Z našej záhrady som si do Prahy doniesla krásne veľké jablká. Chcelo to koláč, samozrejme vegánsky koláč a napadlo ma, že pripravím teraz celkom populárny jablkový koláč – galetku. Je to tenký koláčik, ktorý sa pečie bez formy zvládne ho každý. Vegan jablková galetka mi chuťou veľmi pripomína jablkové koláče, ktoré som jedla u starej mamy ako dieťa. Jej mali hrubšie cesto, ale chuť je tá istá!
Na vegan jablkovú galetku so škoricou potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Príprava cesta na galetku:
Vo veľkej miske som zmiešala hladkú múku, cukor a soľ. Suché ingrediencie ako prvé. Použila som cukor z kokosových kvetov, použiť môžete sladidlo aké máte doma. Stuhnuté rastlinné maslo som nakrájala na kocky a pridala do múky. Rukami som začala maslo premiešavať s múkou. Môžete použiť aj kuchynský robot.
Maslo majte naozaj stuhnuté. Keď som všetko maslo dobre premiešala, tak múka získala konzistenciu ako mokrý piesok. Dala sa tvarovať v ruke do guľky, ale tá sa ľahko rozpadla, bola krehká.
V pohári som si zmiešala 75ml vody a 30ml jablčného octu. Tieto tekutiny som pridala do „pieskového“ cesta a znova začala miešať. Cesto sa dá ľahko vypracovať rukou. Keď už cesto drží a môžete z neho vypracovať bochník, tak ste hotový. Ak sa moc lepí, pridajte ešte múku (ja som viac múky nepridávala, ale pri inom masle či múke sa to môže stať). Cesto ešte nie je dokonalé, potrebuje čas. Zabalila som ho do fólie a nechala v chladničke asi 2 hodiny. Nechajte ho v chladničke aspoň 1 hodinu alebo kľudne 24 hodín.
Po odpočinku v chladničke sa cesto lepšie tvaruje. Cesto by malo byť hladké a dobre držať.
Bochník som si položila na papier na pečenie a vytvarovala z neho placku s priemerom asi 35cm. Použite valček, ale ide to aj prstami. Potom som chvíľu nevedela či to bude jablková galettka alebo pizza, hah.
Ďalší krok, s ktorým môžete začať ešte, kým sa cesto chladní, je nakrájať jablká a pripraviť škoricovú polevu.
Jablká som si nakrájala na štvtiny, vybrala jadro a snažila sa krájať každú štvrtku na čo najtenšie mesiačiky.
Na panvici som si roztopila ešte 15 g rastlinného masla. Pridala som doňho škoricu, kôru z malého bio citróna a datľový sirup. Všetko zmiešala. To bude naša nepovinná poleva. Polevu nemusíte používať ak nemáte radi škoricu, citrónovú kôru alebo nemáte čas. Kľudne len jablká jemne pocukrite kokosovým cukrom a pečte. Ak máte chutné sladké jablká, tak si vychutnáte ich krásnu sladkosť.
Ako dokončiť galetku.
Pred ukladaním jabĺk na cesto som si zobrala panvicu a otlačila jej hranu jemne do rozvaľkaného cesta, aby som si „predkreslila“ v akom kruhu budem jablká ukladať. A, aby mi zostalo ešte pár centimetrov cesta mimo kruhu, ktoré potom zahnem. Spotreboval som 2 veľké jablká. Ukladala som do kruhu raz v jednom a raz v druhom smere, aby vznikol pekný vzor. Možnosti je veľa, môžete jablká len tak nahádzať.
Okraje, kde nemáme jablká som postupne zahla, aby prekryli okraje prvej vrstvy jabĺk. Teraz môžete využiť rastlinné mlieko na ich potretie. Dôležité je mať sladené mlieko alebo ho dosladiť. Ja som použila sójové mlieko sladené agáve. Po natretí som ešte okraje jemne poprášila kokosovým cukrom.
Na záver povrch jabĺk potrite – zalejte rastlinným mliekom so škoricou, ak používate aj maslovú polevu.
Koláč som piekla v rozohriatej trúbe na 200 ºC asi 30-40 minút. Použila som program ohrevu z hora aj dola s ventilátorom. Počas pečenia koláč kontrolujte. Mne stačilo 30 minút, každá trúba bude trochu iná.
Po do pečení ho nechajte 10 minút bokom. Vegan jablková galettka je asi na 12 porcií. A najlepšia je ešte teplá a čerstvá! Nečakajte dlho s ochutnávkou.
Príprava je naozaj ľahká aj keď som sa v postupe rozpísala. Vegan jablková galettka teraz nahradila váš obľúbený ovsený koláč v tom, ako často ho pečiem! Kým je ešte teplá a jablká skoro ako džem, tak ju mám najradšej. Niekedy si ju ale beriem aj do prácu už deň -dva po upečení na raňajky.
ked miesto jablcneho pouzijem vinny ocot je to uplna blbost?
Vinny ocot je lepsi asi do salatov, ale skus :)
Mne to začalo v rúre kysnut to je normálne ?
Cesto – len okraje zvyknú počaspečenia trochu nabrať vzduch, ale nie kysnúť. Pokiaľ sa ti aj dno nezhustilo tak to by bolo zvlášne, to má zostať tenké :)
Pokud nestíháte upéct moučník nebo dojít jeden koupit do cukrárny,
nebo třeba jste chudý student, který nemůže všechny své přátele obdarovat tak, jak by si zasloužili,
nebo nemáte chuť strouhat jablka na štrůdl,
nebo libovolná kombinace výše uvedeného,
galetka je skvělá volba!
Žádné „speciální“ ingredience, nástroje, a přesto velmi potěší a bude chutnat