Vegan Fánky – Božie milosti

Fánky som jedla len tie, ktoré vyprážala moja babička, keď sme boli ešte deti. Okrem šišiek, ktoré nájdete v Slovegán 1 kuchárke, sú fánky ďalším tradičným fašiangovým jedlom. Niekde ich nazývajú aj Božími milosťami alebo ich poznáte pod názvom krapne. A musím povedať, že vegan fánky chutili rovnako dobre, ak nie lepšie, ako si ich pamätám.

Vegan fánky:

Počet porcií20 porcií
Čas prípravy30 min.Čas varenia25 min.Celkový čas55 min.

 60 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 300 g hladkej pšeničnej múky
 20 g práškového cukru + na obalovanie
 ½ čl kypriaceho prášku
 ¼ čl mletej vanilky
 1 štipka soli
 60 g jablkového pyré
 60 g rastlinnej smotany/ jogurtu Creamo PlantOn - Lidl, Alpro sójový jogurt
 2 pl rumu 20 g
 slnečnicový olej na vyprážanie

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 60 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 300 g hladkej pšeničnej múky
 20 g práškového cukru + na obalovanie
 ½ čl kypriaceho prášku
 ¼ čl mletej vanilky
 1 štipka soli
 60 g jablkového pyré
 60 g rastlinnej smotany/ jogurtu Creamo PlantOn - Lidl, Alpro sójový jogurt
 2 pl rumu 20 g
 slnečnicový olej na vyprážanie

Pokyny

Notes

Vegan Fánky – Božie milosti
vegánske fánky

Ako vždy, maslo vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje.

V mise dobre zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, kypriaci prášok, mletú vanilku a štipku soli. K múke pridajte nakrájané maslo, jablkové pyré, rastlinnú smotanu (alebo jogurt) a rum. Pridať môžete aj 2 PL bieleho vína, potom pridajte aj ďalších 30-40 gramov múky.

Špičkami prstov vmišajte maslo do múky, aby vznikla mrvenička a postupne vypracujte cesto. Cesto zo začiatku nevyzerá krásne, neľahakajte sa, bude hrudkovejšie. Keď už budú ingrediencie spojené a vnikne vám guľka cesta, vyklopte ju na pracovnú dosku a dobre cesto prepracujte. Prekladajte ho, kým nebude vyzerať hladšie a ingrediencie sa v ňom dobre nespoja, bude to trvať asi 10 minút.

Ak by bolo cesto lepivejšie, dosku si pomúčte (cesto môže vyžadovať trošku viac múky, to už záleží od vašej múky a druhu smotany, ktorú použijete). Miesenie si môžete uľahčiť aj robotom.

Keď vymiesite nelepivé cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky aspoň na 20 minút. Kľudne ho nechajte v chladničke aj hodinu. Po odložení bude cesto oveľa krajšie a hladšie.

Cesto rozdeľte na dve polovice a dajte na jemne pomúčenú dosku. Každú rozvaľkajte na tenko (asi 2 mm) a na rozmer asi 36×30 cm. Pri vaľkaní cesto obracajte a nazdvihujte, aby vám nezostalo prilepené k doske. Nožom cesto narežte na 4 pásy a každý pás následne rozdeľte na menšie odĺžniky. Vzniknú vám obdĺžniky s rozmerom asi 7×7,5cm. Samozrejme môžete fánky vzkrajovať na akýkoľvek iný tvar a rozmer aký je u vás tradičný (niekto vykrajuje trojuholníky, kosoštvorce, srdiečka či kvietky alebo fánky zapletá). Do stredu fániek spravte dve poztĺžne čiary nožom. Takto fánky nechajte ešte 10-15 minút schnúť.

Vyprážanie fánok:

V panvici zohrejte dostatok oleja na vyprážanie, vyžadujú ho menej ako šišky. Olej rozrejte na mierne vyššom ohni asi na 170-180 stupňov. Ak nemáte teplomer tak si na prvej fánke otestujte, ako je olej horúci. Pri teplote okolo 180 stupňov fánky opekám z každej strany asi 1 minútu a 15 sekúnd. Takže dohromady 2 a pol minúty krásne do zlata. Ak máte príliš horúci olej, fánky budú príliš tmavé, tvrdé a budú chutiť horko – spálene. Takže je dôležité piecť ich správne, aby boli zlaté akurát chrumkavé.

Do upražení fánky vyberte na osušte prebytočný olej. Fánky už stačí len pocukrovať práškovým cukrom. K cukru môžete pridať aj vanilku pre extra chuť.

Vegan fánky skladujte v uzatvorenej nádobe, najlepšie sú čerstvé, na druhý deň budú mäkšie, ale stále veľmi chutné.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

Tip na záver: Ak fánky pred vyprážaním nenarežete, vzniknú vám duté kapsičky, ktoré môžete plniť džemom či pudingom.

vegánske božsie milosti fašiangy
vegan krapne fašiangy
fánky bez vajíčka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 8 281 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *