Medový rez: Vegan Marlenka

Medový rez a la vegan Marlenka. A áno, aj vegánsky. Tento recept je jemne upravená verzia zo Slovegán 2 kuchárky. Žiadne vajíčka a len jablkový med či púpavový med, prípadne tekuté sladidlo podľa chuti ako agáve. Na jablkový med, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek nájdete tu, alebo v Slovegán 3 kuchárke. O nič neprídete, lebo med po upečení nie je ničím iným ako drahým sladidlom.

Medový rez a la vegan Marlenka:

Počet porcií10 porcií
Celkový čas4 hod.

Krém:
 400 ml kokosového mliekaplnotučného
 120 g kryštálového cukru
 200 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
Cesto:
 180 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
 150 g múčkového cukru
 120 g jablkového medu z blogu/ agávealebo tekuté sladidlo podľa preferencie
 80 g rastlinného jogurtu
 1 čl kakaa
 2 čl vanilkovej pasty
 480 g hladkej pšeničnej múky
 1 čl kypriaceho prášku
 1 čl jedlej sódy
 štipka soli
Rumový sirup:
 40 ml rumu
 100 ml vody
 3 pl múčkového cukru
Posýpka:
 50 g vlašských orechov
 100 g zvyškov medových plátov

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Krém:
 400 ml kokosového mliekaplnotučného
 120 g kryštálového cukru
 200 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
Cesto:
 180 g rastlinného maslaNaturli, Hera, Alsan Bio...
 150 g múčkového cukru
 120 g jablkového medu z blogu/ agávealebo tekuté sladidlo podľa preferencie
 80 g rastlinného jogurtu
 1 čl kakaa
 2 čl vanilkovej pasty
 480 g hladkej pšeničnej múky
 1 čl kypriaceho prášku
 1 čl jedlej sódy
 štipka soli
Rumový sirup:
 40 ml rumu
 100 ml vody
 3 pl múčkového cukru
Posýpka:
 50 g vlašských orechov
 100 g zvyškov medových plátov

Pokyny

Notes

Medový rez: Vegan Marlenka
Medový rez ala vegan Marlenka

Postup:

Najskôr si z kokosového mlieka a cukru uvarte kokosové salko, ktoré použijete na krém. Zmiešajte plnotučné kokosové mlieko a cukor a na strednom ohni všetko varte, kým sa objem nezredukuje na polovicu a salko nebude mať teplotu asi 104 stupňov, kedy jemne zhnedne a skaramelizuje. Ku koncu mlieko často miešajte aby karamel nespálil. Keď jemne zhnedne, nechajte ho vychladiť a stuhnúť. Ak by salko stuhlo príliš, jemne ho roztopte a pridajte 1-2 PL kokosového mlieka z konzervy (len tuhej časti) na zriedenie.

Použiť môžete aj konzervu kupovaného kokosového salka, ale dajte ju na 2 hodiny variť do horúcej vody, aby tiež skaramelizovalo. Salko nechajte vychladnúť na izbovú teplotu rovnako ako maslo na krém.

Vo veľkej mise zmiešajte rastlinné maslo, múčkový cukor, jablkového medu (tekuté sladidlo podľa preferencie), rastlinný jogurt, kakao a vanilkovú pastu, všetko spolu následne roztopte nad parou a nechajte vychladnúť. Do misy pridajte múku, kypriaci prášok, sódu a štipku soli. Ingredience miešajte, kým nevznikne nelepivé cesto.

Rozdeľte ho na 6 častí – asi 170 g. Každú časť rozvaľkajte pa papieri na pečenie na priemer 24 cm, cesto orežte podľa taniera či formy, okraje si odložte.

Každý plát pečte zvlášť v rúre vyhriatej na 180°C približne 4 minúty. Z odrezaných okrajov vyvaľkajte placku a dajte ju upiecť do chrumkava.

V robote vyšľahajte z masla izbovej teploty a salka krém. V miske bokom pripravte zmiešaním rumu, vody a múčkového cukru jemný rumový sirup. Rumu môžete pridať viac ak chcete silnejšiu chuť.

Medový plát dobre potrite sirupom, aby ste ho celý na pláty použili. Následne pridajte tenkú vrstvu krému a opakujte, kým máte pláty. Vrch aj strany marlenky potrite zvyškami krému.

Na jemno rozmixujte vlašské orechy a 100 gramov z plátu odrezkov. Celý medový rez obaľte mixom a ozdobte orechmi.

Pozrite sa aj na môj posledný recept na Makovo jahodovú tortu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

Medový rez ala vegánska Marlenka

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 3 970 times, 8 visits today)

7 Comments

  1. Tris 19. januára 2024 at 18:35

    Ahoj, videla som tento recept už dávnejšie na insta, super že si ho pridala aj sem :) Len prosím ťa, mohla by si oddeliť časť krém a cesto ingrediencie :D? Lebo neviem priradiť napríklad, ktorú gramáž masla mám kde použiť alebo ktorú gramáž cukru dať do cesta alebo do krému.

    Rada by som teraz najbližšie koláč spravila, len takto sa obávam že ho domrvím. :D

    Reply
    1. Surová dcérka 19. januára 2024 at 21:00

      Ahoj, jasné, vo wordpresse mi to vypadlo, ale už som to nastavila aby bolo vidieť aj delenie na krém a cesto :)

      Reply
      1. Tris 30. januára 2024 at 7:49

        Ahoj ďakujem, idem ho akurát robiť už sa teším lebo vyzerá naozaj chutne.

        Reply
  2. Janka 4. marca 2024 at 22:22

    Ahoj, prosím pod „plnotučným kokosovým mliekom“ sa myslí to z plechovky? Ak áno, použije sa celá plechovka (tj tekutá aj hutná časť)? Ďakujem.

    Reply
    1. Surová dcérka 7. marca 2024 at 9:40

      Ahoj, ako z plechovky, použije sa cele :)

      Reply
  3. Olga Ochabova 15. decembra 2024 at 18:10

    dobrý deň,
    ja žiaľ musím vyjadriť sklamanie.. navzdory kladným očakávaniam.. koláč, ktorý mi “vyšiel” ma ďaleko od toho vášho. co je skôr moja chyba, ale velke mínus tohto receptu, alebo aspoň formulácie textu, je že používate odlišné pomenovanie ingrediencií v zozname tých potrebných na prípravu a v príprave samotnej, čo spôsobuje absolútny chaos.. dokonca dve z ingrediencií ani nakoniec neboli v postupe (ceste) použité. totálny zmätok.
    toto bola moja prvá a obavám sa, že aj posledná skúsenosť s vašimi receptami.
    všetko dobré, s pozdravom.

    Reply
    1. Surová dcérka 16. decembra 2024 at 16:08

      Dobrý deň, to mi je veľmi ľuto. Nie vždy a to na prvý krát vydarí, cukrarina je niekedy beh na dlhšiu trať. :) Môžete mi povedať, ktoré ingrediencie neboli použité, lebo v ceste vidím použité všetky. :) Formulácie som trochu upravila, aby to bolo jasnejšie. Ďakujem za feedback a snáď vyskúšate ešte iný recept. Pekný deň

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *