Kardamónové uzlíky svojimi bohatými korenistými tónmi rozvoňajú celý byt a zahrejú vás na tele i duši. Táto švédska dobrota stojí za to, tak skúste na chvíľu vymeniť škoricu za kardamon! Z tohto receptu vám vznikne asi 9-10 uzlíkov.
Kardamónové uzlíky:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko Zmes nechajte 10 — 20 minút odstáť.
V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru, kardamón a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné kompaktné cesto. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní, kým nebude cesto hladké a odliepať od strán misy.
Z cesta v vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte 60 – 90 minút kysnúť. Medzitým zmiešajte všetky ingrediencie na plnku a pripravte si cukrový rozvar. Stačí priviesť k varu tak 30 g vody a 20 g cukru.
Až cesto vykysne a zdvojnásobí objem, preložte ho na pracovnú dosku a opäť z neho vytvarujte bochník. Cesto vyvaľkajte na rozmer 50 x 40. Celé cesto potrite plnkou a preložte na v tretinách ako list. Ceto znova jemne vyvaľkajte a narežte na 9-10 pásikov.
Uzlíky vytvarujte podľa tohto videa: Konce pásika zatočte v opačných smeroch aby vznikol motúz, teraz už len vytvorte špirálu a vonkajší koniec cesta zastrčte pod okraj. Alebo cesto jemne natiahnite a otočte okolo 3 prstov na ruke asi 2 krát, potom cesto vytiahnite z prstov a zvyšok omotajte 2 krát diagonálne. Uzlíky nechajte asi 20 minút kysnúť, potom potrite rozvarom a dajte piect na 200 stupňov asi na 10-15 minút do zlata.