Mungo fazuľky nie sú len na klíčenie. Keďže sú malé, dajú sa uvariť rýchlejšie ako väčšie druhy fazúľ a hodia sa na rýchle jedlá ako tento dhal z mungo fazuliek. Postup je podobný ako pri dhale zo žltej šošovice, ale budeme potrebovať pár vecí naviac.
Na dhal z mungo fazuliek potrebujete:
– 200g mungo fazuliek
– 400g krájaných rajčín (1 konzerva)
– 250ml kokosového mlieka
– 2PL repkového oleja
– 1PL mletého rímskeho kmínu
– 1/2 PL kurkumy
– 1ČL soli
– 1/2ČL čili vločiek
Voliteľné ingrediencie:
– 1PL žltej curry pasty namiesto čili
– cibuľa a cesnak
– 1/2PL mletého koriandru
– čerstvé listy koriandru
– 1PL garam masala
Mungo fazuľky opláchneme a zalejeme ich vodou, v ktorej ich necháme mäknúť aspoň 2 hodiny. Kľudne aj cez noc. Potom ich dáme variť s asi 4 hrnčekmi vody. Môžete pridať bobkový list a trochu soli. Varíme kým fazuľky nezväčšia objem a nie sú mäkké. Následne scedíme a prepláchneme čistou vodou.
V tom istom hrnci začneme variť odznova. Môžete pridať olej a opražiť na ňom cibuľu či cesnak ako máte radi. Ja Pridám lyžičku žltej curry pasty a hneď konzervu rajčín a zvyšok korenia – kurkumu, rímsky kmín, koriander, čili, masalu…
Potom pridám mungo fazuľky a zalejem všetko kokosovým mliekom. podľa chuti môžete pridať ešte viac, aj celú konzervu, ja to teraz s tukmi nepreháňam, takže som pridala kokosového mlieka len trochu. Všetko spolu varte až kým sa fazuľa nerozvarí na kašu. Dhal z mungo fazuliek dochuťte podľa seba a podávajte s basmati ryžou, koriandrom a zeleninou.