Vegan hlivový guláš som pred 3 rokmi jedla prvý krát v reštaurácií a doteraz si pamätám, aká som bola udivená z tej „mäsovej“ štruktúry hlivy. Hliva je skvelá surovina, s ktorou môžete v kuchyni vytvárať dokonalé náhrady mäsa. Jednou možnosťou, ktorú silne odporúčam, je vegan hlivový guláš! Ja doň pridávam zemiaky a naviac aj údenú papriku, ktorá tiež pomáha dostať guláš na ďalší level, aby sa ani „mäsožravci“ nesťažovali.
Ingrediencie na vegan hlivový guláš:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Pár slov k vývaru.
Keď varím tento recept, začínam vývarom. Ak nemám doma vývar, používam bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Bio bujóny nájdete napríklad v DM drogerií, Yeme, Alberte a zdravej výžive. Ja mám teraz doma vývar v prášku značky Rinatura. Uvarím vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.
Postup:
Pripravím si zvyšok surovín a začnem čistením zemiakov a hlivy. Potom ich nakrájam na menšie kocky a hlivu tiež na kocky, pásiky či obdĺžniky. Nadrobno si nakrájam červenú cibuľu a nastrúham cesnak.
Namiesto hlivy môžete použiť aj fazuľu alebo sójové kocky, ktoré dokonalo imitujú mäso, ako ich pripraviť sa dozviete v tomro recepte na vegan segedín.
Do stredne veľkého hrnca dám 2-3PL olivového oleja na strednom ohni. Na olej pridám cibuľku a pomaly pražím do zlata asi 5 minút. K cibuľke potom pridám nastrúhaný cesnak a všetko chvíľku miešam. Teraz pridám hlivu a zemiaky, samiešam a nechám minútku dusiť.
Teraz je čas pridať to najdôležitejšie, čo robí vegan hlivový guláš gulášom: korenie. Pridám sladkú papriku, údenú papriku, kmín, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti. Ak chcete presne dodržiavať množstvá korenín, tak použite odmerné lyžičky, nie bežné kuchynské. (1PL je asi 15ml, 1ČL je asi 5ml.)
Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešam a zalejem litrom zeleninového vývaru. Potom pridám rajčinové pyré – to je hustá koncentrovaná rajčinová pasta, ktorú nájdete v malej konzerve, skle alebo tube. V obchodoch ju nájdete pod názvom rajčinový pretlak. Hlavne to musí byť hustá pasta.
Teraz všetko dobre premiešam a nechám variť na miernom vyššom ohni až, kým nie sú zemiaky mäkké. V 100ml vody si rozmiešam kukuričnú múku (môžete aj iný druh) a túto zmes prilejem do guláša na záver, aby sa trochu zahustil. Teraz môžete pridať aj 70% horkú čokoládu, ktorá tiež dodá gulášu skvelú chuť a farbu. Podľa množstva guláša pridávam 25 až 50g čokolády. Ak sa čokolády bojíte, začnite po kockách a uvidíte!
Vegan hlivový guláš je po zmäknutí zemiakov pripravený na jedenie. Najlepší je, ale na druhý deň, keď sa všetky chute dobre spoja a krásne zhustne. Ako prílohu môžete použiť domáci kváskový chlieb alebo ryžu.
Guláš
Aj keď to nie je pôvodom Slovenská kuchyňa, u nás doma sa varil guláš častejšie ako halušky a stal sa súčasťou našej kuchyne. Preto som si ho aj na blogu dovolila zaradiť k Slovenským receptom a nevytvárala mu extra kategóriu, kde by bol sám.
Ja som si tento guláš veľmi obľúbila. Ako dieťa som ho nemala rada, ale teraz s hlivou a hustejší… Neviem sa ho dojesť! A hlivu určite vyskúšajte aj v tomto recepte na gyros. Viac slovenských vegánskych receptov tu.
Bolo to fakt super. Nepotreboval som ani zahustiť. Touto cestou pozdravujem autorku receptu :)
Odskúšané spapane ďakujem❤️ďakujem krásne mne sa už inšpirácie minali, veľmi ma teší že pridavas viac receptov dnes to bude tvoj segedín
Pingback: Vegan segedínsky guláš s domácou knedľou - Surová Dcérka
Pingback: HLIVOVÝ GULÁŠ - katkatrubianska.sk
Perfektný recept, každému veľmi chutilo a ani im v tom guláši nechýbalo mäso.
Pingback: Slovegán: Moja prvá kuchárska kniha - Surová Dcérka
Tento recepis je fakt dobrý , na priemerné náklady použitých ingred. ozaj velmi dobrý s pozdravom
Predčil všetky očakávania, vynikajúci, rýchli pomerne lacný recept, ktorý skutočne zasýti
Pingback: Tipy na zdravé recepty, ktorými sa zavďačíš každému mužovi
Tiež som ako mladšia nemala rada guláš, ten bol pre mňa brr .. doslova :) úplne som trpela najmä pri takých, čo sa varili v prírode v kotlíku .. to ako za trest .. ale tento je dokonaly .. s hlivou, jedno z mojich najoblúbenejších jedál (dokonca ho miluje aj môj mäsožrútsky priateľ a to nemá rád huby).
Tak to ma veľmi teší! ❤️ Ja by soms i veru aj ten kotlikovy teraz spravila hah. Hliva proste všetko zmenila.
Pingback: Vegan Chilli sin carne - Mexické čili bez mäsa - Surová Dcérka
Tak toto je dokonalosť ❤️
Nezohnala som údenú papriku, tak som pre vytvorenie údeného „nádychu“ využila zásoby v podobe údeného tofu, je to topka.
Ďakujem!
Výborný recept! pridala som ešte mrkvu, kápiu a domáce mäkké paradajky a bol fantastický aj bez zahusťovania. Odporúčam :)
Výborný. Vďaka za zdielanie. Robím ho pravidelne.
Tento recept si nezaslúži nič iné ako jediné slovo: „Perfektný!“
Nejlepsi hlivovy gulas, ktery jsem kdy varila/jedla. Moc dekuji za recept.