Tarte Tatin (vegan a bezlepkový)

Tarte tatin je klasický francúzsky koláč, ktorý si môžete upiecť aj takto neklasicky, vegánsky a bez lepku. Spája chute vanilky, karamelu a jabĺk, ktoré sa pečením roztápajú na jazyku a majú konzistenciu ako jemný puding. Nechýba krehké cesto, ktoré po preklopený vytvorí spodnú časť koláča a viete ľahko spraviť bezlepku, vyžaduje si to len viac psyllia a vody, ako používam na klasické krehké cesto.

Tarte tatin:

Počet porcií8 porcií
Čas prípravy4 hod.Čas varenia50 min.Celkový čas4 hod. 50 min.

Cesto:
 200 g bezlepkovej múkySchär Mehl Farine
 70 g múčkového cukru
 štipka soli
 štipka mletej vanilky či citrónovej kôry (voliteľné)
 100 g rastlinného masla
 5 g psyllia
 60 g vody
 1 kg jabĺk
 150 g cukru
 75 g rastlinného masla
 1 vanilkový lusk
 štipka soli

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Cesto:
 200 g bezlepkovej múkySchär Mehl Farine
 70 g múčkového cukru
 štipka soli
 štipka mletej vanilky či citrónovej kôry (voliteľné)
 100 g rastlinného masla
 5 g psyllia
 60 g vody
 1 kg jabĺk
 150 g cukru
 75 g rastlinného masla
 1 vanilkový lusk
 štipka soli

Pokyny

Notes

Tarte Tatin
Tarte Tatin (vegan a bezlepkový)

V miske zmiešajte hladkú múku a maslo, vznikne cesto s konzistenciou mokrého piesku. Pridajte cukor, soľ a všetko premiešajte. Teraz môžete pridať mletú vanilku či citrónovú kôru podľa chuti. V miske bokom rozmiešajte psyllium a vodu na hustý gél, ten na záver primiešajte k múke s maslom (pre verziu s lepkom a hladkou múkou použite polovičné množstvo psyllia a vody). Ak by sa vám cesto ešte trhalo, pridajte o kvapku viac vody.

Cesto preložte na pracovnú dosku a rukami vypracujte na hladkú konzistenciu. Z cesta vytvarujte guľku, tú zabaľte do potravinárskej fólie nechajte aspoň 4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať.

Odstáte cesto prepracujte v rukách, aby jemne zmäklo. Z cesta vytvarujte hrubšiu placku a na jemne pomúčenej doske začnite cesto vaľkať tak, aby pokrylo celú formu či panvicu (moja má asi 26 cm). Cesto pri vaľkaní od pracovnej dosky priebežne odlepujte, aby sa ľahšie prenášalo. Ja ho potom prenesiem na papier na pečenie a dám ešte chladiť, kým pripravím karamel a jablká.

Keďže tarte tatin pečiem priamo v liatinovej panvici, tak si rovno v nej spravím aj karamel. Zmiešajte cukor a maslo a začnite zmes pomaličky zahrievať, kým nezozlatne. Ak máte teplomer, tak si strážte teplotu do 180 stupňov. Keď karamel zozlatne, odstavte ho z plameňa a pridajte vanilku, soľ a naukladajte na vrch jablká nakrájané na štvrtiny alebo polovice. Snažte sa tam dostať aspoň 1 kilo jabĺk.

Na jablká dajte rozvaľkané cesto, kraje zastrčte do formy, na pár miestach narežte a dajte koláč piecť na 180 stupňov na asi 50 minút. Po upečení ho nechajte krátko vychladnúť a potom opatrne vyklopte na tanier. Podávajte ešte teplý a kľudne so zmrzlinou.

Video recept nájdete na mojom instagrame.

Tarte Tatin (vegan a bezlepkový)
vegánske tarte tatin fráncúzsky jablkový koláč

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 928 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *