Monkey bread – opičí chlieb so škoricou

Monkey bread alebo opičí chlieb je jemný, lepkavý a skvelý na zdieľanie pri rodinných stretnutiach. Je sa rukami a trhá sa na menšie kúsky, čo z neho robí zábavnú a interaktívnu pochúťku. Svoje meno dostal preto, lebo opice by ho jedli rovnakým spôsobom. Chutí po škorici, každý kúsok je ako obláčik, a navyše som ho doplnila karamelovou omáčkou, aby bol ešte lepkavejší a neodolateľný. Najlepší je ešte teplý, keď je mäkký a vláčny, ale ak počkáte, môžete ho krájať ako bábovku, z ktorej sa budú tiahnuť škoricové „žilky“. Tento chlieb je ideálny na víkendové raňajky alebo ako dezert na oslavy. Skvele sa hodí k šálke kávy alebo horúcej čokolády.

Monkey bread – opičí chlieb:

Počet porcií25 porcií
Čas prípravy30 min.Čas varenia40 min.Celkový čas1 hod. 10 min.

Cesto:
 160 g rastlinného mliekapoužila som ovsené Body&Future
 25 g čerstvého droždia
 360 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kryštálového cukru
 60 g rastlinného maslazmäknuté na izbovú teplotu
 štipka soli
Posýpka:
 60 g rastlinného masla + na formu
 100 g krupicového cukru + na formu
 70 g trstinového cukru
 2 ČL škorice
Karamel:
 60 g rastlinného masla
 2 PL kokosového oleja(deodorizovaného)
 150 g trstinového cukrupre bohatšiu chuť
 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovú Body&Future
 1 ČL vanilkového extraktu
 štipka soli

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

Ingrediencie

Cesto:
 160 g rastlinného mliekapoužila som ovsené Body&Future
 25 g čerstvého droždia
 360 g hladkej pšeničnej múky
 60 g kryštálového cukru
 60 g rastlinného maslazmäknuté na izbovú teplotu
 štipka soli
Posýpka:
 60 g rastlinného masla + na formu
 100 g krupicového cukru + na formu
 70 g trstinového cukru
 2 ČL škorice
Karamel:
 60 g rastlinného masla
 2 PL kokosového oleja(deodorizovaného)
 150 g trstinového cukrupre bohatšiu chuť
 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovú Body&Future
 1 ČL vanilkového extraktu
 štipka soli

Pokyny

Notes

Monkey bread
monkey bread opičí chlieb so škoricou a karamelom

Postup:

V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Zmes nechajte 10–20 minút odstáť.

V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné, kompaktné cesto. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní, kým nebude cesto hladké a nebude sa odliepať od strán misy. Zaberie to asi 10 minút. Z cesta vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte kysnúť 60–90 minút.

Formu na bábovku vytrite maslom a vysypte cukrom. Po vykysnutí cesto rozdeľte na kúsky z váhou cca 30 g. Z každého kúsku vytvarujte guličku. Roztopte maslo na na posýpku a zmiešajte cukor, trstinový cukor a škoricu. Každú guľku obalte v masle a následne v cukre so škoricou. Monkey bread pečte na 180 °C asi 40 minút.

Kým sa všetko pečie, pripravte omáčku. V malom hrnci zohrejte maslo a olej. Pridajte cukor a zohrievajte, kým zmes nedosiahne 150 °C. Potom opatrne pridajte smotanu a všetko rozmiešajte na hladký krém. Na záver pridajte vanilku a soľ.

Opičí chlieb po upečení nechajte 10 minút vychladnúť a následne polejte omáčkou.

Upiecť si môžete aj môj skvelý banánový chlebíček  či citrónový chlebíček a ďalšie pokusy môžete sledovať na mojom instagrame,

monkey bread opičí chlieb so škoricou a karamelom
monkey bread opičí chlieb so škoricou a karamelom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 173 times, 53 visits today)

1 Comments

  1. Gabriela 1. decembra 2024 at 10:25

    Dlhé roky som mala laktózovú intolerancie. Toto leto sa to zmenila na alergiu na mlieko. Vaše recepty mi opäť vrátili radosť z jedla. Tieto Vianoce si budem mohla celá rodina vychutnávať vegan varianty koláčov. Hneď ako som videla monkey bread na IG, tak som vedela, že to musím oskúšať. Recept bol ako vždy perfektný. Ďakujem, že aj keď máte kuchárske knižky, naďalej zdieľať recepty.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *