Koniec marca znova priniesol dlhoočakávanú úrodu medvedieho cesnaku. Jedno z využití, ktoré má u nás úspech je vegan pesto z medvedieho cesnaku. Ak pôjdete medvedí cesnak zbierať, tak zbierajte len toľko, koľko využijete a snažte sa byť šetrní k prírode. Cesnak nerastie v lesoch len pre človeka.
Na vegan pesto z medvedieho cesnaku potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Z tohoto množstva si pripravíte asi 1 liter pesta, ktoré môžete zatvoriť do pohárov. Vydrží kludne rok!
Listy medvedieho cesnaku vložte do mixéra spolu so šťavou z 1 a pol citróna. Všetko spolu čo najjemnejšie rozmixujte. Až potom pridajte orechy, olivový olej a soľ. Orechy môžete použiť už namleté, ak nemáte mixér alebo kuchnský robot s nožmi v tvare S, ktorý ich zvládne.
Všetko spolu rozmixujte do hľadka, aby nezostali žiadne veľké kusy orechov. Začnite na nižších otáčkach a postupne pridávajte. Mixovujte kludne 3-4 minúty. Podľa chuti a použitia pesta, môžete pridať aj trochu čierneho či červeného korenia.
Pesto z medvedieho cesnaku môžete dať do pohárov a na vrch každého pohára nalejte ešte trochu olivového oleja, aby bolo pesto celé ponorené. Potom dobre zatvorte a skladujte v chladničke či mrazničke. Máme odskúšané, že rok vydrží a chutí ako čerstvé.
Z pesta si môžete potom uvariť aj skvelé Rizoto s pestom z medvedieho cesnaku a tempehom.