Vegan kebab doma pripravujem, keď potrebujem spotrebovať veľa zeleniny a zároveň sa mi nechce moc vymýšľať. Seitan alebo priamo kebab (od Dobrej prírody) stačí namarinovať, opražiť alebo upiecť. Najviac práce je nakrájať všetku tú zeleninu.
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Začnite tým, že zmiešate všetky druhy korenín aby vám vznikla zmes korenia na „mäso“. Môžete ich zmiešať v mlynčeku na kávu alebo mažiari.
Kebab nakrájajte na kúsky – kocky a dajte ich do marinovacieho vrecka alebo misky. ( Ak nezoženiete seitan či kebab vo svojom meste, použite kľudne sójové kúsky.) Olej, asi 4 PL zmiešajte s 2 ČL zmesi korenia a pridajte ku kebabu. Ak máte čas, tak nechajte marinovať kúsky hodinku, ak čas nemáte tak ich dobre obaľte marinádou a napichajte ich na špajdľu.
Špíz položte na plech s papierom na pečenie alebo na gril. Na 180 stupňoch kebab pečte asi 30 minút, kým nebudú okraje chrumkavejšie. Priebežne môžete špíz potierať zvyškom marinády a otáčať, aby sa vegan kebab opiekol z každej strany.
Kým sa všetko pečie, tak si nakrájajte zeleninu. Môj postup na balenie tortíl je taký, že tortilu zohrejem na miernej ohriatej panvici. Potriem stred hummusom ( zvyčajne hummus trošku zriedim vodou aby bol tekutejší) alebo vegan majonézou. Potom pridám trochu mrkvy, šalát, uhorku, rajčiny a zvyšok príloh. Nakoniec pridám kebab ( bez špajdle), všetko ešte pokvapkám limetkou a hummusom či majonézou.
Potom stačí vegan kebab už len zabaliť ako sa vám to najlepšie podarí. Ideálne je mať mäkučkú lepkavú tortilu po zohriatí aby pekne držala.