Toto je druhý recept inšpirovaný našim spadnutým kochlíkom s bazalkou. Po bazalkovej pesto omáčke na cestoviny som využila zvyšnú bazalku na túto krémovú a jemnú polievku. Cuketovo bazalková polievka, je skvelá aj preto, že na ňu spotrebujete aspoň kilo cukety. Ak vám ešte v záhrade zostali veľké zásoby tak skúste polievku spolu s cuketovými rolkami v rajčinovej omáčke. Túto polievku som doladila kvalitným olivovým olejom a ešte pridala výživovú hodnotu zahustením kockou Lunter tofu bohatého na vápnik.
Cuketovo bazalková polievka:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Postup:
V asi v 5 litrovom hrnci zohrejte na strednom ohni repkový olej. Keď je olej dosť teplý pridajte nakrájanú šalotku a opekajte ju asi 10 minút do zlata. Stále na miernom ohni, aby ste cibuľku nespálili, ale opiekli. Keď je zlatistá, pridajte cesnak a čili, ktoré asi minútku opekajte a miešajte, kým sa všetko rozvonia.
Teraz pridajte cuketu nakrájanú na kocky a zeleninový vývar. Vývar nechajte zovrieť a cuketu varte do mäkka, asi 5-10 minút. Polievku môžete mixovať aj ponorným mixérom, ale teraz bude výsledok oveľa lepší v stolnom mixéri. Všetko z hrnca vlejte do mixéra, na vrch pridajte bazalku s bielym tofu a všetko mixujte do hladka asi 3 minúty. Dajte tomu čas.
Po rozmixovaní polievku ochutnajte a dosoľte podľa slanosti vývaru. Pridajte aj čierne korenie, citrónovú šťavu a olivový olej. Znova krátko mixujte, aby sa všetky chute spojili. Polievku môžete servírovať rovno z mixéra alebo ju vráťte do hrnca a krátko zohrejte.
Cuketovo bazalkovú polievku podávajte s čerstvým pečivom, bazalkou a olivovým olejom. Ak vám zostala ešte cuketa, pripravte si z nej rezance – používam škrabku, ktorá plátky reže na rezance, ale stačí škrabkou cuketu nakrájať na plátky a potom nožom nakrájať na tenko. Surová cuketa dodá polievke skvelú štruktúru.
Verím, že tento recept využijete práve tieto dni, keď sa schladilo a nastalo mierne jesenné počasie. Práve v sezóne cukety, bazalky a čili papričiek je to rýchly spôsob využitia týchto ingrediencií. Aj keď v lete na teplé polievky často nemám chuť, táto ma vždy presvedčí a dá sa jesť aj za studena. Je proste skvelá!
Viac polievok nájdete v kategorii polievky. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.