Vegan parené buchty sú klasické pôstne jedlo. Počas pôstu si och môžete kľudne pripraviť aj s vegánskou alternatívou k mäsu, stále budú pôstne, hah. Ak ste klasici, tak som tento recept pripravila tak, aby ste si mohli spraviť vegan parené buchty na sladko aj slano. Cesto je ako obláčik a už je na vás, ako si buchty naplníte. Ak ste nikdy nemali slanú verziu, nemáte sa čoho báť. Aj perkelt či segedín sa jedáva s knedľou, toto je len kompaktná verzia, ktorú môžete jesť aj bez príboru!
Vegan parené buchty:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie
Kuracie kúsky: Zatiaľ najlepšia alternatíva ku kuraciemu mäsu, akú som ochutnala sú kuracie kúsky od The Vegetarian Butcher. Preto s nimi rada spolupracujem aj vrámci tohto receptu. Produkty The Vegetarain Butcher nájdete v supermatkeroch Tesco SK&CZ a Albert, alebo u online predajcov Rohlík a Košík.
Ak kúsky nezoženiete, tak môžete použiť sójové kocky alebo nudličky (100 g pred uvarením) alebo hlivu. Nájdete ich zvyčajne pri strukovinách alebo v sekcií so zdravou stravou. Ak nenájdete nudličky (najbežnejšie sú dostupné tieto od BonaVita alebo Country Life). Sójové kocky varte asi 15 minút v osolenom zeleninovom vývare. Po dovarení ich premyte pod studenou vodou. Následne ich zbavte prebytočnej vody – zabaľte ich do kuchynskej utierky a vodu vytlačte. Suché sójové kocky natrhajte alebo nakrájajte na menšie kúsky.
Vegan kysnuté cesto:
V 100 ml vlažného sójového mlieka rozmiešajte droždie, 10 g hladkej múky a 10 g cukru. Zmes nechajte 10 – 20 minút bokom odstáť, kým vzíde kvások. Cez sitko preosejte 250 g hladkej a 250 g polohrubej múky a v mise ju zmiešajte so soľou (a zvyškom cukru, ak robíte sladkú verziu). Potom pridajte kvások a zvyšok vlažného mlieka.
Teraz vypracujte cesto. Buď v kuchynskom robote s hákovým nástavcom miešajte cesto na stredných otáčkach asi 10 minút – kým sa cesto prestane lepiť na misu, je hladké a skoro celé drží na háku. Alebo vareškou v mise zmiešajte všetky ingrediencie a potom cesto presuňte na pracovnú dosku, kde ho ručne mieste asi 15 minút, kým nebude hladké.
Z cesta vytvarujte bochník a nechajte ho hodinu pri izbovej teplote kysnúť. V mise pod utierkou na teplejšom mieste sa mu kysne najlepšie. Ak u vás cesto dobre nekysne, vyhrejte rúru na minimum – asi 50 stupňov a a cesto dajte dnu – rúru buď vypnite alebo potvorte dvierka, kým je cesto dnu, aby v nej nebolo príliš teplo.
Plnka s „kuracím mäsom“ a hubami
Kuracie kúsky natrhajte na menšie kusy. Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky a nastrúhajte nadrobno cesnak.
Na panvici na rozohriatom oleji cesnak asi minútu osmažte. Pridajte šampiňóny, kuracie kúsky a čierne korenie. Všetko restujte, kým šampiňóny nepustia šťavu a potom zmes podlejte červeným vínom – ak chcete víno vynechať, pridajte viac vývaru. Víno slúži ako skvelé dochucovadlo, alkohol sa z jedla vyparí. Víno nechajte zovrieť.
V studenom zeleninovom vývare rozmiešajte kukuričný škrob a následne ho vlejte do panvice. Teraz môžete pridať soľ a sójovú omáčku podľa chuti, ak ste mali slanší vývar, tak soľ možno nebude treba. Zmes miešajte kým omáčka nezhuste a následne pridajte nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.
Trochu omáčky si môžete odložiť bokom na poliatie hotových buchiet.
Vegan parené buchty v pare!
Po vykysnutí cesto rozdeľte na 10 až 12 častí s váhou asi 80 gramov. Z každej časti spravte guľku a rozvaľkajte ju na placku o hrúbke asi 1 cm. Kraje cesta môžete rozvaľkať na 0, 5 cm – keďže sa budú spájať, stačia vám tenšie. Pracujte na len jemne pomúčenej doske, cesto by malo byť len jemne lepivé.
Do stredu dajte asi 2 PL slanej kuracej plnky alebo asi 40 gramov džemu + nutelou či čokoládou pre sladkú verziu.
Z placky vytvarujte natiahnutím a spojením okrajov k sebe guľku. Balenie buchiet chce trochu cviku, snažte sa ťahať sebe vždy dva protichodné kraje, aby vám plnka nevytiekla. Každú guľku položte spojom dole a nechajte ešte 10 – 20 minút kysnúť.
Medzitým v hrnci zohrejte vodu pod parák. Buchty naparujte v skupinkách po 3 – 4 asi 10 minút. Či sú vegan parené buchty hotové, zistíte pomocou špajle – zapicgnite ju smerom z boku k dolnému stredu, kde je najviac cesta. Ak sa na ňu cesto po 10-15 minútach nelepí, sú hotové.
Vegan parené buchty pred servírovaním potrite rastlinným maslom a podľa verzie polejte omáčkou z hubovej plnky alebo posypte mletým makom alebo kakaom.
Recept vznikol v spolupráci s The Vegetarian Butcher.