Poďme si pripraviť rýchlu a bezstarostnú rajčinovú omáčku z 5 ingrediencíí, ktoré máte doma! A nejakých korenín. Kým ešte trvá rajčinová sezóna, je tu omáčka pečených rajčín. Kedže stále nemôžem papriky, ktoré sa bežne pečú a pripravuje sa z nich omáčka, toto je moja náhrada.
Omáčka z pečených rajčín:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Nakrájajte 800 g rajčín a dajte ich na plech alebo do velkej zapekacej misy. Pridajte 30 gramov cesnaku, 50 gramov bielej nakrájanej cibule, 50 gramov olivového oleja a pár vetvičiek bazalky. Všetko dobre premiešajte a dajte piecť na 225 stupňov na 30 minút.
Medzitým si uvarte 250 g obľúbených cestovín a opečte tofu či inú zeleninu, ktorú chcete k cestovínám.
Po dopečení z pekáča odoberte bazalku. Môžete si pár kúskov rajčín odložiť bokom a pridať ich k cestovínám na záver. Potom všetko ostatné z pekáča dajte do mixéra. Pridajte aj 1,5 ČL soli, 1 ČL oregána, štipku čierneho korenia a hrsť čerstvej bazalky. Rajčiny potom rozmixujte na hladkú omáčku. Podľa potreby pridajte viac soli alebo lyžicku cukru, ak ste náhodou mali kyslejšie rajčiny.
Omáčku vmiešajte do cestovín, pridajte odložené rajčiny, tofu a zeleninu. Všetko posypte vegánskym parmezánom či lahôdkovým droždím, pre syrovú dochuť. Ak máte len lahôdkové droždie, kludne ho pridajte už do omáčky, aby dodalo extra dávku umami chuti.
Ak hľadáte niečo sladké a jesenné, vyskúšajte aj jablkové pité. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.