Spomínate si ako vám dávala stará mama vylizovať misu, keď z nej vyliala cesto na koláč na plech? Zažívam to isté, keď sa pečie vegan rumová bábovka. Vždy sa teším ako prstom vyberiem zvyšky cesta, keď už som dala bábovku piecť. Túto bábovku milujem! Rum jej dodáva dokonalú arómu a chuť. Je ľahká ale šťavnatá. Jemne vanilková a silne čokoládová. A zohnala som dokonalú bábovkovú formu, z ktorej ma baví ešte viac.
Ak hľadáte recept na klasickú trenú vanilkovú bábovku, ale vegánsky, tak ten nájdete na mojom HeroHero. Šťavnatú, hutnú ale pritom jemnú a ľahkú. Toto cesto je ideálne na bábovku i bublaninu. Veľa vyšľahaného masla, kokosový jogurt a kvalitný vanilkový extrakt vytvorí ešte pred pečením chuť ako z iného sveta.
Ingrediencie:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Z tohto množstva vznikne jedna väčšia vegan rumová bábovka. Presne taká, ako je na fotke. Váži asi 1kg a vyšlo z nej 19 menších kúskov.
Začnite tým, že si zmiešate suché ingrediencie. Preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli, kypriaci prášok a vanilku. V druhej mise zmiešajte sójové mlieko, rum s olejom a vylejte všetko k múke. Všetko spolu premiešajte aby vzniklo viac tekuté cesto, ktoré sa ľahko leje. Miešajte kým sa nestratia posledné stopy múky a nie ďalej.
Teraz si cesto rozdeľte na 2 približne rovnaké časti. Do jednej pridajte 2PL kakaa a znova zamiešajte. Toto cesto trošku viac zhustne po pridaní kakaaa, takže pridajte trošku sójového mlieka, aby bolo zase tekutejšie. Začnite 1PL mlieka.
Formu na bábovku vytrite rastlinným maslom a jemne pomúčte, aby sa bábovka dala ľahko vyklopiť.
Teraz môžete do formy vrstviť cesto podľa vášho vkusu. U nás sa vždy pridávala svetlé cesto, potom čokoládové, ktoré sa jemne špachtľou postrčilo hlbšie do formy.
Vegan rumová bábovka sa pečie asi 40-45 minút na 180 stupňoch. Zohrev z dola aj z hora s ventilátorom. Bábovku môžete piecť už v rozohriatej trúbe, alebo zohrev zapnite až keď je bábovka v nej. Ak vám bude viac praskať spodná strana bábovky, začať s menšou teplotou môže pomocť.
Po 40 minútach bábovku skontrolujte špajdlou. Ak na nej žiadne cesto nezostáva, môžete vegan bábovku vybrať a nechať 10 minút vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a poprášte cukrom.
Ak hľadáva slovenské koláče vo vegan verzii, tak ešte odporúčam buchty plnené tvarohom!
Nevím jestli dřív slintat, chystat ingredience nebo se kochat formou, je fakt krásná.
Hahah, to pre mňa skvelý komplimet :)
Vyskúšali sme už doma aspoň tri recepty na vegan bábovky, ale vo výsledku bol koláč vždy hutný, mokrý a lepil sa aj na dobre vymastenú a vysypanú formu. Ale táto, to je úplná bomba! Je vláčna, pekne a pravidelne sa dvihla a je úplne prepečená. Ak používate miesto klasického kypriaceho prášku vínny kameň, odporúčam ho pridať až nakoniec do hotového cesta, nech sa prejaví v plnej sile až počas pečenia, mne to veľmi pomohlo. Ďakujeme za fakt výborný recept, zapisujem!
Ahoj, Katka! To veľmi rada počujem! :)
Dnes jsem ji zkusila a je to snad nejlepší bábovka, co jsem kdy jedla, díky tomu rumu mi připomíná vánoční cukroví. :) I otec ji pochválil, což se jen tak nestává! :D
Jeej, tak to rada počujem! :)
Práve som ju upiekla. Sójové mlieko, cukor a pšenicu som vymenila za špaldovú múku, med a mandľové mlieko. Formu som vymastila ghee a vyšla mi krásne.
Dobry, prave som skusala piect babovku, len sa mi z nej vo forme stal bochnik♀️ Neviete mi poradit, cim to moze byt?
Ahoj :) Čo to znamená bochník? Stvrdla alebo? Menila si niečo v recepte? Mala si čestvý kypriaci prášok? Zatiaľ sa nikomu nestalo, tak neviem cim to presne moze byt bez viac infa :)
Ahoj, práve sa mi pečie v rure a vidim, ze po krajoch praská. Vymenila som múku za celozrnnu špaldovu…môže to byť tým? Ďakujem
Ahoj :) Ak praská z hora trochu, tak to je v pohode, po vyklopení sa to spoji. Ono ide aj o múku aj o kypriaci prášok aký máš, ale nie je to veľký problém. :)
Pingback: Citrónový vegan Veľkonočný baranček - Surová Dcérka
Ahoj, tento recept je fakt úžasný! Vždy som bola zástancom použitia vajíčok v koláčoch, predsa sa to vyšľahá do krásnej peny a to je základ úspechu. Absencia vajíčok tejto bábovke nič neubrala, skôr pridala, je úplne neskutočná ♥
Výborná bábovka, pochutnávaj si na ní úplně u nás doma všichni – nevegani i odpůrci kakaa. Ten rum tomu dodá úplně jinou chuť. Do kakaové části navíc přidavám špetku meltého chilli a skořici a s tím je to taky uplná bomba, mňam!
Hezký den přeji, mohu místo polohrubé mouky použít špaldovou hladkou? Díky za odpověd Vladi
Pekný deň, áno, dá sa pouzit aj špaldová múka, chuť bude iná ale recept funguje :)
Dal by sa inak niečím nahradiť rum(pre dieťa)?alebo to funguje aj bez?Inak Vás banánový chlebík je jediný koláč ktorý môj syn zje:)
Pri pečení sa alkohol vyparí a zostane len nejaké stopové množtsvo a aróma, ktorá dodáva chuť. Ak chcete pre istotu bez alkoholu, tak stačí nahradiť rastlinným mliekom a pridala by som torchu viac vanilky, aby bábovke nechýbala chuť. :)
Vláčná příjemně sladka babovka
Bábovka je vynikajúca, robím ju aj so špaldovou múkou, alebo kombináciu. Stále sa vydarí ❤️. Majte krásne veľkonočné sviatky. Valéria
Úžasná, akurát som dopiekla ♡ podarila sa hneď na prvýkrát, a naviac, chutí úžasne !
Ďakujem za tento recept :-)
Ahoj milá Nikoletka!
Vyskúšala som Tvoju bábovku a je veľmi výborná, jemná a vláčna :) Si veľmi šikovná!!! :*
Nechala som sa inšpirovať Tvojím receptom a trošku som si upravila moju verziu vegan bábovky zo špaldovej múky ;-). Tu je malý náhľad:
https://varimzdravoahravo.blogspot.com/2023/12/babovka-s-kakaom-kralovna-baboviek.html
Vidím, že Ti na Tvojom voňavom a prekrásnom vegánskom blogu pribudli nové recepty, čo je skvelé a úprimne sa z toho teším! :)
Prajem Ti veľa zdravia a úspechov!
Špaldulienka :)