Kokosové ježe (vegan)

Kokosové ježe sú ďalším zo série zákuskov, ktoré budem mať navždy spojené s babičkou a Vianocami. Je to veľmi jednoduchý recept, v ktorom sa stretáva jemné jesto ochutené karamelom a vanilkou, so sviežim malinovým džemom. Všetko pod chutnou vrstvou kakaovej polevy s jemne strúhaným kokosom, pre ktorý dostal koláč meno, aké dostal. Pre dosiahnutie maximálneho levelu autenticity nezabudnite do polevy pridať kvapku (alebo dve) rumu. Takto chutí naozaj ako od babičky.

Kokosové ježe:

Počet porcií18 porcií
Čas prípravy30 min.Čas varenia15 min.Celkový čas45 min.

Cesto
 100 g kryštálového cukru
 30 g vody do cukru
 100 g vody do karamelu
 240 g rastlinného mlieka
 75 g repkového oleja
 300 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kukuričného škrobu
 120 g múčkového cukru
 10 g kypriaceho prášku
 5 g mletej vanilky
 200 g malinového džemu
Poleva
 150 g kokosového mlieka z konzervy
 150 g rastlinného masla
 20 g rumu
 40 g holandského kakaa
 150 g múčkového cukru
 200 g strúhaného kokosu

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

Ingrediencie

Cesto
 100 g kryštálového cukru
 30 g vody do cukru
 100 g vody do karamelu
 240 g rastlinného mlieka
 75 g repkového oleja
 300 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kukuričného škrobu
 120 g múčkového cukru
 10 g kypriaceho prášku
 5 g mletej vanilky
 200 g malinového džemu
Poleva
 150 g kokosového mlieka z konzervy
 150 g rastlinného masla
 20 g rumu
 40 g holandského kakaa
 150 g múčkového cukru
 200 g strúhaného kokosu

Pokyny

Notes

Kokosove ježe
kokosové ježe vegánske

Kryštálový cukor v hrnci zalejte 30 g vody a na strednom plameni ho zahrejte na teplotu približne 195 stupňov. Mal by získať karamelovo-hnedú farbu. Vtedy karamel odložte z ohňa, prilejte zvyšných 100 g vody a opäť ho na strednom plameni miešajte a zahrievajte, kým sa karamel úplne neroztopí. Tekutý karamel zlejte do pohára a nechajte vychladnúť.  

Rúru vyhrejte na 175 stupňov, plech (plech 27 x 37 cm) vystreľte papierom na pečenie. Zmiešajte 150 g vychladnutej karamelovej vody, rastlinné mlieko a repkový olej. Vo väčšej miske zmiešajte múku, škrob, múčkový cukor, kypriaci prášok a mletú vanilku. Do suchých ingrediencií prilejte tekuté a vymiešajte z nich jemné karamelové cesto. To vylejte na plech a pečte približne 15 minút. Pred dopečením cesto skontrolujte špáradlom. Dopečené cesto vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť pod utierkou.

V menšom hrnci zmiešajte a zahrejte kokosové mlieko a rastlinné maslo. Až sa maslo roztopí, zmes prelejte do misky a nechajte ju vychladnúť. Primiešajte rum, kakao a múčkový cukor. V ďalšej miske si pripravte kokos na obaľovanie.  Keď cesto vychladne, orežte okraje a narežte ho na štvorce so stranou približne 4,5 cm. Zlepte dva kusy cesta v strede vrstvou malinového džemu. Kokosové ježe namočte do polevy, nechajte ich odkvapkať a následne obaľte v kokose. Ježe sú na svete! 

Ďalšie pokusy a recepty môžete sledovať na mojom instagrame. A ďalšie vegan Vianočné recepty na celé sviatky nájdete tu.

vegan kokosové ježe
kokosové ježe vegan

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 322 times, 86 visits today)

2 Comments

  1. Maria 25. decembra 2024 at 8:40

    Zdravím… nevidím uvedené množstvo múky

    Reply
    1. Surová dcérka 25. decembra 2024 at 9:48

      Dobrý deň, je to 300 g hladkej pšeničnej múky. Je to tam uvedené, ale tiež mi to včera nezobrazovalo na telefóne.:) Pekný deň

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *