Táto pôvodom brazílska sladkosť, kokosové guľky v karamele, alebo Bala Baiana, je ako stvorená na Vianoce. Milujem, ako karamel praská pri zakusnutí, kým nájdete vláčne a lepkavé vnútro. A ak potrebujete recept na kokosové salko, nájdete ho vrámci receptu na môj klasický „vaječný“ likér tu.
Kokosové guľky v karamele (Bala baiana):
Ingrediencie
Pokyny
Notes
V hrnci roztopte maslo a salko, pridajte kokos a extrakt, ak používate. Všetko spolu varte na miernom až strednom ohni za stáleho miešania asi 10 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Po uvarení zmes prekryte fóliou a nechajte asi hodinu chladnúť v chladničke.
Po vychladnutí by sa zo zmesi mali ľahko tvarovať guľky v dlaniach potretých olejom. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte salko. Ak redšia, pridajte ešte kokos. Vytvarujte asi 30 guľôčok a odložte ich do mrazničky na podložke obalenej potravinárskou fóliou. Nechajte ich v mrazničke aspoň 30 minút, aby držali tvar a neroztápali sa pri namáčaní v karamele.
V menšom hrnci zalejte cukor vodou a octom (nebojte sa, ocot tu neucítite, ale zabráni kryštalizácii karamelu). Keďže guličky treba namáčať, je potreba uvariť viac karamelu ako spotrebujete – zvyšok môžete pridaním smotany a masla premeniť na omáčku či inú karamelovú dobrotu. Bez miešania začnite na strednom ohni cukor zohrievať. Keď začne silno bublať a zlatnúť, môžete ho jemne premiešať. Zaberie to asi 21 minút. Ak máte teplomer, teplota by mala byť okolo 180 stupňov. Po vytvorení karamelu teplotu stiahnite a udržiavajte karamel dostatočne teplý a tekutý na namáčanie.
Každú guľôčku napichnite na špáradlo a ponorte do karamelu. Prebytok nechajte odkvapkať a karamel trochu vychladnúť. Následne guľôčku uložte na papier na pečenie, aby karamel úplne stuhol. Každý kúsok zabaľte do kúsku papiera na pečenie alebo voskovaného papiera a skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke, aby sa ku karamelu nedostala vlhkosť.
Ďalšie pokusy a recepty môžete sledovať na mojom instagrame.