Neviditeľný jablkový koláč pochádza z francúzskej kuchyne a je známy svojimi očarujúcimi vrstvami tenko nakrájaných jabĺk, ktoré sa akoby rozpúšťajú v ceste, čím vytvárajú ľahkú a vzdušnú konzistenciu. Každé sústo ponúka dokonalú rovnováhu jemných jabĺk a sladkastej pudingovej náplne, obohatenej o náznaky vanilky a škorice.
Jablká, ktoré sú hlavným komponentom tohto koláča, odporúčam nakrájať na veľmi tenké plátky, aby sa počas pečenia dostatočne prepojili s pudingovou omáčkou. Použitie mandolíny uľahčuje tento proces a zabezpečuje, že plátky budú rovnomerne tenké. Vďaka tomu sa koláč pečením skvele prepečie a získa vzdušnú konzistenciu. Pri výbere jabĺk pre tento recept sa odporúča použiť odrody ako Golden Delicious alebo Granny Smith, ktoré dodajú koláču správnu rovnováhu medzi sladkosťou a kyslosťou. S ich krémovou textúrou a príjemnou chuťou sa budú perfektne kombinovať s jemným krémom z mandľového mlieka, ktorý je hlavnou náplňou.
Neviditeľný jablkový koláč:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Začnite tým, že ošúpete jablká, potom ich nakrájate na veľmi tenké plátky, ideálne pomocou mandolíny. Formu na chlieb vyložte papierom na pečenie a predhrejte rúru na 200°C.
V hrnci na strednom ohni zmiešajte mlieko, kukuričný škrob, múku, cukor, štipku soli, štipku škorice, olej a vanilkový extrakt. Metličkou miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a cukor sa nerozpustí. Pokračujte v miešaní, kým omáčka nezačne hustnúť, ale zostane tekutá. Potom odstavte hrniec z ohňa.
Začnite vrstviť plátky jabĺk do formy ako na videu tu, pričom medzi každú vrstvu rozotrite asi 1-2 PL pudingovej omáčky. Jemne pritlačte jednotlivé vrstvy, aby ste zaistili, že sú kompaktné a rovnomerne rozložené. Keď sú všetky jablká a omáčka navrstvené, forma skoro plná, pridajte na vrch kúsok rastlinného masla a všetko posypte plátkami mandlí. Koláč pečte asi 40-45 minút.
Po dopečení nechajte koláč úplne vychladnúť, než ho vyberiete z formy a budete krájať. Vrch môžete ozdobiť práškovým cukrom. Každý milovník jabĺk ho ocení ešte trochu teplý s opečenými mandľami či karamelovou omáčkou.
Ďalšie recepty na dezerty nájdete tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.