Milujem klasické tiramisu s amarettom, ale chcela som skúsiť niečo nové. Tak som sa odhodlala na svieže a letné citrónové tiramisu s limoncellom a náznakom bazalky. Toto tiramisu má jemne sladký citrónový krém preložený domácimi piškótami zo Slovegán 3 kuchárky (práve teraz v zľave!), ktorým dodáva šmrnc limoncello, a na vrchu nájdete extra kyslú citrónovú polevu. Tento dezert môže byť aj úplne bez laktózy, vegánsky, a v recepte nájdete aj nealkoholickú verziu!
Citrónové tiramisu:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Krém:
V miske zmiešajte 100 g mlieka a kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dajte do hrnca a pridajte citrónovú šťavu (a limoncello), cukor, soľ a vanilkový extrakt. Pridajte zmes mlieka s kukuričným škrobom a všetko priveďte k varu. Keď zmes zhustne na puding, odstavte ju z ohňa, vmiešajte rastlinné maslo a povrch prekryte kuchynskou fóliou, aby sa nevytvorila šupka. Krém odložte do chladničky aspoň na hodinu. V robote alebo ručne rozmiešajte vegánske mascarpone a postupne pridávajte vychladnutý puding. Miešajte, kým nevznikne hladký krém.
Sirup:
Či spravíte alkoholickú alebo nealkoholickú verziu, začiatok je rovnaký. V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie okrem limoncella. Zohrievajte na strednom ohni, kým sirup nezačne bublať a cukor sa neroztopí. Potom ho hneď odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí pridajte limoncello, ak robíte alkoholickú verziu, a následne už len namáčajte piškóty.
Pripravte si zapekaciu misu alebo menšie misky, do ktorých chcete tiramisu skladať. Na dno pridajte pár lyžíc krému, celé dno pokryte piškótami, na ne dajte asi polovicu krému, znova vrstvu piškót a zvyšok krému, ktorý zarovnajte. Video postup nájdete tu. Tiramisu dajte chladiť, kým pripravíte polevu.
Poleva
V hrnci zmiešajte citrónovú šťavu s kukuričným škrobom, pridajte citrónovú kôru a cukor. Všetko priveďte k varu. Keď poleva zhustne, pridajte a vmiešajte rastlinné maslo. Polevu nechajte krátko vychladnúť a vylejte ju na tiramisu. Citrónové tiramisu nechajte cez noc v chladničke odležať.
Tento svieži dezert je ideálny na letné dni, prekvapí vás svojou jemnosťou a sviežou citrónovou chuťou.
Ak milujete citrónové dezerty, skúste aj citrónový chlebíček.