Čokoládový chlebíček s orechmi v karamele. Vydrží šťavnatý dlhé dni a je plný hlbokej čokoládovej chuti. Taký si podľa tohto receptu ľahko upečiete aj bez vajíčka a laktózy. Na podtrhnutie tónov kakaa som pridala aj trochu kávy, škorice a vínneho octu s tónmi kardamónu a pomaranča od Bejbla.
Ich ocot je z českého ovocia a bylín, kvasený v dubových sudoch, ktoré mu dodávajú skvelú chuť a vôňu. Je nepasterizovaný, obsahuje teda octovú matku, a teda látky podporujúce mikroflóru. Je skvelý nielen na pečenie, do omáčok, ale aj na koktaily.
S kódom: DCERKA25 máte na bejblova-octarna.cz exkluzívnu zľavu 25 %, ktorá platí do 1.12. Takže ešte o 5% väčšia zľava ako získate počas Black Friday!
Čokoládový chlebíček:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Postup:
Zmiešajte kakao, instantnú kávu a horúcu vodu. Roztopte čokoládu a rastlinné maslo, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ideálne použite mlieko a jogurt izbovej teploty. Potom postupne zmiešajte všetky mokré ingrediencie.
Do druhej misky preosejte múku a škrob. Pridajte škoricu, kypriaci prášok, sódu a soľ. Následne vmiešajte suché ingrediencie do mokrých a vymiešajte cesto. Miešajte ho len kým sa stratia hrudky múky a dbajte na to, aby ste ho nepremiešali.
Rúru vyhrejte na 200 stupňov. Formu na chlieb vytrite rastlinným maslom a vysypte múkou. Formu naplňte tak, aby bolo asi 2 cm od kraja formy. Do stredu dajte tenké kúsky masla alebo cesto narežte nožom dobre namočeným v roztopenom rastlinnom masle. Koláč pečte asi 60–65 minút. Na posledných 20 minút vrch prekryte alobalom. Po upečení chlieb nechajte vychladnúť pod utierkou.
Cukor dajte do hrnca a bez miešania začnite zahrievať, kým sa nezačne roztápať na karamel. Zohrievajte ho, kým nebude zlatistý alebo nedosiahne teplotu okolo 170 stupňov. Potom pridajte postupne maslo, smotanu, ocot, soľ a asi 2 minúty ešte všetko povarte, kým pridáte orechy. Orechy s karamelom navrstvite na chlieb a nechajte znova vychladnúť, kým začnete krájať.
Upiecť si môžete aj môj skvelý banánový chlebíček či citrónový chlebíček a ďalšie pokusy môžete sledovať na mojom instagrame,