Dnes si ukážeme ďalší spôsob ako efektívne marinovať tofu a zmeniť bielu hmotu bez chuti, na jedlo, ktoré si zamilujete! Teriyaki fofu na spôsob hasselback – teda nakrájané na vejár. Takéto krájanie umožňuje tofu aby nasalo veľa chuti. Po upečení ho podávam s mojou letná uhorkovou závislosťou. Šalátom z mladých uhoriek s arašidovým dressingom, čili a koriandrom. Je to smiešne jednoduchý recept, ktorý sa hodí ku všetkému a jeho chuti prepadnete.
Teriyaki fofu na spôsob hasselback s uhorkovým šalátom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Tofu môžete pripraviť a marinovať deň vopred. Rozkrojte ho na polovicu, ak používate veľký 400 g kus firm tofu. Ak používate menšie, 200 g kúsky extra firm tofu, tak ho už neprekrajujte. K prvému kusu tofu priložte po stranách čínske paličky a nakrájajte ho hasselback spôsobom – vejárovito ako na videu. Priložené paličky zabránia tomu aby ste pri krájaní tofu príliš narezali, takto vznikne vejár. Snažte sa robiť tenké zárezy.
Zvyšok ingrediencií okrem škrobu zmiešajte na marinádu a tofu ňou zalejte, a prípadne zaťažte, aby bolo celé ponorené. Marinujte tak dlho ako máte čas, ako vždy, čím dlhšie, tým lepšie.
Tofu po marinovaní dajte do zapekacej misy. Polovicu marinády si odložte na servírovanie a do druhej pridajte škrob a dajte k tofu. Takto tofu pečte na 200 stupňoch asi 30 minút, kým nezačne byť z vrchu chrumkavé.
Medzitým si pripravte uhorkový šalát a uvarte ryžu. Uhorky nakájajte, jemne posoľte a nechajte odstáť bokom, aby pustilo vodu. Potom uhorky jemne osušte. Zvyšok ingrediencií na omáčku zmiešajte vo väčšej mise na hustú omáčku. Do misy rovno pridajte osušené uhorky, nasekaný koriander a rozdrtené arašidy. Všetko dobre premiešajte. Uhorky ešte pustia vodu a omáčku zriedia, ak nie, pridajte 1 PL vody. Na záver podávajte s trochou čili oleja podľa chuti.
Ďalšie hlavné jedlá najdete tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagramovom účte surovadcerka.