejde do cesta? ci to myslis na to potieranie az po uvareni? d
Ahoj, áno, to je na potretie :)
Ahoj, nikdy sa mi nepodarila lepsia knedla, ako dnes podla tvojho receptu, som nadsena. Dakujem
Ahoj, chcem sa opýtať… píšeš že 2PL mletý kmín. Nie je to preklep? alebo fakt dávaš také množstvo?…mne to príde strašne veľa. Vďaka za odpoveď…aj za recept:)
Ahoj, je to správne množstvo :) Na 4 porcie je to akurát u mňa! :D
Nikdy som ako dieta nemala rada segedinsky gulas, ale tato veganska verzia je neskutocne dobra! Pripravila som podla tvojho receptu, z domaceho bujonu a domacej kyslej kapusty a bez zahustenia mukou, lebo vseobecne nemame radi tradicne zahustovanie mukou. Musim povedat, ze jeden z top receptov!
Děkuju za skvělý recept na segedín! Chutná jako od mojí mámy:-).
Velmi dobry segedin! :) Ja som pouzila hotove sojove rezanceky z Garden Gourmet z Lidla a len som ich tam vlozila na poslednych 10 minut varenia, tak som sa uplne vyhla namacaniu. Vysledok super. mnam.