Vegan segedínsky guláš s domácou knedľou

Pri spomienkach na jedlá detstva sa mi jednoznačne vybaví aj segedínsky guláš. Bolo to moje obľúbené jedlo vďaka kapuste, rovnako ako strapačky. Po hlivovom guláši, prišiel na rad vegan segedínsky guláš s domácou knedľou. Konečne som zistila, že spraviť domácu knedľu nie je vôbec ťažké. A hlavne, že pridávanie vajíčka či mlieka je absolútna zbytočnosť. Minimálne, čo sa chute a štruktúry týka.

Na domácu knedľu budete potrebovať:

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy1 hod. 40 min.Čas varenia20 min.Celkový čas2 hod.

 500 g polohrubej pšeničnej múky
 350 ml vody
 15 g droždia
 2 ČL soli
 1 ČL 1ČL cukru
 1 PL olivového oleja

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 500 g polohrubej pšeničnej múky
 350 ml vody
 15 g droždia
 2 ČL soli
 1 ČL 1ČL cukru
 1 PL olivového oleja

Pokyny

Notes

Domáca vegan knedľa

Z tohto množstva pripravíte 1kg knedle. Ak nemáte dosť veľký hrniec, tak ju budete variť na viac krát, takže príprava zaberie o ďalších 20 minút viac.

vegan parená knedľa

Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a nadrobeným droždím. Potom pridajte vodu a zmiešajte. Vznikne lepivé cesto, ktoré teraz nechajte 1 hodinu pomúčené v pokoji kysnúť na teplom mieste.

Po hodine cesto rozdeľte na pomúčenej doske na 2 alebo 4 časti, podľa toho, ako veľké knedle sa vám zmestia ho hrnca. Ja som si cesto rozdelila na 4 časti a vytvarovala na bochníky. Každú knedľu dobre obalte v múke, aby sa nelepila. Nechajte ho potom ešte ďalších asi 20 minút kysnúť. 

Hrniec naplňte do polovice vodou a nechajte ju zovrieť. Pridajte vytvarované cesto (Ja som pridala 2 naraz, takže koľko sa vám zmestí) a hrniec prikryte. Na strednom plameni varte 20 minút bez odkrývania. Najväčšia výzva bola nenakúkať do hrnca. Po 20 minútach som vybrala knedle a dala variť ďalšie. Aj keď prvá knedľa vyzerala trochu ako mimožemšťan, chutila dokonalo!

Domácu knedľu môžete nechať vychladnúť, potrieť jemne olejom a potom zmraziť všetko, čo nespotrebujete. Knedľa je na mrazenie a rozmrazovanie skvelá. Potom nemusíte toto dlhšie jej varenie riešiť.

domáca vegan parená knedľa

Na vegan segedínsky guláš budete potrebovať:

Počet porcií4 porcie
Čas prípravy30 min.Čas varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 30 min.

 200 g sójových kociek BonaVita(400g po uvarení)
 500 g kyslej kapusty
 2 PL olivového oleja
 200 g červenej cibule
 750 ml zeleninového vývaru
 2 PL sladká mletá paprika
 2 ČL údená mletá paprika
 2 PL mletý kmín
 2 ČL hladkej múky
 10 ml vlažnej vody
 2 kusy bobkový list
 2 ČL sójovej omáčky
 ¼ ČL čierneho korenia
 ¼ ČL pikantnej mletej papriky alebo podľa chuti
 štipka soli
 4 PL sójového jogurtu/smotany/mlieka
Na sójové kocky
 1,50 l zeleninového vývaru
 2 PL 2PL sójovej omáčky

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 200 g sójových kociek BonaVita(400g po uvarení)
 500 g kyslej kapusty
 2 PL olivového oleja
 200 g červenej cibule
 750 ml zeleninového vývaru
 2 PL sladká mletá paprika
 2 ČL údená mletá paprika
 2 PL mletý kmín
 2 ČL hladkej múky
 10 ml vlažnej vody
 2 kusy bobkový list
 2 ČL sójovej omáčky
 ¼ ČL čierneho korenia
 ¼ ČL pikantnej mletej papriky alebo podľa chuti
 štipka soli
 4 PL sójového jogurtu/smotany/mlieka
Na sójové kocky
 1,50 l zeleninového vývaru
 2 PL 2PL sójovej omáčky

Pokyny

Notes

Vegan segedínsky guláš

Sójové kocky:

Sójové kocky sú vyrobené zo sójovej múky a, keď sa dobre pripravia a okorenia, dokážu nahradiť mäso dokonalo. Na vegan segedínsky guláš budete potrebovať 200g, čo sú dve malé balenia. Zoženiete ich asi v každom supermarkete pod značkou BonaVita a sú fakt lacné ( asi 18czk/0,70eur za balenie).

Príprava je tiež jednoduchá. Zohrejte si liter vývaru, pridajte sójovú omáčku a vo vriacom vývare kocky varte asi 10-15 minút. Po dovarení ich vyberte a nechajte vychladnúť. Potom ich zabaľte do utierky a zbavte sa prebytočnej vody (vyžmýkajte ich). Teraz sa môžu sójové kocky marinovať v oleji a korení, ale pre segedín to nie je potrebné. Teraz máte „mäso“ a môžete variť guláš.

Pár slov k vývaru.

Ak nemám domáci zeleninový vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Na tento recept budete potrebovať tak 2 litre vývaru – 4 kocky bujónu.

vegan segedínsky guláš

Varenie vegan segedínskeho guláša:

Očistite a nadrobno nakrájajte červenú cibuľu. Asi 5 minút ju hrnci na oleji smažte do zlata na strednom plameni. Potom na cibuľu pridajte sladkú a údenú mletú papriku, múku a premiešajte. Potom zmes zalejte trochou vlažnej vody.

Teraz pridajte presušené sójové kocky, kmín, pálivú papriku, čierne korenie, soľ a bobkový list. Všetko zalejte vývarom, pridajte sójovú omáčku a nechajte asi 5-10 minút na miernom ohni zakryté variť.

Teraz už treba pridať len kyslú kapustu. Môžete ju premyť alebo nie, ak máte radi kyslejší segedín. Potom všetko spolu varte – duste až, kým kapusta nezmäkne. Takže tomu dajte tak 20 minút.

Po uvarení vegan segedínu vyberte bobkový list a pridajte sójovú smotanu, jogurt či mlieko na zjemnenie chuti. Ja som pridávala len trochu, ale kľudne môžete pridať aj celé balenie sójovej smotany (cca 200ml), ak ste navyknutý. Ďalej som už vegan segedín nezahusťovala.

Vegan segedínsky guláš som servírovala s čerstvou knedľou. U nás doma sme robievali segedín vždy viac kyslý a túto verziu som robila podľa neho. Ešte lepší je na druhý deň, keď sa všetky chute spoja.

Ak sa vám tento recept páčil, mohli by vás zaujímať aj ďalšie vegan slovenské recepty. Ak vám bude vegan segedínsky guláš chutiť, napíšte komentár alebo pošlite fotku na instagram.

vegan segedínsky guláš
vegan segedínsky guláš


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 68 032 times, 40 visits today)

19 Comments

  1. Pingback: Sviečková z hokkaido tekvice - Surová Dcérka

  2. Pingback: Vegan hlivový guláš so zemiakmi a údenou paprikou - Surová Dcérka

  3. Pingback: Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha - Surová Dcérka

  4. jana 14. septembra 2020 at 9:51

    AHoj,
    chci se zeptat, zda je možný klasickou mouku nahradit špaldovou celozrnnou hladkou?
    děkuju :-)

    Reply
    1. Surová dcérka 22. septembra 2020 at 10:13

      Ahoj, špaldová býva okej, urcite by to malo ist :)

      Reply
  5. Lempi 14. novembra 2020 at 13:31

    Ahoj, knedle sa majú robiť priamo vo vode? Nie nad parou? Ďakujem za odpoveď :)

    Reply
    1. Surová dcérka 14. novembra 2020 at 17:25

      Ahoj. Možeš robiť tak aj tak, ja ich radšej varím a naparujem až keď sú hotové. Je to pre mňa rýchlejšie :)

      Reply
      1. Lempi 14. novembra 2020 at 20:45

        A tiež ich máš také lepkavé keď ich vytiahneš?Či len ja som spravil niekde chybu?

        Reply
        1. Surová dcérka 14. novembra 2020 at 21:14

          Zvonku budú určite jemne lepkavé, ale vyschnú a treba ich potrieť olejom :)

          Reply
  6. Jana 16. januára 2021 at 16:40

    Ahoj, recept je uzasny! Prvy krat v zivote som robila vlastnu knedlu a vegansky segedin a vyslo to naozaj skvele :) Dakujem za super recept.

    Reply
    1. Surová dcérka 16. januára 2021 at 18:13

      Ahoj, to ma veľmi teší! ❤️

      Reply
  7. vegan 4. apríla 2021 at 10:30

    ahoj. pri knedli mas napisany olivovy olej. ale nikde neni potom uz spomenuty? on nejde do cesta? ci to myslis na to potieranie az po uvareni? d

    Reply
    1. Surová dcérka 4. apríla 2021 at 13:33

      Ahoj, áno, to je na potretie :)

      Reply
  8. Lucia 10. apríla 2021 at 15:17

    Ahoj, nikdy sa mi nepodarila lepsia knedla, ako dnes podla tvojho receptu, som nadsena. Dakujem

    Reply
  9. Palo 25. júla 2021 at 11:04

    Ahoj, chcem sa opýtať… píšeš že 2PL mletý kmín. Nie je to preklep? alebo fakt dávaš také množstvo?…mne to príde strašne veľa. Vďaka za odpoveď…aj za recept:)

    Reply
    1. Surová dcérka 26. júla 2021 at 13:11

      Ahoj, je to správne množstvo :) Na 4 porcie je to akurát u mňa! :D

      Reply
  10. Natasa 6. decembra 2021 at 18:57

    Nikdy som ako dieta nemala rada segedinsky gulas, ale tato veganska verzia je neskutocne dobra! Pripravila som podla tvojho receptu, z domaceho bujonu a domacej kyslej kapusty a bez zahustenia mukou, lebo vseobecne nemame radi tradicne zahustovanie mukou. Musim povedat, ze jeden z top receptov!

    Reply
  11. Jana Boučková 21. marca 2022 at 9:11

    Děkuju za skvělý recept na segedín! Chutná jako od mojí mámy:-).

    Reply
  12. Gabi 9. novembra 2022 at 16:49

    Velmi dobry segedin! :) Ja som pouzila hotove sojove rezanceky z Garden Gourmet z Lidla a len som ich tam vlozila na poslednych 10 minut varenia, tak som sa uplne vyhla namacaniu. Vysledok super. mnam.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *