Kokosové guľky v karamele (Bala baiana)

Táto pôvodom brazílska sladkosť, kokosové guľky v karamele, alebo Bala Baiana, je ako stvorená na Vianoce. Milujem, ako karamel praská pri zakusnutí, kým nájdete vláčne a lepkavé vnútro. A ak potrebujete recept na kokosové salko, nájdete ho vrámci receptu na môj klasický „vaječný“ likér tu.

Kokosové guľky v karamele (Bala baiana):

Počet porcií30 porcií
Čas varenia30 min.Celkový čas2 hod. 30 min.

Guľky
 50 g rastlinného masla
 470 g kokosového salkaNatures Charm alebo domáce
 100 g strúhaného kokosu
 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
Karamel (viac, ako budete reálne potrebovať):
 400 g cukru
 120 g vody
 1 PL octu

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

Ingrediencie

Guľky
 50 g rastlinného masla
 470 g kokosového salkaNatures Charm alebo domáce
 100 g strúhaného kokosu
 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
Karamel (viac, ako budete reálne potrebovať):
 400 g cukru
 120 g vody
 1 PL octu

Pokyny

Notes

Kokosové guľky v karamele (bala baiana)
Kokosové guľky v karamele (Bala baiana)

V hrnci roztopte maslo a salko, pridajte kokos a extrakt, ak používate. Všetko spolu varte na miernom až strednom ohni za stáleho miešania asi 10 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Po uvarení zmes prekryte fóliou a nechajte asi hodinu chladnúť v chladničke.

Po vychladnutí by sa zo zmesi mali ľahko tvarovať guľky v dlaniach potretých olejom. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte salko. Ak redšia, pridajte ešte kokos. Vytvarujte asi 30 guľôčok a odložte ich do mrazničky na podložke obalenej potravinárskou fóliou. Nechajte ich v mrazničke aspoň 30 minút, aby držali tvar a neroztápali sa pri namáčaní v karamele.

V menšom hrnci zalejte cukor vodou a octom (nebojte sa, ocot tu neucítite, ale zabráni kryštalizácii karamelu). Keďže guličky treba namáčať, je potreba uvariť viac karamelu ako spotrebujete – zvyšok môžete pridaním smotany a masla premeniť na omáčku či inú karamelovú dobrotu. Bez miešania začnite na strednom ohni cukor zohrievať. Keď začne silno bublať a zlatnúť, môžete ho jemne premiešať. Zaberie to asi 21 minút. Ak máte teplomer, teplota by mala byť okolo 180 stupňov. Po vytvorení karamelu teplotu stiahnite a udržiavajte karamel dostatočne teplý a tekutý na namáčanie.

Každú guľôčku napichnite na špáradlo a ponorte do karamelu. Prebytok nechajte odkvapkať a karamel trochu vychladnúť. Následne guľôčku uložte na papier na pečenie, aby karamel úplne stuhol. Každý kúsok zabaľte do kúsku papiera na pečenie alebo voskovaného papiera a skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke, aby sa ku karamelu nedostala vlhkosť.

Ďalšie pokusy a recepty môžete sledovať na mojom instagrame.

Kokosové guľky v karamele (Bala baiana) vegánske
Kokosové guľky v karamele (Bala baiana) vegan

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 472 times, 6 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *