Rýchla šošovicová panvička, ktorú si pre plnosť chutí zamilujete. Skvelý obed či večera, ktorú máte hotovú naozaj za 30 minút ak si varenie urýchlite už predvarenou šošovicou. Ako príloha sa hodia skvelo chrumkavé zemiaky, ale môžete si spraviť aj zemiakovú kašu či ryžu.
Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.
Šošovicová panvička s tymianom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Šošovica – použiť môžete drobnú čiernu alebo hnedú šošovicu. Pre urýchlenie varenia používam túto šošovicu.
Rajčinový pretlak – v recepte používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.
Postup:
Zemiaky v šupke umyte, nakrájajte na mesiačiky, potrite olejom a okoreňte. Pečte ich na 220 stupňoch do zlata a chrumkava. Zaberie to podľa veľkosti asi 30 minút. Ak máte viac času, môžete panvičku zapekať so zemiakmi nakrájanými na plátky, ako som to robila na fotke. Je to ale pracnejšie – zemiaky treba nakrájať na 2-3 mm plátky na strúhadle. Následne zemiaky varte asi 4 minúty v horúcej vode, kým jemne zmäknú. Potom poukadajte zemiaky na vrch hotovej šošovicovej panvičky, pokvapkajte olejom, posypte korením a zapekajte asi 30 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov do zlata.
Predvarenú šošovicu premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Ak nepoužívate predvarenú šošovicu, tak ju uvarte v menšom hrnci, zaberie to asi 20 minút naviac. Nemusíte variť úplne do mäkka, lebo sa v panvičke ešte bude variť.
V panvici zohrejte olivový olej a opečte na ňom do zlatista cibuľu nakrájanú na drobno. Keď je cibuľa opečená pridajte na minútu nastrúhaný cesnak a tymian, a opekajte, kým sa korenie rozvonia. Teraz pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a na kocky nakrájanú mrkvu. Môžete použiť aj mrazený hrášok alebo inú zeleninu, ak nie ste fanúšikom húb.
Zeleninu krátko opekajte a potom všetko zalejte sójovou omáčkou, pridajte rajčinový pretlak, údenú papriku, worchester omáčku, balzamiko, vývar a červené víno (alkohol sa vyvarí,zostane len farba a dochuť, jedlo je nealkoholické). Na záver pridajte aj predvarenú šošovicu. Všetko priveďte k varu a varte na strednom ohni asi 10 minút. Ochutnajte a posoľte podľa slanosti vývaru. Na záver pridajte čierne korenie a kukuričný škrob rozmiešaný vo vode, aby ste omáčku zahustili.
Šošovicovú panvičku servírujte s pečenými zemiakmi alebo inou prílohou.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
dala som biele vino a balsamico nebolo… :) ale ajtak je to vyborne. rovnako aj stroganov a hlivovy gulas. kucharske knizky nezvyknem kupovat, ale mam taky pocit, ze spravim vynimku.
Ďakujem! Som rada, že všetko chutí! :)
my sme dnes varili tento super recept a použili sme červenú šošovicu v suchom stave, ktorú ani nebolo potrebné predvariť. rovno sme ju šupli k hríbom a mrkve a celé to spolu prebublalo v omáčke za cca 10 minút. tak možno tip na zjednodušenie pre niekoho do budúcna :)
Dnes jsem vařila tento recept a byl vynikající. Jediné, co jsem vynechala, bylo červené víno, protože jsem ho doma neměla a přišla mi škoda ho kupovat, když vím, že bych ho stejně nevypila. Ale i tak to bylo chuťově naprosto úžasné. Děkuji za Váš recept a tvrdou práci, který jste s ním určitě měla. A protože jsem si objednala obě vaše kuchařky, nemůžu se už dočkat, co dalšího z nich uvařím. Jsem ráda, že veganství se věnuje čím dál tím více lidí a blog, jaký je ten Váš, dělá nedocenitelnou práci v rozšiřování povědomí o prospěšnosti veganství na zdraví člověka i celé naší planety.