Crinkles koláčiky ma nikdy moc nezlákali, lebo podľa vzhľadu vyzerali sucho. Pochopiteľne. Sú popraskané. Možno to máte rovnako. Tieto vegan crinkles však svojim vzhľadom klamú. Vnútri sú vláčne a šťavnaté. Podobajú sa na správne brownies, ktoré tiež nájdete na mojom blogu. Po ochutnaní som si istá, že si ich tiež zamilujete. je to jednoduchý a rýchly recept, len cesto treba nechať pár hodín v chladničke, čo je to najdlhšie čakanie na sladkú bombu.
Pripravte si aj pomarančovú verziu!
Vegan crinkles:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Vanilka: Vanilku najčastejšie používam mletú. Bežne ju zoženiete napríklad na Aktine alebo v DmDrogerií. Nahradiť ju môžete aj vanilkovou pastou alebo kvalitným vanilkovým cukrom, len z množstva cukru odrítajte množstvo vanilkového cukru.
Čokopecičky – dokonalé malé kúsky čokolády, ktoré som si na ozdobu úplne zamilovala. Kupujem tieto.
Jablkové pyré – Pyré žoženiete v každom obchode medzi zaváraným ovocím. Hľadajte pyré bez pridaného cukru, napríklad toto.
Postup:
Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kakao, kypriaci prášok, soľ, vanilku a aj kúsky čokolády, ak ich použíjete. Všetko dobre premiešajte. Do menšej misky dajte jablkové pyré a vlejte repkový olej. Metličkou pyré a olej zmiešajte, aby vznikla jednoliata hmota.
Mokré ingrediencie vlejte do suchých a vareškou a rukou všetko premiešajte. Vznikne vám hladké, dobre tvarovateľné, cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ideálne nechajte cesto odležať cez noc.
Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora.
Z cesta odoberajte malé kúsky s váhou asi 35 gramov. Z každého kúska vygúľajte v dlaniach peknú guličku a odložte ju na papier na pečenie, alebo inú neprilnavú plochu.
Obalovanie crinkles:
Keď máte všetky guličky vytvarované, najskôr ich všetky obaľte v kryštálovom cukre – cukor pekne do guličky zatlačte, nech nie je len na povrchu. A potom guličky obaľte v múčkovom cukre. Nešetrite. Vrstva musí byť hrubšia, aby crinkles vyzerali pekne a cukor sa neroztopil.
Skúšala som crinkles obaľovať aj len v múčkovom cukre a keď som použila poriadne hrubú vrstvu, tak vyšli tiež krásne, ale praskliny na nich boli väčšie, nie také malé a milé ako na fotkách. Ak ale chcete väčšie praskliny, obaľujte len v poriadnej vrstve múčkového cukru.
Guličky s rozostupom poukladajte na plech s papierom na pečenie. Bude ich viac ako na jeden plech, tak si ich rozdeľte na asi tri plechy (prípadne nemusíte piecť všetko cesto naraz, môžete ho mraziť a vždy si upiecť pár čerstvých koláčikov, keď budete mať chuť). Guličky, ktoré nepečiete schovajte do chladničky, aby zostali stále chladné a pekne popraskali.
Vegan crinkles pečte v trúbe asi 10-12 minút. U mňa stačilo 10 minút a boli vnútri krásne vláčne. Vyberám ich, keď sa začnú tvoriť väčšie praskliny. Po dopečení ich nechajte jemne vychladnúť a môžete hneď jesť alebo ich uložte do uzatvárateľnej misky, aby nevyschli.
Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Ahoj,
kedy ich mám asi upiecť, aby boli super na Vianoce? Ako dlho vydržia? Ďakujem.
Ahoj, vydrzia tak 5 dni, v chladničke dlhsie, takže idealne kratsie pred vianocami alebo cesto zamrazit :)
Super receptík. Syn ma silnú alergiu aj na jablkovú výživu, je možné to prosím nahradiť niečím iným? Bez vajíčka?
Ahoj, použi sojovy jogurt alebo ine ovocné piré, napriklad hruškové :)
Ahoj, zkoušeli jsme s dětmi upéct. Těsto jsem měla v lednici 24h. Po vyndání z lednice se strašně lepilo a crincles se po 10min v troubě hodně roztekly. Jsou dobré, ale nemělo vy to takto být. Netušila bys prosím, kde jsme udělali chybu?
Ahoj :) Ak bolo cesto lepkavé, tak malo prilis vela tekutín. Takže ak si omylom nepridala viac oleja alebo pyré, tak je moznost ze tvoja múka nenasala dosť tekutín (niektore znacky a druhy mozu robit neplechu) alebo pyre ktore si pouzila bolo viac tekute (obsahovalo vacsi pomer vody k jablkam) ako je bezne. :)
Zdravim,
Na kolko stupnov treba vyhriat ruru? 180?
Dakujem
Ahoj, citujem s postupu: Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora. :)
Ahoj prosim ta na kolko stupnov treba vyhriat rúru? Ďakujem
Ahoj, citujem s postupu: Po odležaní vyberte cesto z chladničky a vyhrejte trúbu na 180 stupňov – ohrev z hora a dole bez ventilátora. :)
Ďakujem..prepac citala som recept niekolko krat ale som uz asi trosku vygumovana..teraz som si ho zas precitala a samozrejme som to nasla ♀️
Ahoj, chcela by som vedieť, ako sa potom robia keksíky z cesta, ktoré bolo zamrazené? Treba ho nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo dať do chladničky pri nižšej teplote?
Ahoj, ak si zamrazíš cesto už pripravené na pečenie, tak stačí dať peicť, netreba rozmrazovať ani nič, maximalne sa budu piect o máličko dlhšie. :)
Úžasné, mňam sú :)
Ahoj, včera som ich robila a formálne vyšli super, no chcem sa spýtať, či také obrovské množstvo curku tam má nejaké odpodstatnenie? Ja by som zvládle keby ho tam bolo tak o polovicu menej.. fungovalo by to aj tak?
Ahoj, vdaka cukru sa roztekajú, dá sa niečo ubrať, pri perníčkových dávam aj 240 g a pri pomarancových som tiež dávala možné limity koľko ubrať lebo tam tom to množstvo cukru testovala najviac :) Takže niečo učrite, ale ak uberieš moc, zostanú ako guľky :)