Šošovicová panvička s tymianom

Rýchla šošovicová panvička, ktorú si pre plnosť chutí zamilujete. Skvelý obed či večera, ktorú máte hotovú naozaj za 30 minút ak si varenie urýchlite už predvarenou šošovicou. Ako príloha sa hodia skvelo chrumkavé zemiaky, ale môžete si spraviť aj zemiakovú kašu či ryžu.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.

Šošovicová panvička s tymianom:

Počet porcií2 porcie
Čas prípravy10 min.Čas varenia20 min.Celkový čas30 min.

 300 g uvarenej hnedej/čiernej šošovicealebo 150 g čiernej šošovice v surovom stave
 2 pl olivového oleja
 1 štvrť cibule
 4 strúčiky cesnaku
 300 g šampiňónov či iné huby alebo zelenina
 1 štvrť mrkvy
 30 ml sójovky2PL
 50 g rajčinového pretlaku
 1 čl údenej papriky
 15 ml červeného balzamika1PL
 250 ml zeleninového vývaru
 100 g červeného vínaalebo vývar/voda
 ¼ čl solialebo podľa slanosti vývaru
  čl mletého čierneho korenia
 2 pl kukuričného škrobu
 2 pl vody
Príloha
 600 g zemiakov typu B
 repkový olej
 soľ, čierne korenie alebo selská zmes korenia na zemiaky

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 300 g uvarenej hnedej/čiernej šošovicealebo 150 g čiernej šošovice v surovom stave
 2 pl olivového oleja
 1 štvrť cibule
 4 strúčiky cesnaku
 300 g šampiňónov či iné huby alebo zelenina
 1 štvrť mrkvy
 30 ml sójovky2PL
 50 g rajčinového pretlaku
 1 čl údenej papriky
 15 ml červeného balzamika1PL
 250 ml zeleninového vývaru
 100 g červeného vínaalebo vývar/voda
 ¼ čl solialebo podľa slanosti vývaru
  čl mletého čierneho korenia
 2 pl kukuričného škrobu
 2 pl vody
Príloha
 600 g zemiakov typu B
 repkový olej
 soľ, čierne korenie alebo selská zmes korenia na zemiaky

Pokyny

Notes

Šošošovicová panvička s tymiánom
šošovicové jedlo panvička so šošovicou

Ingrediencie:

Šošovica – použiť môžete drobnú čiernu alebo hnedú šošovicu. Pre urýchlenie varenia používam túto šošovicu.

Rajčinový pretlak – v recepte používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.

Postup:

Zemiaky v šupke umyte, nakrájajte na mesiačiky, potrite olejom a okoreňte. Pečte ich na 220 stupňoch do zlata a chrumkava. Zaberie to podľa veľkosti asi 30 minút. Ak máte viac času, môžete panvičku zapekať so zemiakmi nakrájanými na plátky, ako som to robila na fotke. Je to ale pracnejšie – zemiaky treba nakrájať na 2-3 mm plátky na strúhadle. Následne zemiaky varte asi 4 minúty v horúcej vode, kým jemne zmäknú. Potom poukadajte zemiaky na vrch hotovej šošovicovej panvičky, pokvapkajte olejom, posypte korením a zapekajte asi 30 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov do zlata.

Predvarenú šošovicu premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Ak nepoužívate predvarenú šošovicu, tak ju uvarte v menšom hrnci, zaberie to asi 20 minút naviac. Nemusíte variť úplne do mäkka, lebo sa v panvičke ešte bude variť.

V panvici zohrejte olivový olej a opečte na ňom do zlatista cibuľu nakrájanú na drobno. Keď je cibuľa opečená pridajte na minútu nastrúhaný cesnak a tymian, a opekajte, kým sa korenie rozvonia. Teraz pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a na kocky nakrájanú mrkvu. Môžete použiť aj mrazený hrášok alebo inú zeleninu, ak nie ste fanúšikom húb.

Zeleninu krátko opekajte a potom všetko zalejte sójovou omáčkou, pridajte rajčinový pretlak, údenú papriku, worchester omáčku, balzamiko, vývar a červené víno (alkohol sa vyvarí,zostane len farba a dochuť, jedlo je nealkoholické). Na záver pridajte aj predvarenú šošovicu. Všetko priveďte k varu a varte na strednom ohni asi 10 minút. Ochutnajte a posoľte podľa slanosti vývaru. Na záver pridajte čierne korenie a kukuričný škrob rozmiešaný vo vode, aby ste omáčku zahustili.

Šošovicovú panvičku servírujte s pečenými zemiakmi alebo inou prílohou.

Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

šošovicová panvička s tymianom
šošovica so šampiňónmi aktin

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 13 664 times, 6 visits today)

4 Comments

  1. iva 18. marca 2022 at 19:27

    dala som biele vino a balsamico nebolo… :) ale ajtak je to vyborne. rovnako aj stroganov a hlivovy gulas. kucharske knizky nezvyknem kupovat, ale mam taky pocit, ze spravim vynimku.

    Reply
    1. Surová dcérka 18. marca 2022 at 19:59

      Ďakujem! Som rada, že všetko chutí! :)

      Reply
  2. Simona 11. apríla 2022 at 17:25

    my sme dnes varili tento super recept a použili sme červenú šošovicu v suchom stave, ktorú ani nebolo potrebné predvariť. rovno sme ju šupli k hríbom a mrkve a celé to spolu prebublalo v omáčke za cca 10 minút. tak možno tip na zjednodušenie pre niekoho do budúcna :)

    Reply
  3. Ivana 7. mája 2022 at 13:48

    Dnes jsem vařila tento recept a byl vynikající. Jediné, co jsem vynechala, bylo červené víno, protože jsem ho doma neměla a přišla mi škoda ho kupovat, když vím, že bych ho stejně nevypila. Ale i tak to bylo chuťově naprosto úžasné. Děkuji za Váš recept a tvrdou práci, který jste s ním určitě měla. A protože jsem si objednala obě vaše kuchařky, nemůžu se už dočkat, co dalšího z nich uvařím. Jsem ráda, že veganství se věnuje čím dál tím více lidí a blog, jaký je ten Váš, dělá nedocenitelnou práci v rozšiřování povědomí o prospěšnosti veganství na zdraví člověka i celé naší planety.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *