Spôsobov ako nakrájať mango je veľa. Podstatné je mať zrelé mango. Preto vždy keď si nejaké kúpite počkajte 2-4 dni kým zmäkne a začne voňať, prípadne zmení farbu. A pre krájanie, je lepšie raz vidieť…
Ja si mango krájam doma bežne na ježka. Pre mňa praktický spôsob bez toho aby som mango šúpala:
Niekedy si mango len nakrájam na 3 časti a keď je naozaj zrelé, šupku pomaly sťahujem počas jedenia celého kúska manga. Ale môžete si pomôcť napríklad pohárom, ak chcete mať celé polovičky manga dokonalo zbavené šupky. Tento spôsob som skúšala, ale za mangového ježka som ním nevymenila:
Keď som navštívila pre rokom Mexiko mango som jedla denne po kilách! A veľakrát skvelé zrelé kúsky predávali a krájali priamo na ulici. V Mexiku majú zvyk podávať ovocie s čili korením alebo rôznymi farebnými sladkými a kyslými príchuťami, preto krájajú ovocie tak,a by sa dalo elegantne okoreniť, napríklad na kvety:
Ale najobľúbenejšou destináciou frutariána je Thajsko. Aj tu si môžete dopriať mango kdekoľvek na ulici a tiež originálne na viac spôsobov. Asi najbežnejšie ho šikovne ošúpu a nakrájajú na pásiky, strčia do igelitového vrecka a ponúknu vám naň zmes thajského čili, soli a cukru. Ale mango je skvelé aj bez toho. Thajské mango je kapitola sama o sebe, lebo je úplne iné ako mango, ktoré kúpite v supermarkete. Tu nájdete hneď niekoľko zaujímavých spôsobov ako sa krája mango v Thajsku :
Druhov a techník je veľa. Dôležité je mať mango zrelé! Ak chcete mangu pomôcť dozrieť, trik s uzatvorením do papierového vrecka s jablko alebo len tak, tiež pomôže! :) Ako budete krájať mango odteraz?
mne to mango robilo vždy problém hlavne tá dužina a prechod zo šupky do dužiny…ale teraz mám na to gríf … používam japonské nože dellinger a tie to zvládajú perfektne a hladko… su z damaskovej ocele a netupia sa rychlo a hlavne mi sedia