Ultimátne riešenie, ako využiť zrelé bodkované banány. Čím tmavšie a zrelšie tým lepšie pre banánový chlieb – banana bread. Vegan banánový chlieb som pripravila po vašich žiadostiach na instagrame. Dúfam, že tento chlieb splní všetky vaše túžby. Je mäkký, akurát sladký a pre mňa naozaj dokonalý.
Vegan banánový chlieb:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Celozrnná špaldová múka – ak chcete svoje koláče obohatiť o nejaké živiny, použite polovicu špaldovej múky. Ak ju nebudete mať, môžete použiť proste 260 g polohrubej/hladkej pšeničnej múky.
Orechy – v tomto recepte môžete použiť vlašské orechy, pekany či mandle. Na Aktine nájdete aj skvelé kilové balenia. Prípadne ich môžete nahradiť sušeným ovocím, aké máte radi (marhule, brusnice).
Čokopecičky – dokonalé malé kúsky čokolády, ktoré sa hodia na vrch vegan banánového chleba alebo aj dnu. Je to na vás.
Banánový chlieb:
Trúbu dajte vyhriať na 180 stupňov.
Rastlinné mlieko zmiešajte s jalbčným octom – použiť môžete aj iný ocot alebo citrónovú šťavu, tá však niekedy nemusí fungovať tak dobre ako ocot.
V mise roztlačte očistené banány vidličkou na čo najhladšie pyré. Dajte si záležať – použiť môžete aj ponorný mixér, banány musia pustiť šťavu a byť „slizké“. Čím zrelšie banány sú, tým je to jednoduchšie. K banánovému pyré pridajte vanilkovú pastu (mletú vanilku alebo vanilkový cukor, ak nemáte pastu), repkový olej a mlieko a octom.
Vo vačšej miske zmiešajte špaldovú a pšeničnú múku, cukor, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Všetko dobre premiešajte a potom do suchých ingrediencí vmiešajte zmes s roztlačenými banánmi. Cesto miešajte len, kým sa všetko spojí a nezmiznú kúsky múky. Nemiešajte viac, aby ste cesto príliš nepremiešali.
Na záver pridajte nahrubo nasekané orechy alebo čokoládu – ak si čokoládu nenechávate na posypanie. Orechy zapracujte prekladaním cesta z bokov do stredu. Tu si môžete pozrieť video ako na takéto prekladanie, takto ich jemne zapracujete a cesto nepremiešate viac ako treba.
Vyberte formu na banánový chlieb s rozmerom asi 25x11x7cm na výšku. Môžete použiť aj formu na bábovku alebo muffiny. Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Cesto vlejte do formy a zarovnajte a posypte čokoládou.
Banánový chlieb pečte asi 45 – 50 minút na 180 stupňov – bez ventilátora. Po 15-20 minútach chlieb vyberám a v strede spravím rez, aby nepraskal, ale rez mu uvoľnil rast počas pečenia. Pre vybratím z trúby chlieb skontroluje špáradlom – ak vytiahnete zo stredu chleba špáradlo suché, chlieb je dopečený. Ak budete piecť muffiny, tak bude samozrejme pečenie kratšie. Každá trúba pečie inak, možno budete potrebovať piecť chlieb rovno hodinku. Vtedy ho radšej prikryte alobalom, aby sa vrch nespálil.
Po dopečení vegan banánový chlieb nechajte aspoň hodinu vychladnúť, kým ho začnete krájať.
Odporúčam aj recept na vegan mrkvovú tortu. Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Banánový chlebík je famózny asi tak,ako všetky Vaše recepty ☺️ včera večer upečený na desiatu, ale nevydržal vcelku až do rána ďakujum za ďalší skvelý recept
Dnes som skúšala a perfektný :) skusala som zopár receptov na koláče všetky vysli perfektne najprv som sa bála ako budú držať bez vajíčka a mlieka.. a čoko brownie je skvelý :)
Takýto úžasný banánový chlebík sa mi ešte nepodaril :) Naozaj úžasný, konštrukcia a chuť proste top 5* :)