Sladké zemiaky sú skvelým zdrojom sacharidov, vitamínov, proteínov, karotenoidov a najviac živín z nich získate, keď ich uvaríte ( viac ako pri pečení a viac ako len pri naparovaní). Sú na to dokonca výskumy, pozrite si o tom viac tu. Preto dnešný recept bude o varení batátov. Spravíme si pyré zo sladkých zemiakov. A aby sme nemali pyré tak veľmi sladké, my používame aj biele zemiaky na „dochutenie“…
Na pyré zo sladkých zemiakov potrebujeme:
– 500g sladkých zemiakov
– 500g bielych zemiakov
– 100 ml rastlinného mlieka
– muškátový oriešok
– čierne korenie
– soľ (himalájska)
– olivový olej
Sladké aj nesladké zemiaky si umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky aby sa nám čo najrýchlejšie uvarili. V hrnci ich varíme vo vode, ktorú dosolíme štipkou soli. Keď sú zemiaky úplne mäkké, vodu z nich zlejeme a pučidlom za zemiaky spravíme kašu v ktorej budú väčšie kúsky bielych zemiakov. Môžete použiť ručný mixér ak chcete úplne hladké pyré.
Pridáme rastlinné mlieko, dnes sme mali doma špaldové, tak sme pridali špaldové mlieko. K tomu kvapku olivového oleja, štipku mletého muškátového orieška a ešte čierne korenie. Pridať môžete aj cibuľku ak ju máte radi, u nás dávame pažítku. Znova premiešame a môžeme servírovať.
Pridajte si k pyré fazuľu, cícer alebo mladé fazuľové lusky, tofu, hrášok, špargľa, brokolica… Hodí sa azda k všetkému. Dokonca aj raw tatarka zo slnečnicových semienok a pažítky, ktorou sme zdobili my.