Plnené portobello s tofu a údenou klobáskou využijete pri letnej grilovačke, ale portobello môžete aj zapekať v trúbe. Obe možnosti som otestovala. Len pozor aby ste hneď nezjedli všetku plnku! Je z nej skvelá nátierka alebo plnka do čohokoľvek, aj do pirohov.
Tento recept vznikol s podporou bezlepkovej vegan klobane od Good Nature.
Plnené portobello s tofu a údenou klobáskou:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Vegan klobaňa: Good nature vyrába skvelú vegánsku údenú klobásku, ktorú údia klasickým spôsobom. Teraz pripravujú aj bezlepkovú verziu! Klobaňu nájdete v zdravých výživách, vegánskych obchodoch a obchodoch Kraj či Terno. Zoznam obchodov tu. Ja milujem pikantnú klobaňu, ale nájdete aj klasickú.
Ak sa k pravej údenej Maďarskej klobani nedostanete, spravte si túto domácu verziu klobásky z blogu.
Lahôdkové droždie – všetko syrové dochucujem ladôdkovým droždím. Lahôdkové droždie je neaktívne droždie so syrovou chuťou, nájdete v zdravej výžive, niekedy pod názvom tebi droždie, ale už sa objavuje aj vo väčších supermarketoch.
Biele tofu – Pri tomto recepte potrebujete klasické tvrdšie tofu. Používam hlavne tofu Lunter, pre vysoký obsah vápnika.
Príprava portobello šampiňónov:
Portobello očistite suchou utierkou od prípadných nečistôt a odstránte stopky, aby vznikli z portobella pekné košíčky z klobúčikov.
V miske zmiešajte olej, sójovú omáčku, javorový sirup, tymián, cesnak, soľ a čierne korenie na marinádu. Portobello potrite marinádou alebo ich nechajte v marinovať, kým pripravíte plnku.
Do mixéra vložte biele tofu, citrónovú šťavu, vodu, bielu cibuľu, lahôdkového droždie a soľ. Všetko mixujte pár minút do hladka. Mix prelejte do misky, pridajte nadrobenú vegan klobaňu a nasekanú pažítku či kôpor.
Ak budete portobello grilovať, tak ho dobrepotrite marinádou a položte na gril vnútorou stranou klobúčika dole. Takto ho grilujte asi 3-4 minúty podľa veľkosti. Potom portobello otočte, naplňte klonaňou a grilujte znova 3-4 minúty, tlačte len jemne, aby ste z portobella nemali placky.
Ak chcete portobello zapekať, tak si predohrejte trúbu na 200 stupňov. Namarinované portobello poukladajte vnútorou stranou klobúčika dole na plech s papierom na pečenie. Takto portobello pečte asi 15-20 minút, potom portobello otočte, pridajte plnku a zapekajte este 5-10 minút.
Servírujte hneď po upečení so zemiakmi alebo inou grilovanou zeleninou.
Moje ďalšie experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.