V záhrade nám rastie rebarbora dlhšie ako siaha moja pamäť. Vždy tam bola a vždy sme okusovali jej kyslé stonky predtým, ako z nich mamina spravila koláč. Nič sa na to nezmenilo doteraz. Rebarbora začala vo veľkom rásť aby skončila v tradičnej bublanine z netradičných ingrediencií. Vegan rebarborová bublanina je naozaj na nerozoznanie od tej klasickej. K rebarbore mäžete pridaj ríbezle alebo akékoľvek iné ovocie, prípadne džem.
Na bublaninu budete potrebovať:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Vegan rebarborová bublanina:
Rebarboru umyte a nakrájajte ju na menšie kúsky. Nešúpte ju. Do ľubovoľného rastlinného mlieka (sójové a mandľové používam najčastejšie) pridajte jablčný ocot a nechajte mlieko aspoň minútu bokom.
Medzitým v miske zmiešajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a ak máte, pridajte aj vnútro vanilkového lusku alebo vanilkovú pastu. U nás ho dávame všade! Do zmiešanej zmesi pridajte rastlinné mlieko s octom a olej. Všetko spolu miešajte, kým nezmiznú hrudky múky. Len krátko, aby ste često príliš nepremiešali. Ak vaša múka nasaje viac mlieka, pridajte mlieka viac, aby sa cesto pekne roztieklo po plechu.
Vylejte ho na plech (38×35 cm) s papierom na pečenie a navrch poukladajte alebo len rozhádžeme kúsky očistenej rebarbory a plátky mandlí. Bublaninu dajte piecť do trúby, rozohriatej asi na 180 stupňov a pečte asi 25 minút.
Po dopečení a miernom vychladnutí vrch vegan bublaniny môžete potrieť čerešňovým džemom a zľahka posypať kokosom ak ste nepoužili mandle. Bublaninu môžete skladovať v zatvorenej rúre. Postupne nasiakne viac vody a zostane šťavnatá. Pri dlhšom ako dňovom skladovaní ju presuňte do chladničky.
Zaručujeme veľký pôžitok, šťavnatosť a bublaninu, ktorú nikto nerozozná od originálu. Naši chalani zase raz nevedia, že jedia koláč bez mlieka či vajíčok a rýchlo mizne z plechu. Rovnaké je to pri buchtách.
Ak bublaninu upečiete a budete sa fotkou chváliť na instagrame, tak ma určite označte, aby som ju videla aj ja!
Ahoj, myslíš, že v recepte môžem namiesto toho octu použiť aj citrónovú šťavu? :)
Ahoj :) Skusit to vždy môžeš, všetko ide :)
Urcite moze byt akekolvek, alpro ponuka vela vela druhov, takze kludne co zozenies :)
Každé môže spravit nieco trochu iné, ale my väčšinou použujeme také, aké práva máme. Takze kludne použi tiež akekolvek :)
Bože, akurát som ju dopiekla a asi ju celú aj sama hneď zjem ďakujem! Je to skvelý recept ❤️
To ma veľmi teší! Dobrú chuť :)
ahoj, prosím ťa aký je priemer formy na pečenie, ktorý si použila ? Ďakujem :)
Ahoj, recept je robený na klasický plech (38×35 cm) :) Na fotke je klasická forma na gulaty kolac, pri ktorej pouzivam polovicnu davku cesta.
Ahoj, z nejakého dôvodu mi nejak nenapuchla, ale teda neviem z akého. Použila som ovsené mlieko a cesto dala do veľkého klasického plechu, inak som išla podľa receptu. Nevieš mi prosím poradiť v čom by mohol byť problém? Ďakujem
Ahoj, to sta stáva napríklad je kypriaci prášok starší alebo pri premiešaní cesta, kedy sa stáva až gumové. :)
Mňam! Koláč sa super vydaril. Do koláču som použila rebarboru a jahody, múku som použila bezlepkovú samokypriacu (Doves Farm Foods) a pridala som do cesta holandské kakao. Bála som sa, že cesto nenakysne a ostane spľasnuté malé, lebo ovocia bolo veľa a pustilo šťavu, ale nakoniec krásne nakyslo a ostalo šťavnaté. Na vrch som už len lyžičkou rozfrckala malinový džem a posypala kokosom. Pol plechu zmizlo hneď! Určite spravím koláč znovu, je to mňamka! :))
Kristínka, to znamená, že prášok do pečiva si už nepoužila? Ďakujem za info. Zuzka