Chlieb vo vajíčku s plátkom syra vymáčaný v mori kečupu boli moje obľúbené detské raňajky. Niekedy vlastne aj obed. A niekedy aj večera. A poviem vám aj tajomstvo – stále je mojím tajným nezdravým potešením. Namiesto vajíčka spravím cestíčko z pšeničnej alebo cícerovej/hrachovej múky. Majú vysoký obsah proteínu, takže robia tento recept aspoň trochu hodnotnejším. Ukončite nástup, ďalšia zastávka sú raňajky v detstve. Vegan chlieb vo vajíčku! A nezabudnite na čiernu soľ, ktorá dodá aj chuť vajíčka.
Vrámci Veganuary som pre vás spolu s Kaufland Slovensko pripravila vegánske recepty, ktoré už teraz nájdete v najnovšom katalógu a postupne tu na blogu.
Vegan chlieb vo vajíčku:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Múku zmiešajte so soľou, kurkumou, mletou paprikou, mletým ľanovým semienkom a lahôdkovým droždím. Všetko zalejte mliekom s olejom a metličkou vymiešajte na cesto. Cesto nechajte pár minút odležať, ešte jemne zhustne a zgelogavatie vďaka ľanu. Ideálnu konzistenciu má, keď sa v jednom dlhšom prúde neprerušovane leje z metličky. Ak by cesto zhustlo príliš, pridajte znova trochu mleka.
Na strednom až silnom ohni rozohrejte panvicu. Odkrojte krajce chleba, budete potrebovať asi 5 krajcov, a rozdeľte na ich polovice. Keď sa panvica rozohreje, pridajte olej a začnite chlieb obalovať a vyprážať – každú stranu pár minút a pekne dozlata.
Ak chcete pridať aj trochu rastlinného syru, tak si ho nakrájajte na pásiky, potrite jemne olejom a na pár sekúnd priložte na horúcu panvicu. Syr ale stále držte za konček. Keď uvidíte, že mäkne, tak ho rýchlo položte na opečený chlieb. Chce to trochu tréningu, aby ste nenechali na panvici syr pridlho, lebo vtedy sa moc roztopí a roztečie, ale nie je to nič tažké.
Na záver chlebík poprášte ešte čiernou soľou, ak chcete naozaj výraznú vajíčkovú chuť. A potom už len namáčajte do kečupu a užívajte!
Chcete si pripraviť domáci chlieb na obaľovanie? Tak mám pre vás dokonalý recept tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Toto je môj najobľúbenejší recept z prvého Slovegana ❤️ chlieb vo vajíčku mi chýbal asi najviac a tento recept mi ho dokonale vynahradil tá chuť je tak úžasná a blízka neveganskej verzii..