Vyťahujem pre vás tento recept na vegan krupicové perky s višňovým džemom zo Slovegán kuchárky, lebo je čas na recepty, ktoré uvaríte so základných surovín a zásob, kým doma sedíte v karanténe.
Nakazených ľudí pribúda, a aj keď už veľa z vás sedí doma a nosí rúšky, tak naše zdravotníctvo čaká za pár týždňov obrovská úloha. Chceme pomôcť. Najohrozenejší ľudia a celé zdravotníctvo budú potrebovať pomoc. A našťastie na Slovensku aj v Česku vzniká veľa iniciatív od ľudí, ktorí chcú pomôcť tiež. Rozhodli sme sa, že 10% z ceny Slovegán kuchárok, ktoré predáme na našom Slovegán e-shope pôjde v týždenných príspevkoch na Kto pomôže Slovensku. Je to zbierka, ktorá financuje a zabezpečuje materiál pre zdravotnícke zariadenia, nemocnice a domovy sociálnych služieb. Vyzbierali zatiaľ cez 220tisíc eur. Naše zdravotníctvo bude potrebovať oveľa viac. Pridajte sa a pomôžte, ak môžete.
A keďže na Slovensku sú zatvorené kníhkupectvá, tak sme sa rozhodli zatiaľ predávať Slovegán kuchárku na našom e-shope bez poštovného – takže dovoz k vám domov kuriérom zdarma pre celé Slovensko. Veľmi ma teší, že niektorí ste si spravili už jedálniček na celý týždeň aj dva z receptov z kuchárky. Plní účel. Ak neviete ešte čo variť tak všetko nájdete na www.slovegan.sk.
Slovegán kuchárka je plná receptov, ktoré využijete aj keď už si myslíte, že doma moc toho nemáte. Trochu múky, krupice, mlieka a džemu, ktorý vám starká nabalila! Teraz prišiel jeho čas. Vyberte zaváraniny. Ide sa na perky!
Na vegan krupicové perky potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V hrnci nechajte zovrieť mandľové mlieko a za stáleho miešania k nemu prisypte krupicu. Mlieko s krupicou spolu krátko povarte, kým nevznikne hustá kaša. Preložte ju do misy bokom a nechajte ju vychladnúť.
Do kaše pridajte štipku soli a cez sitko do nej preosejte polohrubú múku. Všetko spolu zmiešajte a vypracujte tuhšie málo lepivé cesto. Preložte ho na pomúčenú dosku, prepracujte a vyvaľkajte natenko (ideálne na hrúbku 2 – 3 mm). Chcete dosiahnuť naozaj tenké cestíčko.
Medzitým dajte do hrnca variť vodu. Tentokrát v ňom budete variť perky. Nad parou roztopte aj rastlinné maslo na potieranie periek.
Pohárom alebo vykrajovadlom vykrojte z cesta kolieska s priemerom asi 8 cm. Do stredu každého kolieska dajte 1 ČL višňového džemu (a jednu čerstvú višňu ak je sezóna). Potom koliesko preložte do tvaru polmesiaca a kraje poriadne pritlačte vidličkou.
Cesto by vám malo stačiť na približne 40 periek. Po skupinách ich hádžte do horúcej vody. Varenie by nemalo trvať dlhšie ako 3 – 4 minúty (v závislosti od hrúbky cesta a veľkosti periek). Perky z vody vyberte, keď sa začnú dvíhať k hladine. Prepláchnite ich vlažnou vodou a pokvapkajte roztopeným rastlinným maslom.
Na záver pripravte tvarohovú posýpku. Biele tofu v miske alebo mixéri rozdrobte nahladko. Pridajte cukor a citrón, všetko dobre premiešajte. Týmto vege-tvarohom perky posypte, v rámci servírovania pridajte aj čerstvé višne alebo iné ovocie.
Vrámci varenie so zásob využite džem a ovocie, ktoré máte doma.