Vegan banány v čokoláde à la salónky

Recept na vegan banány v čokoláde, ktoré sú ešte lepšie ako kupované! Jemná banánová náplň, ktorá sa rozplynie na jazyku a chrumkavá čokoláda. Sama som nečakala, že sa podaria tak autenticky a ešte ich prekonajú. S kvalitnou čokoládou je to úplne gurmet verzia. Základom je jemné banánové marshmallow z aquafaby. Banániky môžete použiť ako salónky na vianočný stromček, alebo pridať k iným vianočným koláčikom.

Vegan banány v čokoláde:

Počet porcií30 porcií
Čas prípravy1 hod.Čas varenia40 min.

Sneh
 180 g aquafaby asi z 1 konzervy cíceru
 1 ČL citrónovej šťavy
 ½ ČL guarovej gumypoužívajte odmerné lyžičky alebo si odmerajte 2 g, ak máte citliú váhu
 vegan banánová príchuťcca 3 odmerné kvapátka
 10 g kryštálového cukru
Cukrový rozvar
 200 g kryštálového cukru
 40 g kukuričného sirupuprípadne agáve, ak nezoženiete
 4,50 g agar agar
 70 g vody
Obaľovanie a poleva
 50 g múčkového cukrua viac podľa potreby
 50 g kukuričného škrobua viac podľa potreby
 200 g horkej čokolády
 100 g kakaového maslaprípadne iný rastlinný tuk

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Sneh
 180 g aquafaby asi z 1 konzervy cíceru
 1 ČL citrónovej šťavy
 ½ ČL guarovej gumypoužívajte odmerné lyžičky alebo si odmerajte 2 g, ak máte citliú váhu
 vegan banánová príchuťcca 3 odmerné kvapátka
 10 g kryštálového cukru
Cukrový rozvar
 200 g kryštálového cukru
 40 g kukuričného sirupuprípadne agáve, ak nezoženiete
 4,50 g agar agar
 70 g vody
Obaľovanie a poleva
 50 g múčkového cukrua viac podľa potreby
 50 g kukuričného škrobua viac podľa potreby
 200 g horkej čokolády
 100 g kakaového maslaprípadne iný rastlinný tuk

Pokyny

Notes

Banány v čokoláde
cukrovinka banány v čokoláde

Ingrediencie:

Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. V tomto recete ju nešľahám, ale len pridávam do cesta. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana. Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.

Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.

Banánová príchuť – banánovú príchuť si doma z banánov nevyrobíte, treba siahnuť po kupovanej. Táto príchuť od MyProtein je chuťovo skvelá a auafabu neničí. S ňou dosiahnete naozaj autentické banány v čokoláde. Dokonca aj jemne farbí, ale nie až tak silne, ak potrebujete výraznejšiu farbu.

Žltá gélová farba – penu treba ešte trochu dofarbiť. Preto odporúčam radšej potravinársku farbu, ako napríklad kurkumu, ktorej by ste potrebovali na dofarbenie veľa a potom by ste spravili kurkumu v čokoláde. Radšej farbivo vynechajte, ako by ste použili kurkumu. V bežnom obchode nájdete žltú gélovú farbu Dr. Oetker, ktorá by mala byť okej. Vegánsku gélovú farbu nájdete online tu – je fajn si nakúpiť hneď viac farieb ak vás pečenie baví, farby môžete spolu miešať a vytvárať nové.

Ingrediencie

Kukuričný sirup – tu je dôležité kúpiť si sirup, ktorý sa používa na cukrárstvo, nie len prírodný žltý sirup z kukurice od Countrylife, ale číru verziu vyrobenú z kukuričného škrobu. V zdravých výživách a online nájdete napríklad tento.

Agar Agar: rastlinná želírujúca látka a alternatíva k želatíne. Nájdete ho už v bežných supermarketoch. Ja doma používam agar značky Grešík alebo Amylon. V bežnom supermarkete nájdete agar takýto alebo takýto

Čokoláda – investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu s e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.

Vegan banány v čokoláde à la salónky

Postup na vegan banány v čokoláde:

Yačnite tým, že zredukujete aquafabu. Môžete už večer vopred. Nálev z cíceru v malom hrnci zredukujte na polovicu, aby ste získali 90 gramov aquafaby. Následne nálev dobre vychlaďte v chladničke a následne šľahajte. Do robota dajte nálev, citrónovú šťavu, guarovú gumu a vanilku. Na najvyšších obrátkach všetko vyšľahajte. Po 3-4 minútach pridajte 10 cukru a šľahajte ďalej, kým sa v snehu nezačnú tvoriť pevné špičky. S mojim robotom to trvá asi 7 minút, u vás to môže byť dlhšie.

Po tom, čo pridáte cukor, začnite v hrnci s hrubým dnom zohrievať ingrediencie na rozvar. Zmiešajte cukor, kukuričný sirup, agar agar a vodu. Všetko zamiešajte a počas zohrievania už zmes nemiešajte. Zmes zohrievajte na teplotu 121 stupňov. Bude peniť a to, že je hotová spoznáte buď kuchynským teplomerom, alebo si spravte test v ľadovej vode. Do pohára s ľadovou vodou kvapnite trochu rozvaru, a ak sa vytvorí pevná, ale jemne gumová guľka, tak je zmes hotová.

Keď dosiahnete dostatočnú teplotu, zmes premiešajte špachtľou a rovno z hrnca ju tenkým prameňom po stene robota nalievajte to aquafaby. Budťe opatrní, rýchlosť šľahania znížte, aby vám cukor náhodou niekam nestrekol a nalievajte stekaním po stene, aby ste sa vyhli popáleniu. Do aquafaby vlejte celý obsah hrnca a špachtľou vydolujte všetko, čo môže zostať na dne.

Potom pokračujte v šľahaní na vyšších otáčkach, až kým teplota aquafaby neklesne na izbovú teplotu. Kým šľaháte, môžete pridať banánovú príchuť. Ja som pridala asi 3 celé kvapátka. Zmes sa jemne zafarbí do žlta, nebojte sa ochutnať a pridať viac či menej, podľa vašej chuti. Ak chcete aj sýtejšiu farbu, pridajte aj žlté gélové farbivo. Nepoužívajte kurkumu, na dostatočné zafarbenie by ste potrebovali toľko, že spravíte kurkumu v čokoláde a chuť banánu zničíte.

Banániky v čokoláde ako salónky

Po došľahaní by ste mali mať hustú hmotu, ktorá drží aj na metličke a nie je tekutá. Vtedy prebehlo všetko správne a môžete pokračovať!

Dokončenie banánikov:

Pripravte si zapekaciu misu alebo plech s rozmerom asi 20×20 cm. Môžete použiť aj dve misky alebo menší plech, zmení sa len výška vašich banánikov.

Plech jemne potrite olejom, vysteľte papierom na pečenie (vďaka oleju bude papier na pečenie lepšie držať) a nezabudnite ani na strany plechu. Zmiešajte múčkový cukor a kukuričný škrob. Plech poriadne poprášte, aby vznikla naozaj hrubšia vrstva. Takto vám banánová plnka nezostane prisatá k plechu a jeho stranám, lebo potom ste skončili! :D

Banánovú plnku najlepšie do plechu dostanete cez narovno zastrihnuté cukrárske vrecko, alebo vrecko s rovnou guľatou kovovou špičkou (rozmer 1-2 cm). Vrecko vložte do veľkého pohára a okraj zahnite cez okraj pohára. Takto sa vám bude lepšie vrecko plniť. Špachtľou naberajte banánovú plnku a naplnťe vrecko.

Plech vyplňte tak, že plnkou budete kresliť rovnomerné 20 cm dlhé pásy vedľa seba. Takto zaplníte plech a vznikne vám aj pomôcka pre rezanie. Plnku aj z hora poprášte cukrom so škrobom a dajte ju do chladničky poriadne schladiť a „sadnúť“.

Po schladení môžete začať krájať. Plnku vyberte s papierom na pečenie z plechu. Nôž si namočte do vody a dobre poprášte múčkovým cukrom či škrobom (ja ho po každom reze zapichnem do nádoby s cukrom, aby zostal nelepivý). Plnku krájajte na pásiky – pozdĺž čiar, ktoré sa vám vytvorili pri plnení plechu. Takto vám vzniknú banániky s jemne zahnutým okrajom, nie ostrou hranou. Pásiky potom nakrájajte na 4 časti s dĺžkou 5 cm. Každý kúsok znova dobre obaľte v cukre a škrobe, prebytok sfúknite. Teraz sú banániky už pripravené na to, aby ste s nimi manipulovali. A aj takto bez polevy ich môžete podávať, alebo zabaliť do celofánu a zavesiť na stromček.

Čokoláda:

Nad parou roztopte čokoládu a podľa potreby pridajte kakaové maslo, tak spravíte čokoládu tekutejšiu na namáčanie. Každá čokoláda je iná, niektoré sú už tekutejšie a riediť ich netreba. Čokoládu nezahrievajte na vysokú teplotu, úplne stačí 35-40 stupňov.

Banániky namáčajte v čokoláde a ukladajte na plech s papierom na pečenie. Kým čokoláda tuhne, môžete na povrch fúkať, aby sa vytvoril vzor, ktorý poznáte aj s kupovaných banánikov v čokoláde. Zvyšky čokolády môžete použiť na zdobenie banánov „frákancami“.

Čokoládu nechajte stuhnúť v chladničke. Následne môžete banániky skladovať ďalej v chladničke alebo zabaliť do celofánu a ozdobiť nimi stromček.

Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

banániky v čokoláde vegánske a domáce

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 4 574 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *