Piškótová Šarlota s jahodami je torta, ktorá vie vyraziť dych! Krehké domáce piškóty, bavorský krém a sladké jahody tvoria ľahkú a sviežu kombináciu, ktorá si získa každého. Na mojom zozname bola dlho. Konečne som ju pripravila kamarátke na oslavu narodenín, kde prešla úspešne ochutnávkou od 12 ľudí! Na instagrame mám aj fotky po krájaní, ktorého som sa bálo, ale krájala sa prekvapivo dobre a krém krásne držal.
Piškótová Šarlota s jahodami:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Bavorský krém:
Začnite prípravou krému, ktorý musí chladnúť, kým si budete piecť piškóty. Ak vám stačí nižšia či menšia torta, tak spravte krém len z polovice ingrediencií. Ja som ho robila pre veľa hladných ľudí a chcela som ho čo najväčší a najvyšší.
V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie okrem rastlinnej šľahačky. S kurkumou buďte opatrní – keď jej použijete veľa, ničí chuť krému. Použite, čo najkvalitnejšiu vanilku alebo ako bonus nahraďte aj rastlinné mlieko vanilkvoým, aby ste zaručili silne vanilkovú chuť.
Zmes začnite za stáleho miešania zahrievať a zohrievajte ho, kým nezhustne a nezmení farbu na sýtejšiu. Výsledkom bude hustejší puding. Po uvarení ho prelejte do misky a na jeho povrch priložte potravinársku fóliu, aby sa na ňom nevytvorila pevná koža, ktorá by vytvorila v kréme hrudky.
Vanilkový krém nechajte takto chladnúť pri izbovej teplote, kým jeho teplota tiež neklesne na 25-30 stupňov. Vtedy môžete v kuchynskom robote vyšľahať rastlinnú šľahačku – nie úplne do tuha, stačia jemné špičky. Vtedy začnite po lyžiciach pridávať a zašľahávať vychladnutý vanilkový krém. Keď získate krásny krém, môžete ním plniť tortu.
Vegan piškóty:
Aj keď už sa nejaké vegan cukrárske piškóty dajú kúpiť (napríklad tieto), na túto tortu je najlepšie si upiecť domáce, z ktorých môžete upiecť jednoliaty korpus a nemusíte polámanými piškótami vykladať dno.
Podľa receptu zo Slovegán 3 kuchárky si pripravte 3-násobné množstvo cesta, ktoré by malo vystačiť na 2 pláty cesta a stenu z piškót. Na tortu som použila formu na tortu s priemerom cca 25 cm. Obvod vašej torty obkreslite na papier na pečenie. V špirále začínajúcej od stredu vytlačte cesto na tenko na papier na pečenie, aby vznikol korpus. Ten si upečte 2 x. Na mojom instagrame nájdete aj video, kde je vidieť vytláčanie piškót a korpusu – snažte sa vytláčať naozaj na tenko, aby ste nemali piškóty ani korpus príliš hrubý.
Zo zvyšku cesta spravte dlhé piškóty s rozmerom asi 10×3 cm. Snažte sa aby mali čo najrovnejšie steny.
Na piškótach môžu po vytlačení zostať špičky, tie zahľaďte mokrým prstom. Piškóty aj korpus postupne pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 až 20 minút. Piškóty môžete z rúry vybrať, až začnú okraje chytať svetlohnedú farbu. Hotové piškóty nechajte odstáť pri izbovej teplote.
Po upečení a vychladnutí obrúste alebo odbrúste jednu stranu každej piškóty, aby bola trochu plochá a mohla vo forme stáť. Ak máte doma strúhadlo na štýl microplane, tak ho použite na obrúsenie dna aj strán piškót, aby okrem horného oblúčiku boli všetky hrany rovné a priliehali.
Korpusy podľa hrúbky vašich piškót orežte/zastrihnite, aby sa zmestili do formy a pridržali piškóty na stranách. Prikladám fotku, aby ste vedeli ako:
Keď zostavíte základ torty, pridajte polovicu vanilkového bavorského krému, pridať môžete aj časť ovocia, naň dajte druhý piškótový korpus a potom už len zvyšok krému. Tortu dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc. Po stuhnutí môžete na vrch pridať ovocie, uvoľniť formu a vytiahnuť z nej tortu. Torta drží aj sama, ale pekná mašľa jej dodá eleganciu, kým ju nakrájate.
Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu.