Slaný vegan koláč s „mletým mäsom“ a zeleninou, ktorý vás v studenšie dni poriadne zahreje a uspokojí umami chuťou. Mäsové koláče nie sú u nás tak bežné, čo je škoda. Je to skvelé jedlo aj do krabičky a do práce, či na cestu. Ja som môj naplnila aj hlivou, mrkvou, hráškom a omáčkou z červeného vína a vývaru. Táto zmes je skvelá ešte skôr ako sa stane plnkou na koláč, takže ju môžete jesť aj tak len s ryžou alebo zemiakmi. S krehkým cestom je to však extra level!
Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich Take It Veggie radou. Nájdete ho spolu s ďalšími 2 receptami odo mňa v novom Veggie letáku tu.
Slaný vegan koláč s „mletým mäsom“:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Rastlinné maslo – teraz už je druhov masla na trhu veľa. V bežných supermarketoch nájdete po novom aj vegan kocku masla Rama na pečenie. Klasika, ktorú nájdete vo veľkých supermarketoch alebo zdravých výživách je Alsan Bio alebo Naturli.
Vegan mleté – za poslený rok pribudlo veľa možností v oblasti rastlinného mäsa. Nejakú alternatívu nájdete už v každom supermarkete, ale ak ju nenájdete, alebo nechcete použiť, tak siahnite po starej dobrej šošovici, ktorú stačí trochu roztlačiť.
Koncentrovaný rajčinový pretlak – používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.
Cesto:
V mise zmiešajte hladkú múku, cukor a soľ. Stuhnuté rastlinné maslo nakrájajte na kocky a končekmi prstov ho zapracujte do múky. Nemusí to byť dokonalé, väčšie hrudky masla nevadia a pomôžu cestu byť viac vločkovité. Získate konzistenciu ako mokrý piesok.
V pohári zmiešajte vodu a jablčný ocot. Tekutiny vlejte do cesta a vypracujte hrudkovité cesto. Nespracovávajte a nemieste ho do hladka, inak nebude jemné po upečení. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke ideálne cez noc, aspoň 1 hodinu alebo kľudne 24 hodín.
Po odpočinku v chladničke sa cesto lepšie tvaruje, lebo voda vsiakne do múky. Takto, bez nadmerného miesenia, budete mať po upečení krehké šupinaté cesto, ktoré sa ľahko naberá vidličkou.
Plnka na koláč s mletým mäsom:
Kým cesto odpočíva, pripravte si mäsovú plnku. Na oleji do zlata opečte na drobno nakrájanú cibuľu. Opekajte na miernom ohni asi 10 minút. Potom pridajte nastrúhaný cesnak a počkajte kým sa rozvonia, asi minútu. Následne pridajte Infinity Hack mleté (alebo roztlačenú šošovicu), na kúsky nakrájanú hlivu a nakrájanú mrkvu. Všetko spolu pár minút opekajte na strednom ohni a na záver podjetje červeným vínom. Počkajte asi 2 minúty, kým sa víno vyparí.
Teraz zmes poprášte kukuričným škrobom a všetko dobre zamiešajte, kým pridáte rajčinový pretlak, zeleninový vývar, sójovú a worcester omáčku, bobkový list a čierne korenie. Pridajte aj pár vetvičiek čertsvého tymiánu, alebo 1 ČL sušeného. Všetku spolu varte asi 10 minút, kým sa chute nespoja a omáčka nezhustne. Na záver pridajte mrazený hrášok a citrónovú šťavu, ochutnajte a pridajte soľ či čierne korenie podľa chuti.
Pripravte si formu na koláč alebo zapekaciu misu s priemerom asi 25 cm. Ak potreba, formu vytrite rastlinným maslom alebo olejom. Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve časti. Prvú rozvaľkajte tak, aby pokryla celú formu na koláč aj so stranami a ešte kúsok zostal na viac. Pracujte so studeným cestom, počas vaľkania cesto obracajte aby a použite dostatok múky, aby sa sa cesto nelepilo. Do formy s cestom dajte mäsovú plnku. Druhú časť cesta rozvaľkajte tak, aby zakryla celý povrch koláča. Kraje ciest spojte prstami a vytvarujte po krajoch vlnky. Stred koláča narežte malým ostrým nožom, aby mohla unikať para. Cesto z hora potrite olejom alebo rastlinným maslom
Koláč pečte vo vyhriatej trúbe na 190 stupňoch s horným aj dolným ohrevom asi 40-50 minút do zlatista. Po dopečení ho znova potrite olejom a nechajte ho vychladnúť.
Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu.
Najlepšie inšpirácie keď sa minú tie obyčajné vyskúšala som už niekoľko receptov a vždy boli skvelé Ďakujem