Koláčik, ktorý na jeseň piekla každá stará mama. A tak vzniklo aj veľa úprav. Moje dokonalé vegan jablkové pité musí obsahovať veeeeeľa plnky. Jablká mám rada nastrúhané na jemno, nepridávam škoricu a vanilku dávam do cesta. Aby vynikla chuť jabĺk golden delicious, ktoré tvoria vrstvu o niečo hrubšiu, ako je vrstva cesta.
Z tohto receptu upečiete jeden plech alebo dve guľaté koláčové formy. Prípadne jeden okrúhly koláč, ak pripravíte cesto z polovice ingrediencií.
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Vegan jablkové pité
Pred pečením vytiahnite raslinné maslo z chladničky a nechajte ho asi 30 minút zmäknúť. Pripravte si plech s rozmerom cca 38×27 cm alebo dve formy na koláč s priemerom cca 27 cm – prípadne len jednu, ktorú použijete dvakrát, alebo si pripravte len polovicu ingrediencií ak chcete len jeden guľatý koláč.
V mise zmiešajte hladkú múku, múčkový cukor, vykpriaci prášok, soľ a mletú vanilku. Do zmesi pridajte na kocky nakrájané maslo a končekmi prstov ho zapracujte do múky, aby vzniklo cesto s konzistenciou mokrého piesku. Následne do cesta pridajte sójový jogurt a vymiešajte hladké nelepivé cesto. Dobre ho prepracujte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 30 až 60 minút do chladničky.
Plnka:
Medzitým nakrájajte a nastrúhajte jablká. Osobne jablká nešúpem, ale strúham ich tak, že mi na konci strúhania zostane v ruke tenká šupka alebo niečo zo šupky potrúham do koláča. Jablká trúham na strednom strúhadle – takže nie na veľké pásiky, ale ani nie na kašu. K jablkám pridajte cukor podľa potreby a kukušičný škrob, na zahustenie šťavy, ktorej bude z jabĺk dosť. Ak sa u vás jablká dochucujú škoricou alebo vanilkou, tak ich ešte dochuťte, ale verte mi, plnka je skvelá, aj keď necháte vyniknúť chuť jabĺk.
Keď máte plnku pripravenú a cesto schladené, dajte zohriať trúbu na 180 stupňov. Plech alebo formu vytrite trochou masla a vysypte múkou. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a na pracovnej doske ho vyvaľkajte na dĺžku a šírku vášho plechu (pri dolnej časti cesta ho vyvaľkajte o trošku viac, aby pokrylo aj kraje plechu). Cesto rovnomerne vaľkajte a pravidelne otáčajte a obracajte, aby sa neprilepilo k pracovnej ploche. Cesto by malo byť dostatočne nelepivé, ale ak treba, tak ho jemne poprášte múkou. Niekedy sa s cestom pracuje po pár minútach, keď sa v uzbovej teplote trochu uvoľní.
Cestom precízne vysteľte plech a navrstvide doň celú jablkovú plnku a zarovnajte ju špachtľou. Vyvaľkajte druhú časť cesta a plnku pekne prikryte a kraje zarovnajte. Vrch cesta poprepichutej rovnomerne vidličkou a koláč dajte piecť pri ohreve z hora aj z dola asi na 25-30 minút do ružova.
Po upečení koláč nechajte úplne vychladnúť, aby sa lepšie krájal a potom už len všetko poprášte cukrom.
Ak hľadáte ďalšie jablkové koláče, vyskúšajte aj jablkovú galetku. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Toto je najlepšie pite aké som kedy jedla aj piekla. A teda piekla som ich dosť Či vegánske, neveganske…proste najlepšie. Vďaka za recept.
Právě jsem ho nakrojila. Panebože! Úplně se rozplývá na jazyku. Jste nejlepší!