Buchty od starej mamy sú pre mnohých milou spomienkou na detstvo. Niektoré staré mamy ich stále pečú, keď vedia, že prídu už dospelé vnúčatá. Nutnosť dobre nakŕmiť rodinu neprestáva ani, keď sa vnúčatá rozhodnú prestať jesť mlieko a vajíčka. Aby boli všetci spokojní, tu je recept na vegan kysnuté buchty s tvarohom. Teraz môžete pripraviť starej mame buchty podľa vás alebo jej dať nový recept, aby vás mohla naďalej vykrmovať! Tento recept je na dva menšie plechy – 25 až 30 buchiet.
Na vegan kysnuté buchty s tvarohom potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Na vegan tvaroh potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Postup na vegan kysnuté buchty s tvarohom:
Najskôr zalejte droždie asi 100 ml sójového mlieka izbovej teploty, pridajte 10 g cukru, 10 g múky a zamiešajte. Počkajte, kým sa objavia malé bublinky. Může to trvať 10-20 minút.
Do väčšej misy preosejte 500g múky, pridajte štipku soli, citrónovú kôru, štipku vanilky, zvyšných 40 g cukru, 60g roztopeného a vychladnutého masla (alebo oleja) a potom mlieko s droždím. Začnite vypracovávať cesto a postupne pridávajte zvyšok mlieka (asi 150 ml), kým nedosiahnete dobrú konzistenciu. Zvyčanje skončím pri 270 ml mlieka na 500 g múky.
Cesto poprášte múkou a nechajte ho hodinu kysnúť bokom, kým zdvojnásobí svoj rozmer.
Vegan tvaroh:
Medzitým si môžete pripraviť náplň do buchiet. Okrem džemu pridávam do buchiet aj vegan tvaroh z tofu (Ideálne to tofu značky Sunfood, ale aj Lunter bude stačiť, len má pred pečením zvláštnu pachuť, tá sa však stratí). Kocku tofu najskôr rozdrobím a vložím do utierky alebo vrecka na cedenie rastlinných mliek a zbavím ho prebytočnej vody. V tofu jej býva dosť, takže poriadne postláčajte, kým nie je tofu suché.
Potom tofu v ručne alebo mixérom rozmixujte, aby neobsahovalo žiadne veľké časti. Pridajte šťavu z jedného citróna (asi 40ml), 60g smotany alebo jogurtu a 2PL práškového cukru. Všetko dobre zmiešajte, tvaroh nesmie byť ani príliš tekutý, ani tvrdý, aby sa dobre zatváral do buchiet a stále bol dosť šťavnatý po upečení. Toto množstvo tvarohu vám bude stačiť na 1 plech – 15 buchiet alebo 2 plechy – 30 buchiet ak ho budete miešať s džemom.
Do tvarohu môžete pridať aj 50g hrozienok namočených v rume (tiež dobre scedených). Ideálne ak nepoužívate džem.
Buchty:
Po hodine rozvaľkajte cesto asi na hrúbku 1cm. Cesto rozdeľte na štvorce asi 6x6cm. Do prostred štvorčekov rozdeľte tvaroh/džem a vytvarujte guľky. Používam asi 1PL náplne, aby to bolo akurát.
Potom môžete roztopiť zvyšné maslo (olej) na namáčanie. Pekáč kľudne tiež vytrite maslom/olejom. Štvorce cesta s náplňou chyťte za naproti ležiace rohy a spojte ich, potom spojte aj zvyšné rohy a spojte ich, aby vznikla guľka. Buchty z každej strany namočte do masla (oleja) a poukladajte do pekáča spojom dole. Takto nechajte buchty ešte niekde stranou tak 15 minút kysnúť.
Pečenie:
Vegan kysnuté buchty pečieme na 180-190 stupňoch v predhriatej trúbe asi 20-25 minút. Po prvým 10 minútach pečenia znížte teplotu tak na 170 stupňov a dopekajte ďalších asi 10 minút. Po vytiahnutí ich ešte horúce potrite rumom, ktorý zmiešate s 2PL horúcej vody a cukrom. Keď buchty vychladnú, môžete ich pocukrovať a ochutnať.
Dnes jsem pekla a vypadají dobře. Uvidíme, jak budou chutnat
Pingback: Vegan rebarborová bublanina - Surová Dcérka: Recept
Úžasný recept, celá rodina nadšená. Krásne nadýchané cesto, zjedli sa ešte teplé. Môžem odporučiť.
Vynikajúci recept! Buchty boli výborné, lepšie než podľa klasického receptu!
Mozem cesto pouzit aj na makovy/orechovy zavin? Vdakaa
Áno, určite možeš :)
Pingback: Vegan rumová bábovka s kakaom - Surová Dcérka : Slovenský recept
Zaujal ma hlavne veg. tvaroh, chcela som sa opýtať na jogurt/smotanu, mohla by si mi to konkretizovať, prosím? Kokosový biely jogurt alebo sójová ‚sladká‘ smotana, či kokosová kyslá smotana, príp. iná? S ktorou máš najlepšie skúsenosti?
Ďakujem pekne :)
ja najradšej používam zakysaný krém na báze sóje – Creme Vega. Ale ak nemám, tak stačí Alpro smotana na varenie, ktora je tekutejsia, takže tej davam menej. idealne nieco s neutralnou a sviežejšou chuťou ako Creme vegan alebo kokosové Creamo. :)
Dobry den. Chcem sa opytat ci mozem pouzit aj kokosove mlieko a namiesto cerstveho drozdia susene? Ak ano tiez 20g? Dakujem
Dobrý deň, kokosove mlieko urcite, nie z konzervy ale tiež tekute z tetrapaku. :) Cerstve drozdie sa da zamenit za susene vždy, ale treba vypocitat pomer, su na to online kalkulacky. Tu by malo stacit 7 g suseneho drozdia. :)