Milujem linecké, milujem parížske rohlíčky… Ale najviac zo všetkých Vianočných koláčikov milujem vegan plnené kokosky s džemovou náplňou. Počas Vianoc zmizli z tanierov ako prvé. K čomu som asi prispela hlavne ja. Spájajú v sebe linecké koláčiky s džemom, čokoládový krém parížskych rohlíčkov a kokosky. Tie ma samé o sebe nikde tak neoslovovali, ale s náplňou, sú jednoducho geniálne. Tento dezert som nejedla možno 15 rokov, kým som sa dostala tento rok k vegánskej verzií. A musím povedať, že kokosky z aquafaby mi chutia ešte viac ako klasické! Spraviť si vegan kokosky s náplňou sú jednoznačne piplačka, ktorá stojí za všetok čas.
Vegan plnené kokosky:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Linecké kolieska
Najskôr začnite prípravou lineckých koliesok, ktoré budú slúžiť ako podklad kokoskám. Maslo nakrájajte na menšie kocky. Múku zmiešajte s múčkovým cukrom, citrónovou kôrou a kakaom. Potom pridajte maslo a vypracujte cesto končekmi prstov. Pracujte rýchlo, cesto netreba príliš spracovávať. Ak by sa vám zdalo cesto lepivé, pridajte ešte múku.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte ho do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.
Cesto si potom rozdeľte na menšie časti a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm. Z cesta povykrajujte kolieska s priemerom 4 cm. Kolieska uložte na papier na pečenie a dajte piecť na 180 stupňov. Koláčiky pečte 5 minút v trúbe bez ventilátora, asi 4 minúty ak máte ventilátor. Výsledkom by malo byť asi 60 koliesok.
Kokosky z aquafaby
Tu je najnáročnejšia časť, ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem. Aquafaba je nálev zo strukovín, zvyčajne z cíceru, ktorý sa dá vďaka obsahu proteinov a škrobu šľahať rovnako ako bielka.
Konzervu cíceru si dajte do chladničky, aby bola aquafaba vychladená, kým ju začnete šľahať. Po vychladení ju sceďte do misi a cícer si odložte na nejaké dobré vegánske jedlo. Konzerva cíceru môže obsahovať od 160 do 200 g aquafaby. Ak jej budete mať, použite pri šľahaní radšej viac cukru, ak menej, použite cukru menej.
Pridajte citrónovú šťavu, vanilkovú pastu a guarovú gumu. Prírodná guma je voliteľná ingrediencia, ale naozaj ju odporúčam, ak chcete našľahať veľmi tuhý sneh. Zoženiete ju v zdravej výžive, lekárni či online.
Zmes začnite šľahať v kuchynskom robote s metličkou. Začnite na menších obrátkach a potom ich zvýšte na maximum. Robot nechajte bežať asi 5 minút. Vtedy by mal byť sneh už krásne vyšľahaný, biely a mali by sa tvoriť aj malé špičky. Teraz začnite postupne pridávať cukor, ktorý sneh ešte viac stuží, to je jeho hlavná úloha. Ak uvidíte, že sneh kráne stuhol a tvoria sa v ňom veľké špicky, tak už cukor nepridávajte, lebo by sneh začal rednúť. Po pridaní poslednej lyžice cukru šľahajte len kým sa nerozpustia zrniečka cukru – sneh skontrolujte medzi prstami alebo ochutnajte.
Potom už len na stredných otáčkach začnite pridávať strúhaný kokos. Miešajte len kým sa kokos rovnomerne zapracuje do snehu. Výsledok naplnťe do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.
Z tohto množstva vám znova výjde asi 60 kokosiek, budete potrebovať ideálne 2 plechy naraz. Pomocou vykrajovadla na linecké si na papier na pečenie obkreslite kružnice s priemerom 4 centimetre, alebo to skúste od oka. Trúbu si vyhrejte na 90 stupňov.
Pomocou zdobiacej špičky vytvorte kokosky. Dajte ich do trúby sušiť na 2 hodiny. Sušte bez ventilátora. Teplotu prípadne znížte, ak vaša trúba príliš pečie. Ak máte trúbu s ventilátorom, môžete ich sušiť spolu, priebežne vymieňajte poradie plechov aby sa sušili rovnomerne. Ak máte trúbu bez ventilátora, sušte každý plech zvlášť.
Čokoládový krém
Kým sa kokosky sušia, pripravte si čokoládový krém. V malom hrnci priveďte k varu smotanu a cukor. Po zovretí zložte hrniec z ohňa a pridajte k smotane čokoládu, aby sa roztopila. Po čokoláde primiešajte rastlinné maslo. Teraz zmes zmení konzistenciu a bude nehomogénna. Metličkou alebo špachtľou začnite zmes miešať. Miešajte kým sa maslo nezapracuje a nevznikne hladký homogénny krém.
Krém dajte schladiť kým sa dosušia pusinky, aby mal maslovú konzisteniu, ale nebol príliš tuhý.
Vegan plnené kokosky
Keď máte prirpavené kokosky, linecké aj krém, začnite plnením a lepením. Čokoládový krém dajte do cukrárskeho vrecka s malou hviezdicovou špičkou. Každé linecké koliesko obkružte krémom, aby vnútri vznikol kruhový priestor na džem. Do každej kokosky dajte asi 1 čajovú lyžičku džemu. Milujem jahodový!
Na vrch posaďte kokosku a jemne zatlačte, aby držala. Takto nechajte kokosky stuhnúť v chladničke, aby krém úplne stuhol a kokoska zostala pevne na vrchu.
Pos tuhnutí zostáva posledná úloha. Čokoládová poleva. V malom hrnci nechajte roztopiť kakaové maslo, zložte ho z ohňa a pridajte čokoládu aby sa tiež roztopila. Najradšej používam kakaové maslo, lebo je prirodzene prítomné v čokoláde. Čím viac tuku čokoláda obsahuje, tým je tekutejšia. Môžete ale použiť aj raslinné maslo či rastlinnú smotanu, ktoré tiež čokoládu zriedia.
Čokoládu nechajte trochu vychladnúť, aby nebola príliš teplá – mohla by poškodiť krém alebo pusinky. Do čokolády namočte spodnú časť kokosiek tak, aby kokosky zostali bez čokolády, ale krém bol v čokoláde obalený. Namočené kokosky odkladajte na mriežku alebo papier na pečenie.
Vegan plnené kokosky skladujte v chladničke. Mám odskúšané že vydržia minimálne týždeň, aj keď kokosky sú najlepšie v prvé dni.
Verím, že tento recept si zamilujete rovnako ako ja! Na prvé ochutnanie. Ďalšie Vianočné vegánske recepty nájdete tu.
Pingback: Vegan Laskonky - Surová Dcérka : Slovegán recepty
Ahoj,
prosím, na jaký program tedy péct kokosky, pokud mám troubu s ventilátorem?
Díky moc.
Ahoj, ak nevues ventilátor vypnúť, tak ich peče na nižžšej teplote, tak 10-15 stupnov :)
Pingback: Plněné kokosky | brydova.cz
Ahoj,
vsetky casti mi kupodivu vysli uspokojivo-na moje nadsenie dokonca aj aquafabova, len linecke cesto sa mi hrozne drobilo, len tak tak som ho stlacila dokopy. Nepomahalo ani viac muky, ani viac masla, ani troska vody. Nevies, v com to mohlo viaznut? Vdaka, Lucia
…napadlo mi este porovnat tento recept s Tvojim separatnym receptom na linecke a vsimla som si, ze tu chyba rastlinna smotana.. nemohlo to byt tym? vdaka, Lucia
Ahoj, aké maslo si použila? :) Problemov moze byt viac. Niekedy je to mukou – jej nutricnym zlozenim. Niekedy sa cesto drobí ked ho clovek rpilis dlho miesi alebo nie je dost odležané :)
Funguje dobre aj bez pridania raslinnej smotany.
maslo som mala aslan bio a muku psenicnu hladku tiez v bio kvalite… ake nutricne zlozenie by mala mat? odlezane bolo na 2 krat – myslela som tiez, ze dlhsim odlezanim zmernim drobenie. doba miesenia neviem veru .. kazdopadne posobilo drobivo od zaciatku…
Pri múke sa jedná o obsah proteinov- lepku :) Zatial nikto nemal takto drobivé cesto, aby sa s nim nedalo pracovat. Ako som sa pozerala po radách, tak zvycajne býva problem v spracovaní, pridlhom prepracovaní cesta. :)
dakujem za tipy aj Tvoju resers – skusim teda nabuduce menej mackat :) a aky je teda ten idealny obsah lepku v muke na tento recept? inak som nadsena z celku, uplne luxusna veganska konkurencia klasickym kokoskam:)
Pri bežnej múke obsah lepku a vlastnosti nezistíš :) Potom sa už kupujú špeciálne druhy a odrody, ktoré sú na krehké pečivo a mali by mať práve menej lepku. Niekedy sa do cesta pridáva aj mandlova muka. Ale celkom by malos tacit cesto nerpepracovať, lebo ten sa aktivuje práve spracovávaním cesta.
aha, hm, no ja som mala nejaku kde boli aj popisky k zlozeniu, ale to uz by bola ozaj alchymia toto vsetko sledovat.. tak hadam to bolo len tym prilisnym mackanim. pripadne kusok mandlovej muky vravis…?
Ahoj, prosim, na kolko stupnov susit v trube?
Ahoj, susit na 90 stupňov. :) Je to napisane aj v postupe.