Francúzske bagety

Dobré Francúzske bagety? Po focacci a chlebíku som sa chcela pustiť aj do poriadnych bagiet. Testovala som ich posledný mesiac a chuťovo aj zvukovo sú už tam! Ešte budem musieť upiecť a narezať pár stoviek bagiet, aby som natrénovala riadne uchá, ale krásne veľké bubliny sú to, čo som chcela najviac.

Francúzske bagety:

Počet porcií3 porcie

 7 g čerstvého droždiaalebo 3,5 g sušeného droždia
 345 g hladkej pšeničnej múky
 245 g vlažnej vody
 7 g soli
 2 g trstinovej melasy (voliteľné)alebo 4 g sladového sirupu pre farbu a extra chuť (voliteľné)

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)0.0

Ingrediencie

 7 g čerstvého droždiaalebo 3,5 g sušeného droždia
 345 g hladkej pšeničnej múky
 245 g vlažnej vody
 7 g soli
 2 g trstinovej melasy (voliteľné)alebo 4 g sladového sirupu pre farbu a extra chuť (voliteľné)

Pokyny

Notes

Francúzske bagety
francúzske bagety recept vegan

Ak chcete viac bagiet, spravte si 2- až 3-násobok cesta. Ideálne, ak máte v mrazničke miesto a môžete si ich zmraziť. Jedna bageta po upečení má asi 160 gramov a je to ideálna porcia na plnenú bagetu pre jednu osobu. Bagety môžete piecť aj na šírku rúry/plechu a spraviť ich dlhšie z väčšieho množstva cesta, alebo širšie, ak chcete francúzske bagety krájať na plátky. Na začiatok je však lepšie začať s menšími kúskami a potom robiť tie väčšie – z 350–400 gramov cesta.

Postup:

Rozmiešajte droždie vo vlažnej vode a pridajte múku. Premiešajte, aby vzniklo cesto. Pod utierkou ho nechajte odstáť 20 minút. Až potom pridajte soľ a ak máte, môžete pridať melasu či slad. Cesto dajte do robota a miešajte na stredných otáčkach, kým sa nebude odliepať od stien misy (asi 5 minút).

Teraz nechajte cesto kysnúť 60 minút pod utierkou. Po 30 minútach urobte set 10 prekladov – cesto zdvihnite, otočte o 90 stupňov a nechajte prirodzene zložiť pod seba. Cesto berte vždy do mokrých rúk, aby sa vám nelepilo na prsty. Toto spravte 10-krát, kým bude cesto pevné a hladké. Po 60 minútach preklad zopakujte znova 10-krát a následne cesto prekryte a uložte do chladničky na noc – kým nebudete chcieť piecť.

Po kysnutí uvoľnite strany cesta a vyklopte ho hornou stranou na dobre pomúčenú dosku. Pomúčte ho aj z druhej strany, aby sa vám lepšie delilo, a rozdeľte ho na 3 rovnaké časti s hmotnosťou 200 g. Prípadne na 2 časti, ak chcete dve väčšie 300-gramové Francúzske bagety.

Z každej časti vytvarujte guľku ako vo videu, tak aby bola zvonka hladká. Kúsky nechajte 20 minút odležať. Po odležaní prstami cesto roztlačte na obdĺžnik a zrolujte na valček na jemne pomúčenej doske. Spôsobov rolovania je viac – môžete hornú a dolnú hranu cesta preložiť na stred, potom cesto preložiť ako knihu a zatlačiť spoj dlaňou. Alebo zhora nadol cesto zrolujte do ruličky a spoj dobre zatlačte. Nepoužívajte priveľa múky, aby spoje dobre držali.

Keď máte valček hotový, na jemne pomúčenej doske ho dlaňou roztlačte do strán na dĺžku asi 30 cm ako vo videu. Nebojte sa pritlačiť. Chce to trochu tréningu, ak s cestom bežne nepracujete – používajte celé dlane, nie len prsty.

Hotové bagety dajte kysnúť spojom nahor na silne pomúčenú utierku či obrus. Medzi jednotlivými kúskami vytvorte z látky hrádzu – na vlny použite veľa látky, lebo to vám pomôže bagety ľahšie preklopiť na dosku alebo kartón neskôr. Bagety k sebe dobre pritlačte, aby navzájom držali tvar, pomúčte a prekryte látkou. Takto ich nechajte kysnúť 45–60 minút podľa teploty u vás doma. Ak do cesta zatlačíte prstom a cesto sa pomaly vráti do pôvodného tvaru, bagety sú pripravené.

Pečenie:

Rúru si vyhrejte na 230 stupňov. Do stredu dajte plech s papierom na pečenie, liatinový tál alebo si môžete predhriať kameninovú formu na bagety. Pod plech uložte ďalší plech alebo nádobu, ktorá zvláda vysoké teploty, do ktorej môžete naliať horúcu vodu.

Keď bagety vykysnú, budete potrebovať 2 tenké dosky alebo kartóny. Na prvú dosku preklopte bagetu tak, aby teraz skončila spojom nadol. Z druhej dosky budete bagety sádzať na plech či tál, takže na tú si už len cesto zošuchnite a poukladajte 2–3 kúsky vedľa seba s rozostupom, aby sa nedotýkali.

Zostáva už len cesto narezať. Túto časť ešte sama trénujem, ale zatiaľ je najjednoduchšie spraviť jeden dlhý rez v strede bagety žiletkou alebo ostrým nožom. Režte v rozmedzí 1 cm od stredu a tak, ako keby ste chceli vrch bagety „ošúpať“. Hovorí sa, že je to sklon asi 45 stupňov, ale reálne je to skôr ako keby ste chceli kôrku na bagete len odhrnúť. Rez môžete viackrát zopakovať, aby ste ho prehĺbili a uvoľnilo sa viac cesta. Ak chcete spraviť viac rezov, postupujte podobne. Rezy robte vždy len v rozmedzí 1 cm od stredu, pod jemným uhlom, ale stále dosť priamo, aby ste nezachádzali do strán bagety. Jednotlivé rezy by sa mali v poslednom centimetri mierne prekrývať. A keď toto natrénujete, vzniknú vám pekné uchá.

Narezané bagety zošuchnite na horúci plech či tál, do rúry prilejte asi 150–200 ml vody a bagety nechajte piecť dozlata. Dĺžka pečenia závisí od toho, akú tmavú a pevnú chcete kôrku. Ja zvyčajne pečiem 15–20 minút. Záleží to aj od konkrétnej teploty vašej rúry. Ak nemáte teplomer a vaša rúra pečie viac, bagety budú zlaté skôr. Naopak, niekedy budete chcieť piecť aj 25 minút. Svetlo v rúre býva klamlivé a bagety sa môžu zdať tmavšie, ako v skutočnosti sú – tak im dajte čas.

Po dopečení ich opatrne vytiahnite a nechajte aspoň 10–15 minút vychladnúť, kým sa do nich pustíte.

Ďalšie pokusy a recepty môžete sledovať na mojom instagrame.

francúzske bagety recept vegan
francúzske bagety recept veganánske
vegan bageta

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 469 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *