Tento rok budem mať veľmi izolované narodeniny, takže sa mi nechcelo pripraovať tortu, ktorú by nemal kto práve jesť. Ale o sladké som sa pripraviť nechcela. Tento rok som si vymyslela tart s mojou obľúbenou kombináciou chutí – čokolády a malín. Čokoládovo malinový tart je úplne vegánsky a hodí sa ako dezert celoročne.
Čokoládovo malinový tart:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Psyllium: Psyllium je prírodná vláknina, ktorá tvorí hustý gél po kontakte s vodou. Preto je to dobrá náhrada vajíčka a pomáha predísť tomu, aby sa vám cesto trhalo. Nájdete ju v zdravej výžive, lekárňach a online napríklad tu.
Silken tofu: Silken tofu je jemnejšia verzia tofu, ktorá sa hodí to jemných a ľahkých krémov či na čokoládovú penu. Nájdete ho v DM drogérii, Yeme, zdravých výživách alebo online. Zo silken tofu robím aj skvelý hodvábny koláč. Ak silken tofu nezoženiete, môžete použiť aj tvrdšie biele tofu, asi v polovičnom množstve, ale krém nebude taký hebký.
Kokosové mlieko: Tento recept vám bude fungovať aj s iným, menej tučným, mliekom. Ale odporúčam kokosové mlieko Aroy-D, pre lepšiu chuť v kombinácií so silken tofu.
Čokoláda: najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.
Aquafaba – je nálev zo strukovín, ktorý obsahuje škrob a proteín, preto sa dá šľahať rovnako ako bielka. Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.
Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli. Používam cícer značiek Tesco, Alnatura alebo Giana.
Xantanová a guarová guma – tieto prírodné gumy používam pri práci z aquafabou, ktorú stužujú. Potom je pevnejšia a lepšie sa s ňou pracuje.Čoko penu pripravíte aj bez tejto pomôcky, ale ak chcete s aquafabou pracovať, určite odporúčam xantanovú gumu pri sušení. Kúpitu ju v zdravej výžive, bezpekovej sekcií, lekárňach a online.
Vegan krehké cesto:
V mise zmiešajte hladkú múku a studené rastlinné maslo nakrájané na kocky. Môžete použiť aj robot a listový nástavec. Múku a maslo zmiešajte tak, aby vznikla zmes konzistencie ako mokrý piesok. Potom k múke pridajte cukor, soľ, kakao a mletú vanilku. Ak používate vanilkovú pastu, tak ju zmiešajte s vodou a pridajte k nej aj psyllium. Počkajte, kým psyllium vytvorí gél. Gél pridajte k múke a krátko premiešajte ručne alebo robotom.
Cesto potom presypte sa pracovnú dosku a ručne vypracujte pevné cesto. Na začiatku sa vám bude zdať, že je suché, ale keď ho dobre prepracujete, bude mať dokonalú konzistenciu. Z cesta vytvarujte guľku a stlačte ju, aby sa vytvorila „placka“. Zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc.
Po odpočinku cesto vyberte, prepracujte ručne, aby jemne zmäklo. Úplne stuhnuté sa bude trhať a zle vaľkať. Vyberte formu na koláč s veľkosťou 27 cm a vytrite ju maslom alebo olejom. Následne z cesta vytvarujte znova hrubšiu placku a na jemne pomúčenej doske začnite cesto vaľkať tak, aby pokrylo celú formu aj so stranami. Priebežne cesto od pracovnej dosky odlepujte – nadvihujte, aby sa ľahšie prenášalo. Prípadne ešte jemne dosku pomúčte.
Cesto preložte cez valček a opatrne ho preneste do formy a zatlačte ho do všetkých strán, aby perfektne pokrylo povrch. Prebytočné okraje prekrojte a dno cesta poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.
Takto pripravené cesto nechajte ešte asi pol hodinu v chladničke. Pre pečenie si vyhrejte trúbu na 170 stupňov a pečte ho 30 minút. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho vyberte opatrne z formy na servírovací tanier.
Malinová vrstva:
Kým sa cesto chladí, pripravte si malinovú vrstvu. V menšom hrnci zmiešajte mrazené maliny, cukor, citrónovú šťavu a 30 g vody. Zmes priveďte k varu. Keď sa maliny rozpadnú, stíšte plameň a pridajte zvyšných 30 g vody zmiešaných s 30 g škrobu. Postupne škrob vmiešajte do malín. Keď malinová omáčka zhustne, je hotová a môžete ju dať do pripraveného korpusu na tart a zarovnať, aby vznikla rovnomerná malinová vrstva na dnes. Tart dajte do chladničky, kým pripravíte čokoládovú vrstvu.
Čokoládovo malinový tart:
Nad parou alebo v mikrovlnke roztopte čokoládu. Stačí, aby ste ju roztopili na teplotu okolo 40 stupňov, zbytočne ju nezohrievajte na vyššie teploty. Keď je čokoláda tekutá, do mixéra dajte silken tofu (bez tekutiny, v ktorej býva balené), mlieko podľa vašej preferencie (odporúčam kokosové z konzervy alebo mandľové pre „light“ verziu), tekuté sladidlo a vanilku. Všetko rozmixujte a potom pridajte roztopenú čokoládu a mixujte znova, aby vznikol hebký čokoládový krém.
Čokoládový krém potom navrstvite na malinový krém, zarovnajte a čokoládový tart dajte znova do chladničky na asi 2 hodiny, aby krém stuhol.
Čokoládovo malinový tart môžete dozdobiť čerstvými malinami, vegan šľahačkou alebo vyšľahanou aquafabou.
Aquafaba:
Nálev z cícera v malom hrnci zredukujte na polovicu, aby ste získali 90 gramov aquafaby. Následne nálev dobre vychlaďte a šľahajte. Do robota dajte nálev, citrónovú šťavu, guarovú gumu, štipku jedlej sódy a vanilku. Na najvyšších obrátkach všetko vyšľahajte. Po 3-4 minútach pridajte 2 PL cukru a šľahajte ďalej, kým sa v snehu nezačnú tvoriť pevné špičky. Potom postupne pridávajte zvyšok cukru. Šľahajte, kým nie je sneh pevný a hladký – bez celých kryštálikov cukru, čo skontrolujete ochutnaním alebo trením medzi prstami.
Aquafabu navrstvite na tart a dajte vychladiť. Pre efekt môžete aquafabu skaramelizovať flambovacou pištoľou.
Čokoládový tart skladujte v chladničke. A nechajte ho poriadne odstáť, tak chutí najlepšie aj sa krája najlepšie.
Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.