Tento týždeň ma k receptu inšpirovalo zrelé mango, ktoré mi pár dní ležalo v kuchyni. Bolo by skvelé aj samé o sebe, ale chcela som ho využiť trochu špeciálnejšie. Hneď ma napadol Thajský dezert, Mango sticky rice alebo po našom Thajská lepkavá ryža s mangom. V Thajsku som pracoval aj dovolenkovala a toto jedlo bolo pre mňa ideálnym záverom obedu. Ak by ho niekto kúsok odo mňa predával už ráno, tak by som ho jedla aj na raňajky.
Mango sticky rice – Thajská lepkavá ryža s mangom:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
V Thajsku na tento dezert používajú špeciálnu lepkavú ryžu. Môžete ju zohnať v špecializovaných ázijských obchodoch. Rovnako ako palmový cukor, pandanové listy či extrakt, ktoré v Thajsku používajú na jemné dochutenie ryže pri naparovaní.
Ak chcete použiť len ingrediencie, ktoré zoženiete v bežnom obchode, siahnite po sushi ryži alebo hľadajte arborio ryžu, ktorá sa používa aj na talianske rizoto. Oba druhy zoženiete v bežných väčších supermarketoch.
Aj zvyšok ingrediencí zoženiete v bežnom supermarkete. Kukuričný škrob pri múkach či cukrárskych potrebách, kokosové mlieko v exotickej sekcii. Môžete použiť aj nízkotučné. Ja mám rada značku Aroy-D, ktorá sa predáva aj vo veľkom balení v tetrapaku.
Ak kúpite v obchode bežné mango, nechajte ho najskôr doma 3-4 dni dozrieť. Ak zoženiete žlté Thajské mango, je možné, že bude už zrelé.
Príprava mango sticky rice:
S prípravou začnite ideálne večer vopred. Ryžu zalejte studenou vodou a nechajte ju namočenú ideálne cez noc alebo aspoň 4 hodiny. Ak nemáte toľko času, zalejte ju horúcou vodou alebo rátajte s tým, že bude naparovanie trvať dlhšie.
Ráno ryžu zlejte a premyte, aby ste sa zbavili prebytočného škrobu z vody. Ryžu dajte do sítka, ktoré sa vám zmestí do nádoby s vodou, ryžu namočte do vody a rukami ju miešajte vo vode, aby sa škrob premyl. Ryžu takto premyjem zvyčajne 3 krát. Takto sa vám ryža nezlepí už pri naparovaní.
Ryžu aj po premytí nechajte naďalej v site. Vyberte hrniec, do ktorého sa sito zmestí, naplňte ho vodou asi do polovice (alebo tak aby sa ani bublajúca voda nedotýkala sita, keď bude v hrnci) a pod pokrievkou nechajte vodu zovrieť.
Keď voda vrie, vložte do hrnca sito – teraz bude slúžiť ako parák na ryžu (ak máte parák vhodný na ryžu, použite ten). Ak ste zohnali pandanové listy, nakrájajte ich na 3-4 cm kúsky a pridajte ich na vrch ryže. Vrch hrnca so sitom prekryte utierkou, aby para zostávala v hrnci, a na utierku položte ešte pokrievku.
Takto nechajte ryžu naparovať, kým nezmäkne. Keď som použila arborio ryžu namáčanú celú noc, tak naparovanie zabralo len 10 minút. Iný druh ryže, ale môže vyžadovať 30-40 minút. Výsledok by mala byť ryža mäkká, ako keby ste ju uvarili.
Tip:
Namiesto naparovanie môžete použiť aj ryžovar. Vtedy nemusíte ryžu ani namáčať. Osobne ryžovar mám, ale preferujem naparenú ryžu.
Kým sa ryža naparuje, pripravte v druhom hrnci kokosovú omáčku. Zmiešajte kokosové mlieko, sladidlo a soľ. V Ázii sa naša biela soľ tradične používa na dochutenie dezertov. Aj pri lepkavej ryži by ste mali cítiť jemne slanú chuť, ktorá celé jedlo povznáša na ďalší level. Omáčku zohrejte nechajte zovrieť, nech sa všetky ingrediencie zmiešajú a cukor roztopí a následne vypnite oheň.
Z omáčky si odoberte asi 150 gramov, vmiešajte do nej kukuričný škrob a ešte ju zohrejte v menšom hrnci, aby vám vznikla hustejšia omáčka. Môžete pridať ešte štipku soli, táto omáčka býva zvyčajne v Thajsku trošku slanšia a krásne dochucuje ryžu.
Keď je ryža naparená, všetku vysypte do omáčky a miešajte (odoberte pandanové listy). Už netreba nič zohrievať, oheň nechajte vypnutý. Miešajte, kým sa kokosové mlieko nevpije do ryže a nevznikne vám kaša.
Hotovú kašu servírujte s nakrájaným zrelým mangom, poliatu zahusteným kokosovým mliekom a posypanú sezamovým semienkom. Sezam len zľahka opečte na suchej panvici.
Viac ázijských receptov nájdete tu.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.
Právě vyzkoušeno s obyč jasmínovou rýží z Lidlu a také to chutná naprosto parádně! Těším se, až vyzkouším i další recepty :-)
Som rada! :)