Len dve ingrediencie, žiaden pridaný cukor, len čokoláda a hrušky. Áno, čokoládová pena z hrušiek je tak jednoduchá. Môžete pridať pár voliteľných ingrediencií, ale dobré zrelé hrušky a kvalitná čokoláda úplne stačía. Pena chutí čokoládou, sviežosť a sladkosť má po hruškách, ale kto nevie, hrušky v pene len ťažko odhalí.
Čokoládová pena z hrušiek:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
K ingredienciám:
Hrušky: Použite čo najzrelšie hrušky, ktoré sú sladké a mäkké. Ak nemáte dosť sladké hrušky, dezert môže vyžadovať pridanie trochu sladidla. Ja som mala práve domáce hrušky, ktoré boli už mierne obité po ceste, a preto som ich potrebovala rýchlo zúžitkovať. Tento dezert je ideálny na takéto zrelé až prezreté ovocie, ktoré by ste inak nemali ako využiť a potrebujete ho spotrebovať čo najskôr.
Čokoláda: Vyberte si najchutnejšiu a najkvalitnejšiu čokoládu, akú viete zohnať. Čokoláda je hlavnou chuťou dezertu, preto je dôležité použiť takú, ktorá vám chutí aj samotná. Pri čokoládových dezertoch je kvalita čokolády kľúčová, keďže ovplyvňuje celkový zážitok z dezertu. Ja som použila horkú čokoládu s obsahom asi 55 % kakaa. Výborne sa však hodí aj mliečna čokoláda, ak ju máte radi, alebo kvalitná, jemne horká 70 % čokoláda.
Olej: Táto voliteľná ingrediencia môže pridať dezertu ďalší rozmer chutí a vylepšiť jeho hladkú štruktúru. K čokoláde sa výborne hodia orieškové chute, napríklad lieskové orechy, vlašské orechy či arašidy. Nebojte sa experimentovať a pridajte trochu oleja, podľa toho, čo práve doma máte k dispozícii, aby ste dosiahli ideálnu chuťovú kombináciu.
Postup:
Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na kocky. Zalejte ich vodou a uvarte do mäkka. Stačí im pár minút vo vriacej vode. Popritom si na pare či v mikrovlnke roztopte čokoládu.
Ešte teplé hrušky rozmixujte s čokoládou a štipkou soli do hladka. Do mixéra môžete pridať aj vanilku či trochu oleja. Ak máte doma orieškové oleja, môžu ešte pene dodať zaujímavé tóny.
Po rozmixovaní krém rozdeľte do 4 misiek a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň na 3-4 hodiny. Servírujte posypané kakaom.
Ďalšie recepty na dezerty nájdete tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.