Vegan mrkvová torta je jedným z mnohých receptov, ktoré som mala na tento mesiac pripravený. Veľa z nich som musela odsunúť pre chorobu, ale tortu ste chceli asi najviac, tak som sa odhodlala ju stihnúť, kým prídu sviatky. Šťavnatý mrkvovo škoricový korpus som doplnila o vanilkový krém odľahčený jablkami, takže celá torta je ľahká a zvládnete zjesť celý kúsok!
Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.
Vegan mrkvová torta
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Celozrnná špaldová múka – ak chcete svoje koláče obohatiť o nejaké živiny, použite polovicu špaldovej múky. Ja som použila túto.
Orechy – v tomto recepte môžete použiť vlašské orechy, pekany či mandle. Na Aktine nájdete aj skvelé kilové balenia. Prípadne ich môžete nahradiť sušeným ovocím, aké máte radi (marhule, brusnice).
Erythritol – veľa z vás sa snaží obmedzovať cukor. Ja nie, ale otestovala som aj erythritol ako alternatívne sladidlo. Treba ho použiť trochu viac, je menej sladké, ako cukor a má trochu inú chuť, ale dá sa to. V tomto recept nájdete verziu s cukrom aj s erythritolom.
Emulgátor – táto prísada do krému nie je nutná, ale pomôže vám dosiahnuť hladký krém ak ho chcete naozaj vizuálne dokonalý. Emulgátor nahradí vajíčko a splní funkciu spájania vody a tukov do celku. Najčastejšie sa v potravinárstve používa sójový lecitín, slnečnicový lecitín alebo citrusový emulgátor. Ak pracujete s krémom častejšie, určite si nejaký zožeňte, funguje ako zázrak a z každého vegan krému s tukom a pudingom spraví krásne hladký krém.
Vegan mrkvová torta : Korpus
Z ingrediencií vyššie upečiete jednu vrstvu torty. Ja som ju piekla 3x pre túto tortu. Vy si môžete vybrať koľko vrstiev chcete. Ja som ich miešala postupne aby nemuselo cesto čakať pred pečením. S pečením začnite ideálne večer, aby cesto do rána poriadne odstálo a potom sa lepšie krájalo a orezávalo.
V miske zmiešajte rastlinné mlieko a jablčný ocot. Potom pridajte k mlieku aj olej, jablkové pyré a pomarančovú kôru, ak ju používate. V druhej miske zmiešajte špaldovú múku, pšeničnú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu, perníkové korenie a sladidlo – cukor alebo erythritol. Pridajte hrubo nasekané vlašské orechy.
Mokré ingrediencie vmiešajte do suchých a na záver pridajte natrúhanú mrkvu – strúham ju na jemejšom strúhadle, aby neboli v koláči príliš hrubé kúsky mrkvy. Cesto miešajte len, kým sa mrkva dobre nepremieša, zbytočne cesto nemiešajte.
Trúbu vyhrejte na 175 stupňov. Vyberte formu na tortu s priemerom asi 20 cm a dno vysteľte papierom na pečenie. Cesto presuňte do formy a zarovnajte. Korpus pečte asi 35-40 minút – bez ventilátora. S ventilátorom bude cesto hotové skôr. Pred dopečením do stredu korpusu vpichnite špáradlo, aby ste skontrolovali či už je cesto dosť prepečené. Ak je špáradlo suché, môžete cesto vybrať a nechat cez noc vychladúť. Ak je špáradlo vlhké, pečte korpus dlhšie.
Keď budete mať upečené všetky korpusy, nechajte ich aspoň 2-3 hodiny vychladnúť. Ideálne cez noc. Potom zrežte vrch korpusu, aby ste ho zarovnali a odrezky môžete hneď ochutnať.
Vanilkový krém s jablkovým pyré
Aspoň hodinu pred prípravou krému vyberte z chladničky maslo a nechajte ho zmäknúť. Ak budete pripravovať menej vrstiev mrkvového korpusu, tak môžete pripraviť len polovicu alebo tretinu krému.
Dopredu začnite aj s prípravou pudingu, ktorý potrebuje vychladnúť, kým začnete šľahať krém.
Do hrnca dajte 250 g rastlinného mlieka a nechajte ho zovrieť. V miske zmiešajte zvyšných 100 g mlieka s cukrom, kukuričným škrobom, vanilkou (ak používate vanilkový cukor, použite menej cukru), jablkovým pyré a štipkou soli. Keď mlieko zovrie, vmiešajte za stáleho miešania studené ingrediencie a všetko miešajte, kým nevznikne hustý puding.
Puding prelejte do misy, vrch prekryte potravinárskou fóliou a puding dajte vychladnúť na studené miesto alebo do chladničky.
Po vychladnutí pudingu a zmäknutí masla, môžete vmiešať krém. Maslo nakrájajte na kocky a vložte do misy na šľahanie alebo kuchynského robota s nástavcom na šľahanie. Šľahač pustite na plné obrátky a našľahajte maslo. Zaberie to asi 5 minút. Potom začnite po lyžiciach pridávať a zašľahávať puding.
Na záver pridajte emulgátor, ak ho máte, a krém vyšľahajte do hladka.
Keď je krém hotový, môžete tretinu natrieť na prvý korpus. Na krém uložte druhý korpus. Takto pokračujte, kým máte 3 vrstvy. Zvyškom krému môžete potrieť strany torty. Tortu dajte na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky.
Tortu dozrobte nasekanými orieškami alebo čerstvou mrkvou. Z tohto množstva a pri 20 cm fotme, vám vznikne asi 8 slušných kúskov torty. Skladujte ju v chladničke, kým sa nezje.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Odporúčam aj recept na cuketový koláč!
Dobrý deň, môžem sa spýtať dá sa namiesto repkoveho oleja zvoliť iný?
Ďakujem
Dobrý deň, samozrejme, akýkoľvek olej s neutrálnou alebo jemne orieškovou chuťou vhodný na pečenie bude okej :)