Toto jedlo je inšpirované klasickou britskou či americkou prílohou – makarónmi so syrom. Pod Vegan Mac and Cheese s tofu sa ale neskrýva syr, len zdravé veci doplnené o lahôdkové droždie, ktoré dodáva omáčke extra proteín. Nečakajte, že zelenina nahradí dokonalo syr, ale táto omáčka vám bude chutiť a poslúži ako rovnako kvalitná príloha.
Tento recept vynikol s podporou Kaufland Slovensko a ich K-free kukuričných cestovín.
Vegan Mac and Cheese s tofu:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch. Ak by ste doma mali vegánsku kyselinu mliečnu, tak tá je na dochucovanie syrov ideálna – to je už pre veľmi zapálených kuchárov.
Údená paprika – údenú papriku nájdete bežne v sueprmarketoch, jedlu dodá jemne údenú chuť. Hľadajte napríklad túto.
Cestoviny – pri tomto recepte môžete použiť akékoľvek cestoviny máte radi. Ideálne sú penne alebo kolienka, či už celozrnné alebo bezlepkové. Pri bezlepkových používam kukuričné cestoviny K-Free z Kauflandu.
Postup:
V malom hrnci nechajte zovrieť vodu. Zemiaky očistite a nakrájajte na kúsky. Tretinu či polovicu zemiakov môžete nahradiť aj mrkvou, či sladkými zemiakmi pre extra betakarotén, ale chuť omáčky je potom sladšia. Spolu s kešu orieškami vložte zemiaky do vody a nechajte všetko variť, kým zemiaky aj kešu nezmäknú.
Keď sa zemiaky a kešu uvaria, dcedťe ich a vložte do mixéra. Teraz si vo väčšom hrnci dajte zovrieť dobre posolenú vodu na cestoviny, kým dokončíte omáčku.
Do mixéra vlejte aj rastlinné mlieko. Pridajte šalotku, lahôdkové droždie, ktoré je skvelým zdrojom proteínov, citrónovú šťavu, olej, ocot, sušenú cibuľu a cesnak, soľ, údenú papriku, čili a kurkumu na farbu. Všetko spolu rozmixujte do hladka. Omáčku môžete ešte zriediť mliekom a dosoliť podľa preferencie a chuti. Ak máte radi viac čili v jedle, nebojte sa pridať o kúsok viac.
Tip: ak máte čas omáčku pripravte deň vopred a potom len zohrejte, chuť bude ešte lepšia!
Keď zovrie voda, dajte variť penne podľa návodu na obale. Medzitým na panvici opečte s trochou oleja marinované tofu (môžete ho nakrájať na melé kocky, aby ste ho nemuseli krájať) a špargľu či brokolicu. Nakrájajte ostatnú zeleninu. Keď sa uvaria cestoviny, sceďte ich, zmiešajte ich s omáčkou. Cestoviny servírujte s opečeným tofu a zeleninou.
Z tohto množstva vám vzniknú 2 veľké porcie vegan mac and cheese s tofu alebo 3-4 menšie porcie. Omáčky je dosť, takže môžete uvariť cestovín viac, 400-450 g, ak chcete 4 poriadne porcie. Prípadne zvyšok omáčky odložte do chladničky na ďalší deň – v chlade pár dní vydrží.
Viac receptov na hlavné jedlá nájdete tu. Moje food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tak toto je fakt podarena vec. Klobuk dolu. Hovorim si, nejako vela ingrediencii. Ked mi to nevyjde/nebude chutit, tak ma slahne. a je to uzasneeee. Vsetky tieto vegan prerobene veci su lepsie nez original z mlieka/masa!