Vegan katsu karí s tofu je recept inšpirovaný klasickým japonským curry. Podáva sa s vyprážaným rezňom alebo tofu, pre vegánsku verziu. Ak si chcete prípravu urýchliť, môžete siahnuť po jednej z mnohých verzii vegánskych rezňov, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch.
Zeleninové katsu karí som ochutnala pred rokmi v Japonsku a nedávno ma moji kamaráti pozvali na nedeľný vegánsky obed, kde práve katsu karí uvarili. Bolo skvelé a hneď som ho začala variť aj u nás doma. Je to skvelý recept, ktorý môže mať veľa podôb. Ja pridávam kokosové mlieko a mrkvu. Niekto môže siahnuť po jablku a sójovom mlieku, pridať cesnak, viac garam masaly alebo použiť agáve, worcestrovú omáčku, hubový vývar… Výsledkom by však vždy mala byť krásne krémová oranžová omáčka, ktorá je jemne sladšia, ale skrýva aj jemnú kyslosť a dostatočnú slanosť.
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Ja som teraz siahla po kokosovom mlieku a hnedej basmati ryži. Skrz môj odkaz máte na Slovensku poštovné zdarma. Už len do 1.4.2022.
Vegan katsu karí s tofu:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V ryžovare alebo hrnci bokom si dajte variť ryžu, naparte brokolicu či inú zeleninu ako mrkva a zemiaky. Zeleninu môžete po rozmixovaní vmiešať do karí omáčky, alebo nechať ako prílohu. Pak choi zvyknem len rozpoliť a krátko opiecť do zlata z jednej strany, aby jemne zmäkol.
Postup na karí omáčku:
V hrnci na strednom plameni roztopte rastlinné maslo alebo zohrejte olej. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a opakajte ju asi 15 minút, kým nie je zlatistá.
Následne pridajte karí korenie, bobkové listy, kurkumu, kajenské korenie a mrkvu nakrájanú na kúsky. Všetko krátko premiešajte a opekajte. Stačí 30 sekúnd, kým sa korenie rozvonia. Na záver vmiešajte rajčinový pretlak a postupne začnite prilievať, za stáleho miešania, kokosové mlieko. Keď zovrie, pridajte zeleninový vývar.
Karí nechajte variť 15 minút, kým mrkva zmäkne a potom ho môžete rozmixovať do hladka v stolnom mixéri alebo tyčovým mixérom. Karí vráťte do hrnca a dochuťte sójovkou, soľou, garam masalou a cukrom. Ak budete chcieť omáčku jemne zahustiť, zmiešajte kukuričný škrob a trochou vody, pridajte ho do omáčky a zahrejte.
Tofu:
Kocku tofu nakrájajte na 3 tenké plátky. V miske zmiešajte hladkú múku, vodu, sójovku a ocot. Vznikne hustejšie cestíčko, asi ako na lievance. Do plytkého taniera naspyte panko strúhanku a začnite obaľovať tofu najskôr v cestíčku a potom v strúhanke. Do panvice nalejte dostatok oleja, aby ste mali tofu do polovice ponorené a vypražte ho z oboch strán. Zaberie to asi 5 minút.
Opečené tofu položte na sacie obrúsky a zbavte prebytočného olaja. Nakrájajte ho na pásiky a podávajte s ryžou, karí omáčkou a zeleninou.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie s poštovným zdarma do 1.4.2022.