Vegan lasagne s baklažánom

Lasagne boli prvé naozaj vegetariánske jedlo, ktoré som v živote varila, ešte predtým, ako som sa stala vegánkou. Vtedy sa mi proste nechcelo variť maso, tak som ich spravila s baklažánom a cuketou. Dnes mám pre vás vylepšenú verziu na vegan lasagne s baklažánom. Chutia fantasticky vďaka poctivému zeleninovému ragú s baklažánom, do ktorého môžete pridať namiesto mäsa šošovicu, vegánske mleté alebo domácky pripravené sójové mäso, ako som ho spravila ja.

Vegan lasagne s baklažánom:

Počet porcií4 porcie
Čas prípravy1 hod.Čas varenia45 min.Celkový čas1 hod. 45 min.

"Mäso":
 100 g sójového granulátu
 30 g sójovej omáčky
 30 g repkového oleja
 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 ½ čl sušeného cesnaku
 ½ čl sušenej cibule
 ½ čl oregána
 ½ čl údenej papriky
 voda podľa potreby
 soľ a čierne korenie
 kvapka tekutého dymu (voliteľné)
Ragú:
 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler)
 1 čl soli
 3 pl olivového oleja
 1 červená cibuľa
 ½ čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti
 3 strúčiky cesnaku
 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy)
 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 1 čl oregána
 1 čl tymiánu
 1 čl rozmarínu
 1 štipka čierneho korenia
 15 g čerstvej bazalky
 250 g bezvaječných lasagní
 100 g raslinného syra
 rajčiny
Bešamel
 50 g rastlinného masla / oleja
 50 g hladkej pšeničnej múky
 500 ml rastlinného mlieka
 1/4 ČL muškátového oriešku
 2 PL lahôdkového droždia
 1 ČL soli
 štipku čierneho korenia

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

"Mäso":
 100 g sójového granulátu
 30 g sójovej omáčky
 30 g repkového oleja
 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 ½ čl sušeného cesnaku
 ½ čl sušenej cibule
 ½ čl oregána
 ½ čl údenej papriky
 voda podľa potreby
 soľ a čierne korenie
 kvapka tekutého dymu (voliteľné)
Ragú:
 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler)
 1 čl soli
 3 pl olivového oleja
 1 červená cibuľa
 ½ čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti
 3 strúčiky cesnaku
 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy)
 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 1 čl oregána
 1 čl tymiánu
 1 čl rozmarínu
 1 štipka čierneho korenia
 15 g čerstvej bazalky
 250 g bezvaječných lasagní
 100 g raslinného syra
 rajčiny
Bešamel
 50 g rastlinného masla / oleja
 50 g hladkej pšeničnej múky
 500 ml rastlinného mlieka
 1/4 ČL muškátového oriešku
 2 PL lahôdkového droždia
 1 ČL soli
 štipku čierneho korenia

Pokyny

Notes

Vegan lasagne s baklažánom
vegan lasagne s baklažánom

„Mäso“:

Môžete siahnuť po uvarenej šošovici alebo mletom vegan mäse zo supermarketu. Použite vždy asi 200-250 gramov.

Sójový granulát uvarte vo vode alebo vývare. Po uvarení ho sceďte a čo najviac vysušte – ja ho krátko suším v rúre na 100 stupňoch. Zvyšok ingrediencí zmiešajte na marinádu, zalejte vysušené „mäso“ a podľa potreby pridajte trochu vody. Nechajte marinovať aspoň 30 minút a pred prípravou lasagní kúsky opečte/upečte do chrumkava na panvici alevo v rúre.

Ragú:

Baklažán nakrájajte na plátky a posoľte. Zohrejte olej a začnite opekať do zlata cibuľku. Keď je cibuľka opražená, baklažán osušte a nakrájajte na kocky. K cibuľke pridajte na jemno nastrúhaný cesnak. Po minúte pridajte baklažán a ďalšiu zeleninu, ktorú používate, ako mrkvu. Krátko poduste.

Potom do hrnca pridajte aj rajčinový pretlak, oregáno, tymián, rozmarín, čierne korenie, tekutý dym (voliteľné) a soľ podľa chuti. Všetko dobre zmiešajte a na záver pridajte aj konzervované rajčiny. Stíšte oheň na minimum a pod pokrievkou nechajte ragú bublať aspoň hodinu – prebežne miešajte. Po uvarení do ragú prisypte nakrájanú bazalku a sójové kúsky. Ak používate šošovicu alebo vegan mleté, môžete ho pridať na začiatku varenia.

Bešamel: 

V hrnci zohrejte rastlinné mlieko tak aby bolo horúce ale nevrelo. V ďalšom hrnci na strednom ohni roztopte rastlinné maslo. K maslu pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladká a hustá pasta. Asi 2 minúty ju opekajte a neustále miešajte, aby nehnedla. Potom pomaly a za stáleho miešania metličkou začnite vlievať rastlinné mlieko, aby sa vám nevytvorili hrudky.

Bešamel priveďte za stáleho miešania k varu, pridajte muškátový oriešok, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Oheň stiahnite na minimum a miešajte ďalšie 2 minúty. Potom odložte z ohňa a začnite skladaním lasagní.

Vegan lasagne s baklažánom:

Pripravte si zapekaciu misu s rozmerom asi 27×17 cm a lasagne. Pri pokladaní lasagní je dôležité, aby sa vám lasagne príliš neprekrývali. Otestujte si teda, koľko sa vám zmestí do misy a lasagne prispôsobte jej veľkosti. Tvrdé lasagne sa často zle lámu či strihajú. Môžete ich ale na pár sekúnd namočiť do horúcej vody – predvariť. Potom sa dajú krásne strihať bez lámania a aj lasagne budú rýchlejšie hotové.

Na dno zapekacej misy (27x17cm) rozprestrite 2 PL bešamelu a prvú vrstvu cestovín. Cestoviny znova pokryte tenkou vrstvou bešamelu. Ragú si rozdeľte na 3 približne rovnaké časti. Prvú časť špachtľou rozprestrite na bešamel a zarovnajte, aby bešamel nikde nevykúkal. Na ragú znova pridajte cestoviny a zalejte ich bešamelom. Takto pokračujte kým neminiete ragú a cestoviny. Chcete 4 vrstvy cestovín.

Na poslednú vrstvu cestovín dajte zvyšok bešamelovej omáčky. Lasagne môžete ozdobiť rajčinami či inými zvyškami zeleniny (baklažán či cuketa). Zeleninu zasypte rastlinným syrom.

Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmäknú.

Môj typ pre krásne roztečený syr na vrchu lasagní – syr roztopím vopred na kvapke oleja v malou hrnci na omáčku a pridám už roztečený. Takto môžete použiť strúhaný či plátkový rastlinný syr.

Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmaknú.

Ak hľadáte ďalšie ragú recepty, pozrite sa sem a ďalšie pokus môžete sledovať na mojom instagrame.

vegánske lasagne
vegan lasagne
vegánske lasagne


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 26 851 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Pingback: Vegan boloňské cestoviny so šošovicou - Surová Dcérka

  2. Dominika 12. augusta 2021 at 17:02

    Najlepšie. klasické som nemala nikdy rada, nemám rada besamel, no tieto sú perfektné , uz som ich párkrát robila

    Reply
  3. Daniela 19. apríla 2024 at 11:47

    Výborný recept. Sójový granulát takto připravený chutná jako nějaké veganské mleté z obchodu. Člověk by ani nepoznal, že to je bezmasé jídlo, lasagním opravdu nic nechybí, vřele doporučuji všem vyzkoušet. :-)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *